Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, октомври 07, 2010

Според Хафъзов Главното мюфтийство има наблюдение върху дейността на въпросните хора и досега не е забелязано нищо нередно

Има ли религиозен екстремизъм у нас

© Снимка: БГНЕС

Главният секретар на мюсюлманското вероизповедание у нас Хюсеин Хафъзов

Главният секретар на мюсюлманското вероизповедание у нас Хюсеин Хафъзов коментира по повод вчерашната акция на ДАНС, че ако е имало непосредствена заплаха за реда, мира или населението на България от страна на ислямистката организация Ал-Уакф ал-Ислами, щеше да има задържане на хора, а не изземване на предмети и вещи. Според Хафъзов, у нас няма религиозен екстремизъм от какъвто и да е характер.

Това, което вчера се е случило в Лъжница, е един спонтанен акт на населението и е нормално, разбираемо. Службите за сигурност или следствените органи ще боравят с методи, които са надеждни и сигурни, тъй като част от мюсюлманите от районните мюфтийства се опасяват от тенденциозна промяна на иззетата литература. За съжаление, оказа се, колкото и да е неприятно да си го признаем, че хората нямат доверие на институциите. Хората веднага се плашат, когато чуят за ислямски екстремизъм, а това е най-святото им – религията. И в предишни периоди по някакъв начин се е целяла тази религия, поради което в момента те са обидени. Словосъчетания като "ислямски екстремизъм", "фундаментализъм" или "тероризъм" са крайно неприемливи и неверни.

Според Хафъзов Главното мюфтийство има наблюдение върху дейността на въпросните хора и досега не е забелязано нищо нередно. Мюфтийството обаче е готово да съдейства по случая. Секретарят посочи още, че в миналото е имало официално организация с името Ал-Уакф ал-Ислами, но тя е закрита с решение на съда.

Кметът на Сърница Мехмед Карамолла заяви за "Хоризонт", че в проверките няма нищо притеснително. Тревожно според него е, че за пореден път в подобен случай е замесено името на града.

За пореден е замесен град Сърница, че се върши нещо нередно, нелегално, Ако се върнем в годините назад, няколко пъти е нарочван град Сърница, че е център на ислямисти. За мен е тенденциозно и точно това буди недоумение у моите съграждани, които казват, че досега не е установено нищо, но никой досега не се е извинил официално на местното население за това нарочване.

Полковник Ангел Митрев, преподавател в Пловдивския университет и специалист по тероризъм, коментира, че когато ДАНС, под ръководството на прокуратурата, провежда подобна операция, значи има достатъчно основания да твърди за наличие на индоктриниращи материали. По думите му, в този смисъл обвиненията в субективизъм на службите са прибързани.

Аз се притеснявам от това, което видях снощи по телевизията. Реакцията на някои хора срещу официалните институции би трябвало да подбудят въпроси у много хора. Нека да не се заблуждава никой в България, че след настъпването на демократичните промени, въвеждането на либерално-демократичните принципи в отношенията, в условията на религиозен вакуум, под външно въздействие в България се извършва една смяна на религиозните лидери. Тя продължава вече 20 години. На мен ми се струва, че понякога официалното ръководство на мюсюлманското вероизповедание няма ясна представа за начина на мислене на хора, които отидоха да се обучават навън и се върнаха, за да налагат сега една религиозна другост.

Българско национално радио / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи