Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, ноември 21, 2009

В момента мюсюлманите в България не могат да се похвалят със спокоен живот !

Мюсюлманите в България не усещат ново отношение при правителството на ГЕРБ !


21 ноември 2009

София. Мюсюлманите в България не усещат ново отношение към тях след като правителството на ГЕРБ дойде на власт, каза пред Агенция „Фокус” заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн Бирали. Главно мюфтийство на мюсюлманите в България и Центърът за междурелигиозен диалог и предотвратяване на конфликти към НИС на Софийски университет „Св. Климент Охридски” организираха днес кръгла маса на тема „Междурелигиозният диалог на Балканите”.
„Засега не мога да кажа, че усещаме някакво ново отношение, освен това, че в момента имаме проблеми, които продължават 20 години – с регистрацията на вероизповеданието. Днес в България са регистрирани 106 религии без никакъв проблем, а 20 години проблемът на вероизповеданието ни стои на дневен ред”, каза Бирали Бирали.
Той обясни, че след провеждането на Националната конференция на Главното мюфтийство у нас на 31 октомври, регистрацията на вероизповеданието е била спряна в Софийски градски съд без право на обжалване. „И в момента текат дела по този въпрос, който се оказа много сложен казус”, каза той.
В момента мюсюлманите в България не могат да се похвалят със спокоен живот по отношение на намиране на работа и изкарването на прехраната си заради кризата, обясни още заместник-главният мюфтия.
Междурелигиозните отношения според него обаче винаги са били интересни за хората, които искат да печелят дивиденти. Така винаги ще се намери някой, който да развали мира, смята той.
„Днес хората са притеснени в междурелигиозно отношение повече заради това, че ние не познаваме добре другия човек, а още повече – много от конфликтите в света се представят едва ли не, че са на религиозна основа, поставят се на заден план социалните и политическите проблеми на хората, които живеят и се представя напред религиозния момент”, каза още той.
Напрежението между хората се насажда и непознаването на чуждата религия се използва за провокиране на страх у хората. Това се случва и в България. „Вижте конфликтите, които се представиха в Рибново, Славяново и на други места - те винаги излизат, че са на такава основа и хората настръхват и се чудят защо това става, въпреки всички позиции на хората, които наблюдават мира на България – че при нас не може да се говори за напрежение между етносите и религиите”, каза Бирали Мюмюн Бирали.
Галина ДИМОВА

АФ / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи