Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, ноември 22, 2009

23-МА МЮСЮЛМАНИ ОТ КЪРДЖАЛИЙСКО СА НА ХАДЖ В МЕКА !

23-МА МЮСЮЛМАНИ ОТ КЪРДЖАЛИЙСКО СА НА ХАДЖ В МЕКА !23-ма мюсюлмани от Кърджалийска област в момента са на хаджилък в свещения арабски град Мека, съобщи председателят на Висшия мюсюлмански съвет и районен мюфтия Шабанали Ахмед. Пътуването им е осигурено от Главно мюфтийство. Група от 16 мюсюлмани е заминала със самолет на 16 ноември, а останалите седем са тръгнали с автобус на 13 ноември. Те ще останат около месец в свещените за мюсюлманите места.
Най-младият кандидат за хаджия е 24-годишната Гюлзаде Бахри от Крумовград. Тези, които пътуват със самолет са платили 2100 евро, а тези с автобус – 1690 долара. В сумата влизат разходи за спане, храна, виза, туроператори и дрехи. През четирите празнични дни по случай Курбан Байрам от 27 до 30 ноември, нашите ще се присъединят към милионите мюсюлмани от цял свят, които всяка година извършат поклонението хадж.
Обрядът включва престой в свещените местности около Мека - Арафат, Музделифе, Мина, както и обиколки на свещения храм Кааба. През първия ден хаджиите престояват около 3-4 часа в местността Арафат. При залез слънце тръгват за Музделифе, където пренощуват на открито. На втория ден поклонниците се отправят към трета местност - Мина, там започва друг обред - замерване на сатаната с камъни. Всеки трябва да вземе 7 камъчета и да ги хвърли на 3 места. Замерването продължава 3 дни.
Ритуалът хадж завършва с обиколка на храма Кааба. Всеки хаджия трябва да направи 7 обиколки на свещеното място обратно на часовниковата стрелка. Съвсем на финала според възможностите си хаджията може да заколи овца, крава или камила за курбан. Коранът повелява всеки мюсюлманин, ако има финансова възможност, поне веднъж в живота си да иде на хаджилък.

Гюнер ШЮКРИКърджаалъ хабер / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи