Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, септември 14, 2007

Колко опасни са ислямистите в Германия?


Наскоро в Германия бяха задържани трима души, заподозрени за тероризъм. Двама са германци, приели исляма. Този факт предизвика оживена дискусия, дали да се наблюдават подобни хора от службите за сигурност или не.

Предполага се, че около един процент от мюсюлманите в Германия са ислямистки настроени. Тези хора гледат на религията като на политическа идеология. Според тях религията трябва да прониква в тъканта на всички закони и държавни институции. "Ислямът е решение за всичко" - гласи принципът, към който се придържат.

Все пак, само малка част от живеещите в Германия мюсюлмани, одобряват насилието. Броят на така наречените опасни лица варира доста радикално - някой твърдят, че те са около 60, други назовават числото 900. В крайна сметка става дума само за предположения. По-конкретни са данните на властите в провинция Баден-Вюртемберг. Шефът на местната полиция Ервин Хетгер казва:

"В Баден-Вюртемберг има ислямистки потенциал от около 5 000 души. Освен това има около 130 души, които спадат към по- активния ислямистки кръг. Тъкмо това са хората, които ние - полицията, но и службата за защита на конституцията - много внимателно държим под око."

Според експерта от провинциалната служба за защита на конституцията Херберт Мюлер, важна е не само бройката на потенциално опасни ислямисти. Той добавя:

"Хора, които купуват 750 кг. химикали, с които да направят бомба, са изключително опасни, дори и когато става дума само за единици."

Лайпцигската социоложка Моника Воолраб- Заар твърди обаче, че няма право-пропорционална зависимост между конвертирали към исляма и склонност към радикализация и екстремизъм. Тя казва:

"Не може да се каже със сигурност, дали конвертитите са по-склонни към насилие отколкото другите ислямисти или не. Чисто и просто ни липсват данни за да можем да проверим, как стоята нещата. Затова смятам, че не е сериозно, да се работи с предположения и догадки."

Точният брой на онези, които са приели ислямска религия в Германия, не е обхванат от статистиките, затова съществуват само предположения. Според тях, в страната има между 20 000 и 100 000 конвертити. Моника Воолраб е провела най- голямото до момента проучване по този въпрос в Германия. Тя казва:

"Един от основните мотиви за подобна промяна на религията - със сигурност - е женитбата. Това се наблюдава във всички форми на конверсия, включително и в рамките на християнството. Засилването на миграционните процеси увеличава например броя на женитбите между германци и турци и това дава поле за известни религиозни конверсии. Има освен това, и други форми на конверсия, както и други мотиви за подобна крачка, които са по-тясно свързани с личните биографии на хората. Става дума обаче за малцинство сред конвертитите - относително малък е делът на онези, които се отказват от религията си и приемат чужда поради лични причини и кризи."

По всяка вероятност за радикализирането на един конвертит играе роля комбинация от множество различни фактори, включително и наличието на ислямистко обкръжение. Мароканският имам Абделмалик Хибауи добре познава въпросните среди и казва:

"Много неща се политизират. Тогава вярата и набожността отиват на заден план. А някои, които са приели ислямската религия научават само отделни неща за ситуацията на мюсюлманите в Палестина или в Ирак, така че това да ги мотивира да гледат на американците или Запада като на врагове."

news*bg,14.09.2007

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи