Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, ноември 23, 2009

Мюсюлманите готови на протест : Зрее напрежение сред мюсюлманската общност, което може да ескалира за Байрама !

Мюсюлманите готови на протест !

23 ноември 2009

Зрее напрежение сред мюсюлманската общност, което може да ескалира за Байрама !

София /КРОСС/ Мюсюлманите в страната са готови да се вдигнат на протест, ако Софийският градски съд не регистрира Висшия мюсюлмански съвет с председател Шабанали Ахмед и главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ, съобщава в. "Нов живот". Напрежението в мюсюлманската общност е голямо и може да излезе извън контрол. Има опити за натиск, чрез съда, мюсюлманското вероизповедание да се оглави от Недим Генджев, предупредиха в Кърджали Шабанали Ахмед и мюфтията на Крумовград Насуф Насуф.

Четете повече в печатното издание на „Нов живот” !

>>>

Протестна подписка са изготвили смолянски ходжи
Monday, 23 November 2009 18:09

Протестна подписка изготвиха смолянски ходжи заради отказа на Софийски градски съд (СГС) да впише проведената на 31 октомври тази година извънредната национална мюсюлманска конференция. Това каза на пресконференция Неджми Дъбов, районен мюфтия на Смолян, предаде репортер на радио „Фокус” –Смолян. Към момента в протестната подписка са се подписали 29 ходжи от 70 в областта.

Подписката ще бъде изпратена на президента на Република България, министър-председателя и до Народното събрание. „Този отказ на съда обезпокоява всички мюсюлмани в България и в частност Смолян”, посочи Дъбов.

В декларацията се посочва, че този отказ може да породи напрежение сред редиците на мюсюлманите в областта. Районният мюфтия посочи, че в рамките на четири години се провеждат три конференции, които са извънредни и винаги са „нелегитимни”.
Според Дъбов, мюсюлманите не могат да изразят своя вот и да си изберат легитимни органи. „Нека да се впише решението на извънредната национална мюсюлманска конференция, а ако Висшия касационен съд постанови друго, да се вземат необходимите мерки по съответния ред”, посочи Дъбов.

„Няма да допуснем мюсюлманите да бъдат управлявани от хора, които са взели активно участие в поругаване правата на мюсюлманите по време на „възродителния процес”, и в същото време са нанесли финансови и морални щети на мюсюлманите по време на заемането им на ръководни постове в Мюсюлманското изповедание”, заяви Дъбов.

Той каза още, че съдебно-юридическата сага в мюсюлманско изповедание трябва да приключи след 17-годишни противоречиви становища на компетентните институции. Неджми Дъбов смята, че трябва да се вземе отношение по проблемите на мюсюлманите, които не са едни-два. Като пример Дъбов посочи, че за проекта за изграждане на Мюсюлмански образователен център не е получен отговор от една година, затова дали се одобрявали или не.

„Нека да се направи нов прочит на делата за мюсюлманско вероизповедание, защото може да има грешка”, призова Дъбов. На тази конференция са открити две районни мюфтийства във Велико Търново и Сливен, които не могат да функционират.” По думите на Дъбов, ако не се обърне внимание на подписката, ще се изготви нова, в който да се подпишат всички мюсюлмани от област Смолян.

Източник: Агенция "Фокус"


>>>
Мюсюлмански духовници винят съда за напрежението сред тях !
Monday, 23 November 2009 18:08

Районното мюфтийство е недоволно от определението на Софийския градски съд, което отказва регистрация на извънредната национална конференция от 31 октомври. Това заяви пловдивският мюфтия Осман Хилми и добави, че всеки има право сам да определи религиозната си принадлежност.

Хората, които се определят като мюсюлмани също имат правото да се сдружават и да имат общо управление. Според него обаче през последните години проведените национални конференции на мюсюлманите остават без регистрация или тя отнема много време. Така липсата на юридически статут дава възможност за хора като Недим Генджев да създава напрежение сред мюсюлманите и да се възползват от вакъфските имоти, каза пловдивският мюфтия.

Той припомни опита на Ашим Асан да продаде миналата година най-големият имот на мюфтийството в Пловдив – Виенската сладкарница и добави, че сега се боят от подобен случай на посегателство. В тази връзка Осман Хилми призова държавата да си изпълни задълженията и навреме да даде юридическия статут, защото всяко забавяне води до щети за изповеданието.

Източник: Радио – Пловдив


>>>

Проведена пресконференция от районно мюфтийство Пазарджик !

Monday, 23 November 2009 18:01

На 23.11.09 г. в сградата на централната джамия в гр. Пазарджик Районното мюфтийство проведе пресконференция относно отказа на Софийски градски съд (СГС) да впише решенията приети на извънредната национална мюсюлманска конференция.

На пресконференцията районният мюфтия Абдуллах Салих накратко и конкретно запозна медиите с трагичните разправии по отношение регистрацията на ръководството на Мюсюлманското Изповедание, което бе избрано съвсем скоро по начин отговарящ на устава на МИ в Р България. Също така той посочи критериите на които трябва да отговаря водачът на мюсюлманите и хора като Недим Генджев с опорочено досие, който е осъден и по настоящем освободен под гаранция в никакъв случай не могат да представляват българските мюсюлмани.

Абдуллах Салих категорично заяви, че мюсюлманите са готови да се борят с всички законови средства позволени от конституцията на нашата страна срещу несправедливостта, която не малко се наблюдава от висшите държавни институции към мюсюлманското изповедание. Обеща на медиите, че ако държавните институции не си свършат работата, ще бъдат сезирани и европейски инстинтуции. Крайно време е да се спре със налагането на ръководни органи. Убедени сме, че мюсюлманското изповедание има достатъчно капацитет и е в състояние да поеме управлението в свои ръце. Хора компетентни, образовани, доказали се като честни и отговорни мюсюлмани, зад стях стои Районно мюфтийство гр. Пазарджик. Съответно и държавата трябва да подкрепя подобни личности, които желаят доброто на страната ни.


>>>

Районно мюфтийство Разград ще даде пресконференция по повод предстоящия Курбан байрам и юридическото състояние на мюсюлманското изповедание

Monday, 23 November 2009 17:50

На 24.11.2009 г. от 10:30 ч. в джамията "Ахмед бей" - гр. Разград, Районно мюфтийство гр.Разград ще даде пресконференция по повод предстоящият Курбан байрам и юридическото състояние на мюсюлманското изповедание.

На пресконференцията ще участват имами, председатели и членове на мюсюлмански настоятелства от района, които са участвали на Националната мюсюлманска конференция, проведена на 31. 10. 2009 г. в гр. София.

За отразяване на събитието са поканени представители на местните и национални медии.


>>>

Районно мюфтийство гр. Смолян даде Пресконференция по повод Извънредната национална мюсюлманска конференция от 31.10.2009 г.

Monday, 23 November 2009 17:42

Днес (23.11.2009 г.), от 11:00 ч. в Централната джамия на гр. Смолян, Районно мюфтийство гр. Смолян даде Пресконференция по повод Извънредната национална мюсюлманска конференция (ИНМК), която се проведе на 31.10.2009 г. в гр. София.

Районният мюфтия Неджми Дъбов запозна присъстващите журналисти от местните медии с причините, довели до провеждането на ИНМК, както и мотивите за отказа на Софийски градски съд да впише новоизбраното ръководство и всички решения, приети на Конференцията. Районният мюфтия изрази подкрепата и солидарността на религиозните водачи от област Смолян, зад които стои цялата мюсюлманска общност в областта, към новоизбраното централно ръководство и решенията взети на ИНМК от 31.10.2009 г. На пресконференцията присъстваха около 30 имами от Смолянска област, които подтвърдиха волята и желанието на мюсюлманите най-после техния глас да бъде чут, като приеха и подписаха Протестна декларация (поместена по-долу), която ще бъде изпратена до Президента на Република България, Министър-предедателя и Председателя на Народното събрание.

В Декларацията се посочва, че мюсюлманите ще отстояват позицията си по всички възможни законови пътища по отношение на подкрепата към ръководството на мюсюлманите, избрано на ИНМК от 31.10.2009 г. Освен това се декларира, че мюсюлманите не ще допуснат да бъдат управлявани от хора, които са взели активно участие във Възродителния процес срещу правата на мюсюлманите.

На въпрос на журналистите това не е ли някакъв натиск към съда и призив държавата да се намеси в решаването на тези проблеми, г-н Дъбов и имамите обявиха, че искат да напомнят и изкажат каква е волята на мюсюлманите и тя да бъде взета под внимание от компетентните органи в държавата.

Протестна декларация на Районно мюфтийство гр. Смолян,

относно отказът на Софийски градски съд (СГС) да впише проведената на 31.10.2009г. Извънредна национална мюсюлманска конференция, приета на заседание на имамите към Районно мюфтийство гр. Смолян на 23. 11. 2009г. в Смолян

Ние, религиозните водачи на мюсюлманите в област Смолян в лицето на Районния мюфтия и имамите, спазвайки принципите на Конституцията на Р България, водени от чувството за справедливост на българските държавни институции, в предвид на гарантираното ни конституционно право на вероизповедание и избирането по демократичен път на ръководни органи, полагайки всички необходими усилия за изграждане и утвърждаване на религиозната толерантност:

  1. Изразяваме нашето безпокойство, относно отказа на СГС да впише решенията и избраните ръководни органи на проведената Извънредна национална мюсюлманска конференция (ИНМК) на 31. 10. 2009г. в гр. София, с което може да се породи напрежение сред редиците на мюсюлманите в областта.
  2. Подкрепяме и изразяваме подкрепата на мюсюлманите, които представляваме в съответния район, за взетите решенията и избраните ръководните органи на Мюсюлманско изповедание на проведената на 31. 10. 2009г. в гр. София ИНМК.
  3. Ще отстояваме нашата позиция по всички възможни законови пътища по отношение на подкрепата ни към ръководството на мюсюлманите, избрано на ИНМК на 31.10.2009г.
  4. Не ще допуснем мюсюлманите да бъдат управлявани от хора, които са взели активно участие в поругаване правата на мюсюлманите по време на възродителния процес, и в същото време са нанесли финансови и морални щети на мюсюлманите по време на заемането им на ръководни постове в Мюсюлманското изповедание.
  5. Настояваме съдебно-юридическата сага в Мюсюлманско изповедание да приключи след 17 годишни противоречиви становища на компетентните институции, като се вземат предвид реалностите на времето, в което днес живеят мюсюлманите в Р България, относно техните демократично избрани ръководни органи.

Декларацията е подписана от 30 имами на централни джамии в област Смолян.


>>>

Декларация от делегатите на Извънредната Националната мюсюлманска конференция на Мюсюлманското изповедание, проведена на 31.10.2009 г. в София !

Monday, 09 November 2009 15:58

Ние, делегатите, избрани като представители на мюсюлманската общност в Република България се обръщаме към всички институции, които имат отношение към казуса на „Мюсюлманското изповедание” и ръководният му орган – Главно мюфтийство, да престанат с гаврата, на която са подложени лидерите на мюсюлманската общност в Република България вече повече от 20 години и да уважат волята на мюсюлманите в страната. Общност, която наброява над 1.5 милиона души и която се е доказала в изпита на времето с неуморната си работа по пътя на съграждането на Родината ни - Република България.

Уважаеми съграждани,

Това което искат днес мюсюлманите в Република България е да бъдат оставени свободно да избират своите религиозни водачи. Мюсюлманската общност настоява датата 10 ноември 1989 г. да настъпи и за нашето изповедание.

През последните няколко години наблюдаваме силен натиск върху имамите и ръководството на Мюсюлманското изповедание. Проблемите на които се натъкваме показват, че се провокират настроения на нетолерантност в цялото ни общество, което е опасна тенденция с неизвестен край.
Ние най категорично заявяваме, че няма да се откажем от възможността да изповядваме, проповядваме и развиваме нашите религиозни убеждения. Не се уплашихме и отказахме по времето на комунистическия режим, няма да го сторим и сега.

Скъпи братя и сестри,

Нека на фона на задълбочаващата се световна финасова криза поне да запазим останалото от духовната ни надежда.


>>>


Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи