Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, октомври 07, 2010

С жива верига жителите на с. Лъжница 4 ч. държаха служители на ДАНС заложници

С жива верига жителите на с. Лъжница 4 ч. държаха служители на ДАНС заложници

Днес,7 октомври 2010,струма


Имамът Мохамед Камберч /на преден план, с брадата/ от гоцеделчевското село Лъжница, до него бившият районен мюфтия Айдън Мохамед и жители на селото

В дома на имама М. Камберч

Вчера около 4 часа сутринта на територията на общините Гоце Делчев, Сатовча, Якоруда, Лъжница и Аврамово служители на Държавната агенция за национална сигурност /ДАНС/ и антимафиоти започнаха акция за пресичане дейността на нерегистрирания български клон на ислямската организация "Ал Уакф ал Ислями". Със заповед на Окръжна прокуратура - Благоевград бяха извършени обиски в домовете на имами в сатовчанските села Плетена и Кочан. В гоцеделчевското с. Лъжница се достигна до безредици при опит за обиск в дома на местния имам Мохамед Камберч. Хора от селото атакуваха служителите на ДАНС и РУП - Гоце Делчев и не им позволиха колите с натоварената иззета при обиска литература да потеглят за София. В центъра на събитието в село Лъжница вчера бяха и бившият районен мюфтия Айдън Мохамед и областният лидер на ДПС Ведат Хюсеин. Айдън Мохамед разказа:

Спецчастите проверяваха документи и религиозна литература на имама Мохамед Камберч, придобити от него по време на обучението му в Саудитска Арабия. Това предизвика напрежение сред хората в селото. С лидера на ДПС Ведат Хюсеин се опитахме да успокоим насъбралото се множество.

Вчера часове наред под дъжда пред дома на имама Мохамед Камберч голяма част от жителите на село Лъжница образуваха жива верига. Те блокираха отвън дома на имама и заявиха, че няма да пуснат шестимата служители от ДАНС и РУП - Гоце Делчев да излязат от къщата на имама с иззетатата при обиска литература, дискове и др. материали.

На мястото дойде кметът на с. Лъжница Байрям Разманов, който се опита да убеди жителите на с. Лъжница да оставят проверяващите да си свършат работата. От своя страна, лъжничани заявиха, че искат иззетата литература и материали да бъдат описани, снимани и филмирани, за да не бъде подхвърлена незаконна литература на 30-годишния имам Мохамед Камберч и той да бъде обвинен в проповядване на радикален ислям.

За "Струма" Мохамед Камберч обясни, че около 6 часа сутринта служителите на ДАНС са влезли в дома му със заповед за обиск. Иззели са 5 кашона литература на български и арабски език, касети и дискове с проповеди, компютър и други материали. Нямам от какво да се притеснявам, но семейството ми е стресирано от действията на проверяващите, каза имамът.

30-годишният Камберч от 3 години е имам в с. Лъжница, община Гоце Делчев. Близо седем години е учил за имам в Саудитска Арабия, преди да се върне в родното си село.

В Лъжница и сатовчанските села Плетена и Кочан се пусна слух, че сигналът срещу имамите бил подаден от главния мюфтия Недим Генджев. В официално изявление за медиите вчера главният прокурор Борис Велчев заяви, че поверките и извършените обиски са за търсене на "заспали клетки" на терористичната организация на Осама бин Ладен в България.

Откакто съм се родил, не помня да се е живяло без етническо напрежение. Вече съм на 50 години и това продължава. Бях на 3 годинки, когато се започна с имената, етническите гонения и насилие срещу нашето население. През всичките тези години никога не ми е било спокойно, не разбрах нито от спокойно детство, нито от младежки години. Сега съм вече човек на възраст, но това напрежение не е отминало. С нашето население, всички които са на власт, правят политика и това датира от далечната 1912 година. В тези трудни времена хората се чудят откъде да изкарат два лева, как да преживяват и къде да отидат да работят, а те стресират деца и възрастни хора с обиски, заяви вчера за "Струма" Мехмед Аширков от с. Лъжница.

В 5 часа сутринта вчера служители на ДАНС и полицията в Гоце Делчев са влезли с прокурорски заповеди за обиск и в домовете на имамите в сатовчанските села с. Кочан - Изет Джалев, и в с. Плетена - Мехмед Абдурахман. Обиските са продължили до обяд, като и от двете къщи на имамите са иззети компютри, дискове, литература на български и арабски език и много други материали. Там не е имало напрежение сред местното население и служителите на ДАНС са оставени спокойно да си вършат работата. Според информация от пресцентъра на МВР при обиските в домовете на имамите са открити голям брой пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред, издадени от фондация "Ал Уакф ал Ислями". Иззети са също и финансови документи за незаконно финансиране на активистите и нарушения на данъчното законодателство от тяхна страна.

Около 16.30 ч. колите на ДАНС и полицията напуснаха селото, но едната бе със счупено от бунтарите стъкло. Адекватното поведение на полицаите и служителите на ДАНС, които запазиха самообладание и въпреки обсадата и натиска, на който бяха подложени, не употребиха сила, спаси ситуацията, която беше взривоопасна и селото бе на косъм от етнически бунт.

Фондация "Ал Уакф ал Ислами" е учредена в град Айндховен, Холандия, и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия. След атентатите на 11.09.2001 година централата й е закрита, след като са разкрити контакти между нейни структури и групата, подготвила и извършила мащабните терористични атаки.

Минаре България

1 коментар:

  1. Анонимен9:04 пр.об.

    G-da proveravasti, za6to ne ostavite tezi pre4upeni ot rejima horisa na spokoistvie.nakoi kragove v r.Balgariya sigurno ne jelayat da sa6testvuva mir.v r.Balgariya nikoga ne e imalo radikalen islam i nama da ima, za6toto tova e izmislena fraza zad koyato se prikrivat nakoi kragove i po toai na4in opravdavat svoite postapki-aksii

    ОтговорИзтриване


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи