Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, септември 17, 2007

Шведска карикатура на пророка Мохамед отприщи нов скандал

Ислямска групировка обяви награда за главата на автора на рисунките

Година и половина, след като Дания разбуни духовете заради публикацията на карикатури на пророка Мохамед, дойде ред и на съседна Швеция. На 18 август на страниците на регионалния в. "Нерикес алеханда" се появи рисунка на шведския художник Ларш Вилкс, на която пророкът е изобразен с тяло на куче, смятано за мръсно животно в ислямския свят. Събитието предизвика гнева на страни като Иран, Египет и Пакистан, както и очаквани протести в самата Швеция, които обаче засега не са прераснали в мащабните демонстрации, избухнали в началото на 2006 г. заради карикатурите в датския в. "Юлендс постен". Въпреки това съществува сериозна опасност и този скандал в много скоро време да достигне размерите на предишния, пише шведският в. "Свенска дагбладет".

Преди броени дни лидерът на свързаната с "Ал Кайда" групировка "Ислямска държава в Ирак" Абу Омар ал Багдади обяви награда от 100 хил. долара за главата на художника. Ако пък "неверникът" бъде "заклан като агне", възнаграждението ще увеличи до 150 хил. долара, се казва в интернет посланието на Багдади. Отделна награда от 50 хил. долара се предлага и за убийството на главния редактор на вестника Улф Юхансон. Багдади също така предупреди, че редица големи шведски фирми като "Ериксон" (Ericsson), "Електролюкс" (Electrolux) и ИКЕА (IKEA) ще пострадат, ако Швеция не се извини официално за нанесената обида.

В началото на септември шведският премиер Фредрик Рейнфелд се срещна с посланиците на 22 мюсюлмански държави в опит да минимализира щетите от карикатурите. Също както датският си колега Андерс Фог Расмусен преди година той изрази съжаление за ефекта, предизвикан от рисунките, но подчерта, че шведските власти нямат право да оказват натиск върху медиите в страната.

Редакторът на "Нерикес алеханда" Юхансон заяви, че ще засили мерките за сигурност в съответствие с исканията на полицията, но не съжалява за публикацията на карикатурата, която преди това е била отхвърлена от три галерии в страната. Той обаче подчерта, че мотивите му силно се различават от тези на датския в. "Юлендс постен", чиито карикатури "напомнят за антисемитските рисунки на пронацистки настроени художници от 30-те и 40-те години".

Подобна беше и позицията на художника Ларш Вилкс, който напусна страната за кратко в началото на скандала, но трябваше да се завърне в неделя следобед под полицейска охрана. Той защити правото си на свободно изразяване, като осъди отказа на властите публично да осъдят изявлението на ислямистката групировка.

Според шведските медии заплахите обаче са били възприети сериозно от фирмите, опериращи в различни мюсюлмански държави. По думите на говорител на "Ериксон" клоновете на компанията в Близкия изток вече са предприели редица предпазни мерки, като например да свалят знамената си от сградите си. Другите компании, споменати от Багдади, засега изчакват допълнително развитие на ситуацията, съобщиха техни говорители.

Скандалът около дванадесетте карикатури, появили се във в. "Юлендс постен" през септември 2005 г., беше окачествен от мнозина като поредното доказателство за все по-обтегнатите отношения между Запада и ислямския свят. Решението на делегация от датски ислямски духовници в края на 2005 г. да обиколи Близкия изток, за да направи рисунките публично достояние, отприщи цяла вълна от протести както в самата Дания, така и в редица мюсюлмански страни, където дори беше изгаряно датското знаме. Някои близкоизточни държави не само отзоваха посланиците си от Копенхаген, но и обявиха официален бойкот на всички датски стоки, довел до съществени загуби за редица компании като производителя на млечни продукти "Арла" (Arla). През февруари 2006 г. протестите в редица мюсюлмански страни прераснаха в масови безредици, довели до смъртта на десетки души и арестуването на стотици.

evropa*dnevnik*bg,16.09.2007

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи