Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, септември 11, 2007

Радикалният ислямизъм е магнит за много гневни хора по света. 10% от войните на джихада са сменили религията си

Снимка: АФП

Нововерците – страшното оръжие на Ал Кайда

Дeйниъл Бенджамин

Провалените терористични атаки в Лондон и Глазгоу през юни фокусираха общественото внимание върху участието на лекари и други професионалисти в терористкия джихад. Докато разкритият миналата седмица в Германия заговор насочва погледите към друга ключова група: хората, сменили вярата си.

Засега не знаем много за Фриц Геловиц и Даниел Мартин Шнайдер – двамата приели исляма германци, които бяха задържани заедно с турчина Адем Йълмаз. Издирват се още 7 конспиратори, за които все още не е разкрито почти нищо. Те обаче са закупили стотиците галони концентриран въглероден пероксид, който се използва за бомби. Освен това според германски служители тези хора са се обучавали при професионалистите в Пакистан. Така че агентите са “истински”.

Дали са смахнати?

Това може да изненада хората, които гледат на нововерците като на смахнати. Не че нямат основания. Едни от най-известните “нови мюсюлмани” са тъповатият кандидат-терорист Ричард Рийд, както и бившият готвач в ресторант за бързо хранене Хосе Падиля, който се оказа неспособен да конструира “мръсна бомба” въпреки обвинението на бившия министър на правосъдието на САЩ Джон Ашкрофт. Ще бъде грешка обаче да отписваме всички тях като объркани глупаци. Фактът, че са толкова много, ни дава важна информация за движението, защото някои от тях са високо компетентни и имат предимства, които липсват на другите радикали.

Броят на “новите мюсюлмани” наистина е зашеметяващ. Те участват в акции, свързани с джихада, още преди сформирането на “Ал Кайда”. В конспирацията ТЕРСТОП от средата на деветдесетте години, чиято цел бе да взриви няколко нюйоркски тунела и забележителности, влизаха и двама нововерци: Клемънт Хемптън-Ел - афроамериканец, прекарал част от живота си в Афганистан, и глуповатият разсилен Виктор Алварес, изпълнявал в групировката ролята на момче за всичко. (Въпреки че заради тази конспирация бе арестуван Слепият шейх Омар Абдел, връзката й с “Ал Кайда” не бе доказана.) Хората, променили вярата си, винаги са имали стабилно лоби в империята на Осама бин Ладен. Американският талибан Джон Уокър Линд със сигурност не е срещнал проблеми при приемането си в кръговете на “Ал Кайда”. В по-ново време калифорниецът Адам Гадан, наричан още Азам Американеца, се превърна в звезда на блоговете като англоговорящия глас на “Ал Кайда”.

Ветераните

Много преди германските арести “новите мюсюлмани” редовно участваха в европейски терористични операции. През 90-те г. няколко французи, между които братята Давид и Жером Куртайе, се сражаваха във войната в Босна, след което се включиха в акции, свързани с джихада. Германецът Кристиан Ганчарски стана важен агент на “Ал Кайда” и бе свързан с бомбардировките на тунизийския остров Джерба през 2002 г. Братята Уолтърс – Джейсън и Джърмейн, синове на щатски войник и холандка, членуваха в Хофщадската група, в която влизаше и Мохамед Буйери – холандско-мароканският убиец на режисьора Тео ван Гог. Роденият в Ямайка и израснал в Англия Джърмейн Линдзи бе един от четиримата членове на групата, които атакуваха лондонското метро през 2005 г. През ноември 2005 г. 38-годишната помощник-хлебар и бивша католичка от Белгия Мюриел Дегок стана първата европейска жена камикадзе, като нападна щатски патрул в Ирак и рани един войник.

Ако този списък не успее да ни убеди, че радикалните “нови мюсюлмани” представляват реална заплаха, това със сигурност ще постигне историята на родения в Индия и израснал във Великобритания бивш хиндуист Дхирен Баро. Известен като Иса ал-Хинди, Баро е събирал сведения за нюйоркската борса, сградата на “Ситигруп” в града и Международния валутен фонд във Вашингтон. Огромното количество материали, които е съставил, са най-качествената работа, която работещите по случая разузнавачи са виждали някога. За щастие Баро излежава 30-годишна присъда в британски затвор.

Те са космополити

Човек може да помисли, че терористичните организации гледат на “новите мюсюлмани” с подозрение и ги смятат за неблагонадеждни или даже за шпиони. Всъщност е точно обратното. Според френския социолог Оливие Роа 10% от воините на световния джихад, свързани с “Ал Кайда”, са сменили вярата си, а във Франция броят им достига към 25%. За Роа това показва глобализираната природа на групата, “тъй като конвертите не се мотивират от собствената си култура, нито от политическия живот в страната си. Те се надъхват от това, че стават част от един глобален феномен - феномена на сменената религия, което играе важна роля в космологията на “Ал Кайда”. В речите си пропагандистите говорят за крайната победа и често споменават обръщането на християнския Запад в правата вяра като една от най-важните стъпки към нея. Когато организацията желае да покаже, че действа активно, на показ се изважда нарасналият брой на преминалите към исляма. Във видеозапис от 13 декември 2001 г. Бин Ладен заяви, че атаките на 11 септември 2001 г. са били “разбрани както от арабите, така и от останалите... В един от холандските центрове хората, които приеха исляма в дните след атаките, бяха повече от тези, които са го направили през последните 11 години.” Големият брой конверти в редиците на “Ал Кайда” явно е знак за успех.

Обръщат се срещу тълпата

Хвалбите на Бин Ладен относно масовата ислямизация са преувеличени. Но въпреки че е трудно да се съберат точни данни, учените и свещениците твърдят, че в Щатите и Европа броят на сменилите вярата си е скочил значително. Според проучване на германското правителство, цитирано в “Шпигел”, между средата на 2004 г. и средата на 2005 г. към исляма са преминали 4000 германци – 13 пъти повече, отколкото три години по-рано. Изданието цитира думите на един социолог, според когото някои хора гледат на преминаването към исляма като на драматичен жест, който ги кара да “изпъкнат сред тълпата”. Въпреки че по принцип шансът един “нов мюсюлманин” да се обърне към джихада е минимален, това е много по-вероятно да стане с такъв човек, отколкото с някой роден мюсюлманин. Това показва, че за хората, които прегръщат насилието, жестът има смисъл по-скоро на обръщане срещу тълпата, отколкото на изпъкване. Радикалният ислямизъм явно се е превърнал в магнит за някои от най-разгневените на света хора, които смятат, че вселената се е объркала и трябва да бъде приведена в ред. За тях това е идеология на бунта, която е по-привлекателна поради факта, че проповядва ненавист към завареното положение, отколкото заради теологичните си постулати.

“Усърдието на нововереца” е клише, но в него има истина. То обяснява присъствието на огромен брой “нови мюсюлмани” в терора, също и причините, поради които лидерите на джихада ги смятат за толкова полезни. Една от тях е, че независимо дали имат официална програма за профилиране или не, е по-малко вероятно западните сили на реда да заподозрат човек, който прилича на “един от тях”. (За късмет на германците Фриц Геловиц се бе проявил като радикал още преди години и е имал стълкновения със закона.) Абу Мусаб ал-Заркауи разбра това и призова към създаването на армия от “бледолики” муджахидини. Изглежда, че това може да стане и без помощта на покойния иракски емир на джихада.

Дейниъл Бенджамин е старши преподавател в института “Брукингс”. Като директор на отдела за контратероризъм към Държавния съвет по сигурността той е съавтор на книгата “Следващата атака: Провалът на войната срещу терора и стратегия за умиротворяване”.

class*bg,2007-09-10/в. “Вашингтон пост”

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи