Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, септември 14, 2007

Мариям Бригите Вайс, германка, която е приела исляма ...


Разделението между църква и държава в Германия. Каква е практиката в училищата?

Свободата на вероизповеданието е записана в германската конституция. В училищата, където държава и религия често се срещата и сблъскват, проблемът е особено деликатен.

Мариям Бригите Вайс, германка, която е приела исляма, разлиства фотоалбума, подарен й от нейните ученици. На една от страниците има голяма групова снимка: около двайсет усмихнати момчета и момичета от последния клас на основното училище, а до тях 52-годишната учителка със светла забрадка на главата.

“Така изглеждам класната стая. Стоя малко встрани, гледам леко глуповато, но това няма значение. На моите ученици не им пречи – вижте какво пише под снимката: “Най-добрата учителка”. Най-хубавото нещо, което може да се случи на един учител, смятам аз.”

Радост и гняв, гордост и страх са изписани на лицето на темпераментната, дребничка учителка от Северен Рейн-Вестфалия, когато говори за всекидневието си. Защото колкото учениците й я харесват, толкова я критикуват представителите на образователните власти. Техният говорител Херберт Шпийс казва, че носенето на забрадка в клас нарушава закона:

“В провинцията и в държавата важи изискването за религиозна неутралност. И няма значение с каква цел се носи забрадката, важното е какъв ефект предизвиква тя у учениците. Защото законодателят изисква учениците и ученичките да бъдат предпазвани от всякакви религиозни внушения.”

Мариям Бригите Вайс, учителката със забрадката, смята, че това е приемливо само, ако се отнася с еднаква сила за всички религии, както изисква съответното решение на Конституционния съд. Според нея обаче законът се прилага строго само към исляма. Иначе, казва тя, в германските класни стаи учителите спокойно влизат с еврейска кипа на главата, с християнско кръстче на врата и дори с католически монашески одежди.

“Това по принцип е политическо решение. Просто не желаят да допуснат исляма в тази страна.”

Учителката подаде жалба срещу забраната да носи забрадка. Вярно, съдът в Дюселдорф я отхвърли, но в същото време даде да се разбере, че между религиите не бива да се прави разлика при практикуването на тази забрана. Това може да доведе до по-стриктно спазване на разделението между църква и държава и до реално отстраняване на всякаква християнска символика от училищата. Какво обаче ще стане тогава с частните училища, които са под опеката на църквата? Те са нещо обичайно в Германия, държава ги финансира до 90 процента, останалото дава църквата, която в учебния план се придържа към държавните стандарти. Сара учи в едно такова училище. Тя самата идва от религиозно семейство, но не носи кръстче на врата:

“Според мен в повечето случаи кръстчето е моден аксесоар и изобщо не означава, че си вярващ. Лично аз не обичам да нося никакви символи.”

И учениците, и родителите им са доволни от училището, защото смятат, че образованието е на равнище, а атмосферата – добра и миролюбива. Според една майка има и още нещо:

“Често обвиняват католическите училища, че в тях децата растат като в саксия. Но тъкмо това помага на самите деца да укрепят своите ценности, да придобият самочувствие – което ще им бъде полезно по-нататък в общуването с други групи.”



Deutsche Welle,13.09.2007

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи