Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, юни 21, 2011

В параклиса „Св. Архангел Михаил” - с. Горановци вандали намазаха очите на икони с вар





В параклиса „Св. Архангел Михаил” - с. Горановци

Вандали намазаха очите на икони с вар

Църквата има статут на паметник с национално значение

На олтара има и капли от велосипед.
Северина Димитрова
21.06.2011

АВТОРЪТ
Очите на светците са намазани с вар.
Кметът на селото Милен Порожанов.
Храмът “Свети Архангел Михаил” край село Горановци.
Неизвестен замаза очите на светците от иконите в параклиса “Свети Архангел Михаил”, на километър от кюстендилското село Горановци, с вар и остави капли на велосипед на олтара. Вандалският акт възмути хората, които подозират жител на село Стенско, известен с прякора Джеси. Стените на храма са обезобразени. Пален е и огън, споделя кметът на селото Милен Порожанов. „Хората от селото са готови да съберат средства, за да възстановят щетите. Съмняваме се, че злосторникът е жител на съседното село. Цялостната реставрация на една икона излиза близо 1000 лева, поне такива са изчисленията на архиерейския наместник отец Венцислав Шияков”, добавя още селският първенец. Щети има и по намиращата се наблизо чешма, градена от местната ловна дружинка. В село Горановци живеят 94 жители по постоянен адрес. Населеното място е разположено на стратегическата връзка за българо-сръбската граница, близо до ГКПП Олтоманци.

Все още в селото умуват

дали да започнат да заключват храма

или божието място да остане отворено за миряните.

„Храмът е историята на селото. Мисля, че е още от 16-и век. Хората държат на параклиса и искат да си го запазят”, казва жител на селото. В селския магазин също бяха чули за вандалския акт. „Това е непростимо”, казва и продавачката.

Параклисът е от едно време, не мога да кажа точно от кога. Разтревожена съм от случилото се, добавя и Люба Мирчева от село Горановци.

Директорът на Регионалния исторически музей Валентин Дебочички разбрал за пораженията от Светлозар Ангелов, учен в център „Иван Дуйчев” към Софийския университет, който много добре познава и изследва този храм. Жалкото е, че става въпрос за вандалски, кощунствен акт. Параклисът е един от малкото запазени от периода 16-и - 17-и век. Негов патрон е свети Архангел Михаил. Запазена е малка църква от целия манастир, какъвто е имало навремето. За първи път е спомената в архивите от 1570 година.

На мястото от музея е поставена информационна табела, тъй като заради местоположението - на пътя с Република Сърбия, от културната институция считат, че това е прекрасен паметник, който е включен в трансграничен маршрут „По пътя на светците”. И досега този паметник се обгрижвал добре от родолюбивите хора в село Горановци и от местното настоятелство, коментира Валентин Дебочички.

От музея имат готовност да издирят реставратори с опит

при този род паметници, които да отстранят варовия разтвор, замазал очите на светците. Откъм атмосферни условия от РИМ не са обезпокоени за състоянието на паметника, тъй като няма течове върху средновековните стенописи. Действията по възстановяването ще започнат още тази седмица.

Много от църквите и храмовете в община Кюстендил бяха ремонтирани, покривите и фасадите им са освежени, а на някои от тях, като „Света Богородица”, беше реставриран иконостасът със средства от Дирекцията по вероизповеданията. Не малко средства се дадоха в това направление през последните няколко години, уверяват от музея.

Параклисът „Свети Архангел Михаил” има статут на паметник с национално значение и това определя по-високата му степен на защита. Обектът, като повечето в страната, няма отреден акт за собственост, грижата за храмовете е на Светия синод. “Спокоен съм за този паметник, защото и хората в Горановци са готови да помогнат. Добре е да се включим в един бъдещ проект за консервация и реставрация и след изпълнението му да се мисли за постоянен човек, който да се грижи за храма и да го представя на гостите, които желаят да го посетят”, уверява Валентин Дебочички.

в мо / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи