Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, септември 13, 2007

Швеция се извини за публикуването на карикатура на пророка Мохамед

Посланикът на Швеция в Саудитска Арабия се извини от името на страната си на Организация Ислямска конференция (ОИК) за публикуването на карикатура на пророка Мохамед в шведски вестник, съобщи Франс прес.

Посланик Ян Теслеф предаде на Екмеледин Ихсаноглу, генерален секретар на ОИК своите "най-дълбоки извинения за спора, породен от публикуването на тази оскърбителна карикатура" се казва в изявление на ОИК, в която членуват 57 мюсюлмански страни.

Ихсаноглу е изразил пред шведския дипломат "своето безпокойство за безотговорните и провокативни подстрекателства в името на защитата на свободата на словото (...), които водят международната общност към по-голяма конфронтация и разделение" се добавя в комюникето на ОИК.

На 18 август всекидневникът "Нерикес алеханда" публикува карикатура на шведския художник Ларс Вилкс, представяща пророка с тяло на куче.

В Швеция бяха организирани две демонстрации пред сградата на изданието. В шведските медии се поведе дебат във връзка с карикатурите, в рамките на който се призовава за диалог и за уважение към свободата на словото.

Египет, Иран и Пакистан отправиха официални дипломатически протести. В началото на септември шведският премиер Фредрик Рейнфелд се опита да намери изход от кризата. Тогава той прие дипломати от 22 арабски и мюсюлмански страни.

През есента на 2005 г. датският всекидневник "Юландс постен" отпечата карикатури на пророка Мохамед, които разгневиха мюсюлманите по целия свят и доведоха до бойкот на датските стоки в редица мюсюлмански държави.

BG News Room,13.09.2007/ Джеда, Франс прес/БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи