Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, юни 13, 2011

След поредния случай на насилие над мюсюлманин


Изявление от ръководството на главно мюфтийство до националните и международните медии

След поредния случай на насилие над мюсюлманин и оскверняване на джамия в България мюсюлманската общност получава ясно послание, че държавата или не е в състояние да ни опази или не желае това, което ни поставя в много тежка ситуация като граждани на ЕС, които все още се надявахме, че има достатъчно добри демократични механизми за предотвратяване на репресиите срещу нас. Уви, оказа се илюзорна надежда, не се оправдаха очакванията ни и ние сме наясно, че трябва сами да се погрижим за собствената си сигурност и права. Редицата случаи, някои от които доста фрапиращи, на които сме свидетели през последните няколко години, ни дават повод да приемем, че мюсюлманите в страната не са желани и натискът срещу нас ще продължи. Физическите, психологическите, икономическите и социалните методи за репресии са ни известни от историческите факти и събития, те се повтарят и днес, а ако не се погледне сериозно на нещата ще продължат и занапред.

Поредицата от случаи ясно показват, че част от българското общество е враждебно и агресивно настроено към исляма, ислямските ценности и мюсюлманската общност. Такива инциденти не би трябвало да се разглеждат като хулигански прояви или като отделни криминални действия, а като обща стратегия и непримиримост към мюсюлманите, от което вероятно може да произлезат и по-мащабни насилствени операции. Такъв вид ислямофобия и натиск, изразяващи се в заплахи, обиди, ограничаване на религиозни права и физическо насилие, би следвало да се разглежда като опит за подклаждане на междурелигиозни сблъсъци, гражданска война и застрашава националната сигурност.
След нападението над молещи се мюсюлмани на 20.05.2011 г. в столицата получихме явна подкрепа от политици, интелигенция и част от обществото. Истинска подкрепа означава да не се повтарят подобни сцени, но те даже зачестиха. На 30.06.2011 г. изпратихме писмо до министъра на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов и сигнализирахме за няколко поредни случая на нападения на богомолци по време на молитва, проследяване и опити за побой на мюсюлмани след молитва, словесни закани и групи, които наблюдават режима на джамията. Резултатът е явен – нахлуване и оскверняване на храм, жесток побой над редови мюсюлманин, изпотрошено имущество на джамията, а може би опит за нещо по-голямо и то в центъра на столицата, където се намира сърцето на държавата. След този случай не чухме правозащитни организации, правителство, граждани, политически партии или който и да било да порицае извършителите, да се разграничи от случващото се и да призове органите на реда към бърза реакция. Защо ли? Може би защото свикнахме с инциденти или защото някои среди мълчаливо одобряват насилието над нас? Ако трябваше да се оповестява позиция след всяко посегателство над храм, мюсюлманин, забрадка или друга ислямска ценност няма да стигнат декларациите. Списъкът е дълъг, а няма изгледи да бъде прекъснат.
Народното събрание на Република България прие декларация, с която се изказва послание, че мюсюлманите „няма нужда да защитават сами себе си, след като властта може да го стори”. Оказа се, че това не е действително вярно и е опит да се потуши проблемът, да се спечели време и да бъдат затъпени чувствата ни.

Ето защо, на този етап, призоваваме мюсюлманите в цялата страна да бдят за нападения и провокации от всякакъв вид, да посещават и изпълняват в джамията по-често първата сутрешна и последната нощна молитва, и да бъдат солидарни в братството си в исляма. Конкретно за софийската джамия „Баня Башъ” ще започнем кампания за активно посещение на джамията за молитва и за набиране на доброволци, които да дежурят в храма през цялата нощ, за да защитят това, което държавата не успява – честта и достойнството на исляма и мюсюлманите. Тези действия са началото на кампания за самоопазване, според развитието на проблемите ще ви уведомим за следващите ни общи стъпки, според желанието на общността.

В заключение се обръщаме към държавните ни ръководители, институции и органи, към всички злонамерени хора, към всички ислямофоби, към нападателите – мислите ли, че вие обичате България повече от нас?

ПРЕССЛУЖБА НА ГЛАВНО МЮФТИЙСТВО

Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи