Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, ноември 13, 2009

Ислямски банки завладяват Европа !

Ислямски банки завладяват Европа !

В световен мащаб активите, които се управляват според шариата, възлизат на повече от 700 млрд. долара !

Сп. “Шпигел”

Клиентите от богатите на петрол държави от Персийския залив настояват капиталите им да бъдат инвестирани, като се спазват особеностите на религията им. Освен че няма да получават лихви, за инвеститорите е важно да са сигурни, че парите им не се влагат в хазарт или в сводничество.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мюсюлманите в Германия най-накрая ще се сдобият с банка, предлагаща финансови продукти, които са съобразени с правилата на шариата. Това е пазар, който възлиза на милиарди и все повече държави проявяват интерес към него. В Германия има 4 млн. мюсюлмани, които живеят според изискванията на пророка Мохамед. Но когато става въпрос за парични транзакции, едва ли спазват стриктно Корана. Това обаче скоро ще се промени.

В началото на следващата година първата ислямска банка в Германия отворя врати и ще започне да предлага продукти, които са в съответствие с шариата. Първият клон на банката Kuveyt Turk Beteiligungsbank ще бъде в западния германски град Манхайм, но е планирано офиси да има и в други населени места.

Банките по света доскоро обслужваха мюсюлманите както всички останали клиенти. Преди по-малко от 10 години обаче всички големи финансови институции във Великобритания създадоха свои подразделения, работещи според изискванията на исляма. На Острова например има пет ислямски банки.

Пророкът Мохамед забранява лихвите

В световен мащаб активите, които се управляват според изискванията на исляма, възлизат на повече от 700 млрд. долара (470 млрд. евро). Основен принцип на ислямското банкиране е забраната да се изплащат лихви според повелята на пророка Мохамед. До 70-те години ислямските банки се опитват да спазват това изискване, като предлагат на клиентите си финансови услуги, върху които не се начисляват лихви. Вместо лихви потребителите получават дял от печалбите, реализирани от банката.

Вместо да взима кредит, за да построи нова фабрика например, една компания може да предложи на инвеститорите дял от нейните приходи. Важното при тези транзакции е, че в основата им стои натурална размяна на стоки или услуги. "Връзката с натуралното стопанство трябва да бъде ясна", обяснява Михаел Салех Гаснер, финансов експерт в Централния мюсюлмански съвет в Германия.

От началото на финансовата криза ислямското банкиране привлича интереса и на консервативни инвеститори християни, тъй като принципите му изглеждат далеч от спекулативната алчност на западните финансисти. Банковите транзакции, обвързани с шариата, са "в позиция, от която могат да имат глобална водеща роля", казва Сусило Бамбанг Юдойоно, президент на Индонезия - държавата, в която живеят най-много мюсюлмани.

Никакви инвестиции в хазарт или сводничество

Инвестициите, които са съобразени с Корана, все още представляват само 1% от целия пазар, въпреки че той нараства с 15-20% всяка година. Клиентите от богатите на петрол държави от Персийския залив настояват капиталите им да бъдат инвестирани, като се спазват особеностите на религията им. Освен че няма да получават лихви, за инвеститорите е важно да са сигурни, че парите им не се влагат в хазарт или в сводничество.

Застрахователната компания "Алианц" от Мюнхен и "Дойче банк" направиха фондове и сертификати, които са съобразени с шариата, но тези продукти се предлагат основно в ислямските държави. "Бизнес изискване в страните в Персийския регион е да се предлагат продукти, които са съобразени с шариата", казва Хюсейн Хасан от "Дойче банк" в Дубай. Подразделението на банката в Персийския залив вече носи между 20 и 25% от печалбите й.

За да са абсолютно сигурни, че финансовите продукти отговарят на Корана, банките

наемат известни ислямски учени

в т.нар. шариатски надзорни съвети, които детайлно проучват продуктите им. В Персийския залив има около 10 религиозни учени, които дават консултации на почти всички големи западни банки. Това води до създаването на квазирелигиозни рейтингови агенции, чиито изказвания оказват сериозно влияние върху инвестиционните банкери в Лондон. Тъй като различни религиозни лидери интерпретират Корана по много начини, "Дойче банк" е назначила шариатски надзорни съвети за представителствата си в Малайзия, Саудитска Арабия и в Персийския залив.

Пазарите могат да бъдат парализирани от една фатва

Ислямски духовници могат да парализират пазарите само с издаването на една фатва, както направи през 2007 г. Мухамад Таки Усмани. Известният религиозен учен от Пакистан реши, че най-известните ислямски облигации - т.нар. сукук, не отговарят на изискванията на шариата. Той издаде забрана и тя сериозно засегна разрастващия се пазар, в който правителства, предприемачи и компании за недвижими имоти само през 2007 г. бяха инвестирали около 50 млрд. долара.

Бизнесът се срина

Компанията за недвижими имоти от Дубай "Накхийл" продължава да се опитва да оцелее. Тя е взела назаем 3.5 млрд. долара, за да построи десетки изкуствени острови по крайбрежието на Дубай за известни личности. През декември ще стане ясно дали най-големият брой емитирани облигации сукук могат да бъдат изплатени. Мюсюлманите по света се надяват, че Дубай ще се намеси на страната на компанията "Накхийл".

Този инвестиционен сектор обаче започна да показва първи признаци на възстановяване. "Дойче банк" представи два вида сукук - за кралство Бахрейн и за Ислямската банка за развитие. За няколко години германската банка се превърна в основен играч в ислямското банкиране. Нейните инвестиционни банкери са изключително изобретателни, когато става въпрос за спазване на забраната за изплащане на лихви. "Продуктите, които измислят инвестиционните банкери, понякога са странни", казва Волкер Найнхаус, президент на университета в Марбург в Западна Германия, който изучава ислямската банкова индустрия в последните 30 години.

Вдъхновени от британския пример

Германските финансови регулатори, вдъхновени от примера на британските си колеги, искат да разрешат на още банки да предлагат ислямски банкови продукти. Въпреки че ислямските банки първоначално са създадени с цел да привлекат богати араби от Персийския залив, британските мюсюлмани сега са сред най-добрите клиенти. Освен това има политическа подкрепа за развиването на ислямски финансови центрове в Париж, Цюрих и Женева.

Развитието на ислямското банкиране обаче подминава Германия, въпреки че според последните проучвания няма друга държава в Западна Европа, където да живеят толкова много мюсюлмани. Официалното обяснение е, че турците в Германия не били особено заинтересувани. Всъщност германските финансови експерти се притесняват, че ще загубят съществуващите си клиенти, като се опитват да привлекат нови именно чрез продукти, отговарящи на ислямските закони.

"Този аргумент е изключително арогантен", казва Заид ел-Могадеди от Института за ислямско банкиране във Франкфурт. Той цитира проучвания, според които 75% от всички мюсюлмани в Германия биха ползвали финансови продукти, съобразени с шариата. Според Могадеди в периода между 1995 и 2002 г. турците са загубили милиарди евро от уж "ислямски" акции в компании, които са били създадени от мошеници, и сега те проявяват голям интерес към продукти, създадени от утвърдени банки.

Ислямски духовници могат да парализират пазарите само с издаването на една фатва, както направи през 2007 г. Мухамад Таки Усмани. Известният религиозен учен от Пакистан реши, че най-известните ислямски облигации, т.нар. сукукс, не отговарят на изискванията на шариата и фатвата, която издаде, срина борсите.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ВС / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи