Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, септември 14, 2007

ЗАПОЧНА СВЕЩЕНИЯТ ЗА МЮСЮЛМАНИТЕ МЕСЕЦ РАМАЗАН

Мнозинството от арабските държави с общо население над 1 млрд, определиха днешния ден за начало на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.
Photo: AFP

Мнозинството от арабските държави с общо население над 1 млрд, определиха днешния ден за начало на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Специалните ислямски комисии в 12 арабски страни решиха Рамазан да започне днес поради липса на данни, че лунния сърп е бил видян във вторник. Ако бяха се появили такива данни, Рамазанът щеше да започне вчера. В продължение на месец мюсюлманите ще трябва да се въздържат от хранене, пушене, сексуални контакти – от изгрев до залез. Подробностите за този празник съобщава Александър Бучанти от Кайро:

"Рамазанът се посреща различно в отделните арабски страни. В Саудитска Арабия този месец е добре дошъл за туристическите агенции, тъй като многобройни мюсюлмани се стичат в страната на поклонение. Празникът обаче създава проблеми за властите и силите за сигурност, тъй като е трудно да се контролира притока на поклонници, много от които идват и за да търсят работа. В Ирак, Рамазанът е месец на страха, тъй като много ислямистки движения зачестяват атентатите срещу тези, които смятат за врагове. Цел на нападенията са окупационните сили, шиити, християни или обикновени граждани. В Египет, този Рамазан се очаква да премине под знака на покачващите се цени. Общото между всички мюсюлмански страни по света, извън поста е увеличаването на продажбите на телевизори, тъй като Рамазанът е месец на тв сериалите и игрите".

Сред ислямските духовници от няколко години има спорове дали началото и краят на свещения месец могат да се определят въз основа да астрономически изчисления.

RFI,13.09.2007

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи