Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, септември 14, 2007

Започна Рамазанът - месец на пости и опрощение

През Рамазан 1,2 млд. мюсюлмани четат Корана всеки ден до залез слънце Сн.: БГНЕС
От днес започва говеенето за Рамазана. През целия месец мюсюлманите през деня — от изгрев до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо, включително и вода.
С молитвата "теравих намазъ" късно снощи бе отбелязано началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан във всички 133 джамии на областите Разград и Русе, съобщи за БТА районният мюфтия на Разград Мехмед Аля. Молитвата е започнала в 21.05 ч., когато според ислямския лунен календар настъпва последният от трите свещени месеци - Рамазан.
През Рамазан Мохамед получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието.
По време на свещения месец изповядващите исляма трябва да изчетат целия Коран и да държат "оруч" - пост. Едномесечният пост дава възможност за опрощение на греховете и пречистване на душите, и е свързан с пълно въздържание от храна, течности, цигари и полови контакти, от изгрев до залез слънце. Ако мюсюлманин наруши едно от тези правила, дори за един ден, след края на Рамазана той е длъжен да нахрани 60 човека, или да храни един човек в продължение на 60 дни, или на 60 души да даде "кефарет" - дарение от хранителни продукти, каза Мехмед Аля. Той допълни, че при нарушаването на някое от правилата, поради незнание, или неволно, говеенето се преустановява и след 30 дни трябва да бъде подновено.
Според Корана, постенето и през трите месеца позволява на мюсюлманина да спечели по-голямо благоволение от страна на Аллах. Всяка вечер след постите мюсюлманите дават "ифтар" - благотворителна вечеря. Задължение на по-заможните вярващи през този месец е да раздадат "садака" - милостиня за по-бедните, сираците, вдовиците, учещите.
Непосредствено след постите за Рамазан, които приключват на 11 октомври, мюсюлманите посрещат Рамазан байрам, по-известен като "Шекер байрам". Символ на празника, който продължава три дни, са баклавата и бонбоните. Със своите около 1,2 милиарда вярвящи ислямът е втората по разпространение религия след християнството.

dnes*dir*bg,13.07.2007

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи