Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, септември 13, 2007

"Екопиле" ще кандидатства за сертификат HALAL

Дружеството планира износ за арабския свят и Средна Азия

Доротея Николова

Компанията "Екопиле" ЕООД, която строи кланица и завод за преработка на бели пилешки меса в аксаковското с. Игнатиево, планира износ на продукция в страните от Средна Азия и Близкия изток, съобщи за "Дневник" управителят Владимир Николов.

Експортът ще бъде възможен, тъй като в завода ще бъде внедрена най-модерната технология за охлаждане. Това е първото подобно оборудване на Балканския полуостров, уточни търговският директор Димитър Йовев. По думите му инсталацията ще гарантира не 5-дневен период за консумация - какъвто дава традиционната сега технология, а 12-дневен. Единият ни естествен пазар е Румъния, където има интересни индикации като цени и като възможности, каза Йовев. В момента най-големият консуматор на пилешко месо и субпродукти в света са страните от арабския свят и бившият Съветски съюз, и най-вече Русия. Дружеството вече е провело и няколко срещи с представители на някои от страните от Централна Азия. Затова не е изключено заводът в Игнатиево да бъде изграден съгласно изискванията на сертификата HALAL, каза Йовев.

HALAL е сертификат, определящ начин на приготвяне на храната по подобие на еврейския Кошер. Той гарантира, че птиците се умъртвяват по строго определена технология. Документът ще даде възможност на "Екопиле" да реализира продукцията си във всички мюсюлмански държави.

HALAL сертификатът се издава от мюфтийствата към всяко местно ислямско общество и гарантира, че храната и начинът на приготвянето й са "чисти" според изискванията на исляма. На практика това означава, че пилетата ще трябва да бъдат обезкръвявани по специален начин, както и че на опаковката на продукта ще е изписано името на религиозния лидер, който удостоверява това. В списъка на храните, които не могат да бъдат HALAL, влизат свинско месо и базирани на свинско месо продукти, желатин, кръв, алкохол, месо и субпродукти от хищни водни и сухоземни животни и др.

Според замисъла на "Екопиле" кланицата в Игнатиево ще заработи до началото на 2008 г. Инвестицията е на стойност 10 млн. евро., а половината от парите са осигурени по линия на програма САПАРД. Общата разгъната площ на комплекса ще бъде 10 дка. Върху половината от тях ще бъде разположена кланица, хладилна и административна част. Останалият терен е за логистичен център и цех за преработка на бели пилешки меса и производство на полуфабрикати. На първо време в него ще се произвеждат между 30 и 40 вида, а след това всички видове овкусени полуфабрикати на стадий притопляне, коментира Владимир Николов.

В бъдещите планове на "Екопиле" влиза и зареждане с продукция на курортните комплекси край Варна. Условието за това е да бъдат покрити изискванията на туристическите фирми и всички порции да бъдат унифицирани като размер, грамаж, за да се отнема еднакво време за приготвяне.

Dnevnik*bg,13.09.2007

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи