Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, септември 25, 2007

Древният етиопски град Харар иска да стане туристически център

Харар е прочут със своите крепостни стени

От 1000 години гр. Харар е център на ислямската вяра на полуострова Африканския рог. Имал е огромна 4-метрова стена, обграждаща древни джамии и криволичещи улички. Сега жителите му се надяват, че Харар може да стане туристически център.

Харар беше включен миналата година в списъка на ЮНЕСКО за природните паметници на световното наследство, присъединявайки се към световноизвестните места като Големия каньон в САЩ, Великата китайска стена и Акропола в Гърция. Харар е също така четвъртият най-свещен град в исляма след Мека, Медина и Йерусалим. Някои смятат Харар за рожденото място на кафето. Неговият аромат се носи през хладния въздух на етиопските планини.

Градът, който се намира на около 400 километра от столицата Адис Абеба, се нуждае от съвременни удобства и страда от хроничен недостиг на вода. Със само шепа хотели и най-близкото летище, което е на повече от час разстояние, Харар гледа напред в бъдещето с амбициозен план.

Абдулнасер Идрис, който оглавява отдела за туризъм в Харар, потвърждава, че градът среща "голям проблем" при приемането на повече от 4500 туристи, които идват тук всяка година. За да ускори развитието, регионалното управление трябва да предложи 10-годишно освобождаване от данъци на всеки заинтересуван от това да изгражда туристически съоръжения там. Федерални служители казват също така, че планират да превърнат Харар и неговия съседен град Дъре Дауа в част от рекламна кампания, за да примамят туристи от съседния Джибути.

„Други стимули включват областни награди и безплатен технически съвет за проекти за изграждане“, каза федералният министър на културата и туризма Мохамуд Дирир. Етиопски служители не казват колко е било инвестирано, но строежите са навсякъде: незавършени хотели и ресторанти маркират пътя, който води до основната част на града.

Петролният магнат шейх Мохамед Аламуди, за който се предполага, че е инвестирал повече от 1 милиард долара в неговата родна страна, е изпратил екип до Харар, по молба на регионалните служители, да проучат потенциала за изграждане на първия луксозен хотел в града. "Нещата предстоят да се случат. Настроени сме много оптимистично", каза министърът на културата и туризма Мохамуд.

Градът планира и проект за вода за 34.5 милиона долара, което ще увеличи запаса на налична вода в Харар повече от седем пъти. Всеки жител в Харар получава сега около 9 литра вода на ден. Но това, което липсва на Харар като съвременни удобства, се компенсира с древните му чудеса: близо 100 стари джамии, стени във вид на крепости, тесни улици, запълнени с древни домове.

Харар е също така е бившият дом на френския поет Артур Рембо, който е живял там през късните години на ХІХ век. Пъстрата къща на поета сега е художествена галерия, показваща съвременна фотография и етиопски занаятчийски предмети.

38-годишният Абдурахман Ибрахим, който е живял в Харар като дете, но се връща напоследък в града, каза, че Харар е станал много по-съблазнителен за туристите. "Всичко се е променило", допълва той. "Повечето от нещата са се променили към по-добро. Градът толкова много е нараснал. Пътят е по-добър. Електричеството е по-добро. Водата е по-добра", допълва Ибрахим.

Все още, докато Харар навлиза в съвременния свят, много местни жители казват, че те са горди от миналото. "Основното нещо е, че ние искаме да защитим тази култура, за да я запазим за следващото поколение", казва Зейдан Бекри, жител на Харар, който пет години лобира пред Организацията на обединените нации, за да получи Харар титлата на ЮНЕСКО.


Bulgarian Post ,24.09.2007 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи