Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, септември 13, 2007

Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

Разград

С молитвата "теравих намазъ" снощи бе отбелязано началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан във всички 133 джамии на областите Разград и Русе. Това е съобщил за БТА районният мюфтия на Разград Мехмед Аля.

Молитвата е започнала в 21.05 ч., когато според ислямския лунен календар настъпва последният от трите свещени месеци - Рамазан. Ритуалът е бил изпълнен от всички 124 имами на територията на двете области в присъствието на "джемат" - аудитория от правоверни.

Всеки мюсюлманин може спази ритуала и в къщи, като го отслужи сам. Ритуалът се състои от 20 "рекята" - части. Изпълнена в джамия, молитвата е 24 пъти по-благословена, поясни Аля.

През свещения месец изповядващите исляма трябва да изчетат целия Коран и да държат "оруч" - пост. Едномесечният пост дава възможност за опрощение на греховете и пречистване на душите, и е свързан с пълно въздържание от храна, течности, цигари и полови контакти, от изгрев до залез слънце. Ако мюсюлманин наруши едно от тези правила, дори за един ден, след края на Рамазана той е длъжен да нахрани 60 човека, или да храни един човек в продължение на 60 дни, или на 60 души да даде "кефарет" - дарение от хранителни продукти, добави Аля. Той допълни, че при нарушаването на някое от правилата, поради незнание, или неволно, говеенето се преустановява и след 30 дни трябва да бъде подновено.

Според Корана, постенето и през трите месеца позволява на мюсюлманина да спечели по-голямо благоволение от страна на Аллах. Всяка вечер след постите мюсюлманите дават "ифтар" - благотворителна вечеря. Задължение на по-заможните вярващи през този месец е да раздадат "садака" - милостиня за по-бедните, сираците, вдовиците, учещите.

BG News Room,13.09.2007/БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи