Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, септември 13, 2007

Златев: Не се очаква ислямска радикализация в България

Не следва да се очаква провокиране на ислямска радикализация в България в този момент, защото са пресечени предпоставките за това, заяви пред участниците в научната конференция за сигурността началник сектор в Националната служба сигурност Николай Златев, предаде репортер на БГНЕС.

Данните посочват, че преди около 10 години у нас са правени опити за проникване на радикални идеи сред мюсюлманите. Златев посочи, че рисковите фактори за ислямска радикализация в България са наличието в страната на контингент от трайно установили се в страната чужди граждани, изповядващи исляма. Те са около 10 000 души. Анализът на съществуващата информация показва, че не следва да се очаква провокиране на радикални нагласи сред мюсюлманската общност в България вследствие на приемането на страната ни в ЕС. Другият фактор е бежанския поток, който преминава през територията на страната. Риск има още и в дейността на ислямските фондации и емисари, както и в наличието на симпатизанти на терористични прояви на религиозна основа. В момента в България не е установен процес на ислямска радикализация, бе категоричен заместник-директорът на НСС.
БГНЕС припомня, че вчера по време форума директорът на Националната разузнавателна служба генерал-майор Кирчо Киров заяви, че е много вероятно на територията на страни от Балканския регион, включително и в България, да са установени "спящи клетки" на международни структури, които при конкретни условия (в зависимост от позицията на дадена държава по определен проблем или криза) да бъдат активирани. Според него на Балканите има дейност на радикални ислямски структури. Той допълни, че разпространението в последните години на радикални ислямски идеи и структури в Югоизточна Европа е риск и потенциална терористична заплаха за сигурността. Кирчо Киров допълни още, че за разпространението на ислямския радикализъм прикрито работят и редица неправителствени структури с видимо хуманитарен характер.

БГНЕС/2007-09-12

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи