Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, ноември 25, 2009

Над 2,5 млн. мюсюлмани се стичат в Мека за Хадж !

Над 2,5 млн. мюсюлмани се стичат в Мека за Хадж !

Автор: Бисерка Григорова - кор. на БНР в Бейрут.

© Снимка: EPA/БГНЕС

И свинският грип се присъедини към традиционните заплахи по време на Хадж

Над 2 милона и половина мюсюлмани от цял свят прииждат към Саудитска Арабия. Всеки добър мюсюлманин трябва да извърши поне веднаж през живота си поклонение в Мека – Хадж, един от петте стълба на Исляма.

В навечерието на събитието саудитските сили на реда са на нокти, опасявайки се от безредици и атентати. В продължение на 5 дни изключителните мерки, но особено санитарната сигурност, са засилени зарди опасността тази година от разпространението на вируса на грип А.

Тази година поклонението в Мека е под знака на опасностите. Заплахата от грип А идва начело. 4-ма поклонници умряха в края на миналата седмица, саудитските санитарни власти са на щрек и засилват превантивните мерки. По улиците на Мека и Медина многобройни плакати дават съвети в случай на зараза с грип.

Истинска армия от лекари – около 20 000 са мобилизирани в двата свещени града. На летищата пристигащите от цял свят мюсюлмани са контролирани, без тяхно знание, от термични камери. С температура над 38 градуса, поклонниците трябва да бъдат лекувани, с риск дори да не извършат Хаджа и да бъдат върнати в страната си. Така спестявания на цял един живот са изгубени.

Опасност идва и от 65-те хиляди ирански поколонници, които смятат да организират антиамерикански демонстрации в петък. Преди две години, при сблъсъците между ирански поклон ници и силите на реда загинаха 400 души. Съществува също заплахата от Ал Кайда.

За предотвратяване на евентуални атентати, 100 хиляди полицаи и специал ни части са разгърнати в страната. Но главният риск са паническите движения в тълпата. През 2006 г. при такъв инцидент загинаха 364 души.

Кулминацията на най-голямото годишно поклонение в света е в четвъртък със събирането на над 2 милиона вярващи на планината Арафат край Мека.

бнр / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи