Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, септември 12, 2007

Холандски мюсюлмани на бой с исляма

Демонстрация срещу строежа на джамия в Германия. Във вторник привърженици на крайнодясната белгийска партия "Влаамс блок" също протестираха срещу ислямизацията на Стария континент.

Фотограф: Ройтерс


Навръх шестата годишнина от терористичните атентати на "Ал Кайда" в САЩ група млади мюсюлмани в Холандия подеха кампания за безпрепятствено отказване от религията си, всявайки смут сред мюсюлманската общност в страната, писа в. "Таймс". Във вторник в Хага холандските младежи официално поставиха начало на т.нар. "Комитет на бившите мюсюлмани", който ще насърчава свободата на вероизповеданието. Движението е първото по рода си в Холандия, но не и в Западна Европа, където броят на подобни организации, призоваващи за реформиране на исляма, постепенно се увеличава, коментира вестникът. Броят на членовете им обаче засега не превишава няколкостотин.

По думите на създателя на движението, 22-годишния Ехсан Ями, неговата основна цел е била открито да се опълчи срещу радикалния ислям, чието присъствие напоследък става все по-осезаемо на Стария континент. Самият Ями, който е и съветник на Партията на труда, се е отказал от религията си още през 2001 г., след атаките на 11 септември. Острите изявления на младия политик, веднъж дори сравнил надигането на радикалния ислямизъм с нацизма през 30-те години на XX век, му навличат гнева на голяма част от мюсюлманската общност. Само през изминалите пет месеца той е преживял три покушения и редица смъртни заплахи. Преди години заради подобни "обиди към исляма" бяха убити режисьорът Тео ван Гог и крайнодесният политик Пим Фортаун.

Според Ями мюсюлманите в страната имат нужда от подобна организация, която да се бори за правото им на личен избор. "Според законите на шериата всеки вероотстъпник заслужава смърт. Дори на Запад днес хората, дръзнали да се опълчат срещу исляма, са заплашвани, изхвърляни от семействата им и дори убивани", каза той пред "Таймс". Той обаче отрича изборът на 11 септември за начало на движението да е съзнателна провокация към мюсюлманите в страната. "Избрахме датата, за да покажем, че няма вече да толерираме нетърпимостта на исляма и ислямисткия тероризъм по света", заяви Ями.

Участниците от "Комитета на бившите мюсюлмани" вече са получили подкрепа не само в Холандия, но и от подобни организации от Германия и Великобритания, чиито представители присъстваха на създаването на движението. "Целта ни е да внесем полъх на свободомислие в исляма, който днес е популярен най-вече със своята агресия и консерватизъм", заяви Мариам Намази от британското дружество за свобода на вероизповеданието.

evropa*dnevnik*bg,11.09.2007

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи