Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, септември 14, 2007

В джамиите отбелязаха началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан

През него изповядващите исляма трябва да изчетат целия Коран и да постят за опрощение на греховете и пречистване на душите, като се въздържат от храна, течности, цигари и полови контакти от изгрев до залез слънце

С молитвата "теравих намазъ" снощи бе отбелязано началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан във всички 133 джамии на областите Разград и Русе, съобщи районният мюфтия на Разград Мехмед Аля.

Молитвата е започнала в 21.05 ч., когато според ислямския лунен календар настъпва последният от трите свещени месеци - Рамазан.

Ритуалът е бил изпълнен от всички 124 имами на територията на двете области в присъствието на "джемат" - аудитория от правоверни. Всеки мюсюлманин може спази ритуала и у дома си, като го отслужи сам.

Ритуалът се състои от 20 "рекята" - части. Изпълнена в джамия, молитвата е 24 пъти по-благословена, поясни Аля.

През свещения месец изповядващите исляма трябва да изчетат целия Коран и да държат "оруч" - пост. Едномесечният пост дава възможност за опрощение на греховете и пречистване на душите, и е свързан с пълно въздържание от храна, течности, цигари и полови контакти от изгрев до залез слънце.

Ако мюсюлманин наруши едно от тези правила, дори за един ден, след края на Рамазана той е длъжен да нахрани 60 човека, или да храни един човек в продължение на 60 дни, или пък на 60 души да даде "кефарет" - дарение от хранителни продукти, добави Аля.

По думите му при нарушаването на някое от правилата поради незнание или неволно говеенето се преустановява и след 30 дни трябва да бъде подновено.

Според Корана постенето и през трите месеца позволява на мюсюлманина да спечели по-голямо благоволение от страна на Аллах. Всяка вечер след постите мюсюлманите дават "ифтар" - благотворителна вечеря.

Задължение на по-заможните вярващи през този месец е да раздадат "садака" - милостиня за по-бедните, сираците, вдовиците, учещите.

От оруча се освобождават болните, децата, бременните жени и жените във време на менструация, а също така и военните по време на поход. Освободени са и всички останали, които по една или друга причина не могат да го спазват (поради пътуване или друго), но с уговорката при първа възможност да го компенсират с друго постене.

След постите по време на месеца Рамазан следва празникът Шекер байрам, който продължава три дни и по-младите искат прошка от по-възрастните. Ядат се баклави и други типични сладкиши за мюсюлманския свят.

Междувременно организация, подписала се като "Мюсюлманска армия на Косово", е налепила през нощта срещу сряда плакати по магазините в центъра на Печ и заплашва със санкции неверниците, които работят по време на Рамазана, съобщава радио КИМ.

Тази организация се заканва, че всички, които работят по време на мюсюлманския празник, ще бъдат санкционирани. На плаката те са наречени неверници.

Говорителят на косовската полиция за района на Печ Авни Джавукай потвърди за радиото, че рано сутринта вчера плакатите са били видени в центъра на града. Полицията работи по разкриването на случая.

Джавукай не потвърди, но и не отрече евентуално уахабитите да са свързани с появилите се в Печ плакати.

news*netinfo*bg,13.09.2007

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи