Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, ноември 30, 2009

Курбан Байрам 2009

Премиерът за Байрама: Имаме възможност да се почувстваме единни !

Министър-председателят Бойко Борисов честити празника Курбан Байрам на мюсюлманите в страната. В специално писмо, адресирано до българската мюсюлманска общност и читателите на в. "Заман", премиерът Борисов подчертава, че вярва, че свещеният празник ще даде възможност не само на вас, но и на всички българи, отново да се почувстваме единни и сплотени. Борисов изразява своето щастие, "че имам възможност отново да се обърна към българската мюсюлманска общност и да пожелая на вас и вашите семейства здраве и сполука във всяко начинание". "Всеки голям празник винаги е повод да застанем отново един до друг, да си пожелаем здраве и повече обща вяра в доброто и в собствените сили. Убеден съм, че пътят ни е един и той е свързан с успешното развитие на нашия общ европейски дом", изтъква Бойко Борисов. Той вярва, че и занапред ще съумеем да пазим толерантността и диалога между културите и религиите в България, защото те са нашата обща ценност, която заедно сме съградили и запазили през десетилетията. "И никой не може да ни я отнеме, защото всички сме горди българи и европейски граждани", допълва премиерът. Бойко Борисов съветва мюсюлманите: "Продължавайте да пазите традициите и устоите на вашата вяра, защото те са богатство, от което нашата родина не може да се лиши." Премиерът завършва своето писмо, честитейки Байрама на мюсюлманите.

Почерпиха студенти с курбанска кавърма.

Студенти от софийския Технически университет (ТУ) се почерпиха с курбанска кавърма, пилаф и айран на първия ден от свещения за мюсюлманите Курбан Байрам. Събитието бе организирано от Турско-българска студентска асоциация TUBUSTAS, Студентския съвет на ТУ и Сдружение "Диалог България". "Решихме да подадем ръка на нашите чуждестранни колеги и да уважим техния празник, с пожелание да се реализират тук, в България", заяви председателката на Студентския съвет на ТУ Диляна Налджиева. Председателят на TUBUSTAS Шабан Шабан сподели, че са раздадени 500 порциона от вкусната гозба, приготвена специално за празника.

>>>

Курбанът - една всевишна трапеза за всички хора

Отминавайки, всеки Рамазан Байрам оставя у нас сладкото нетърпение за срещата със следващия свещен празник - Курбан Байрам. През месец Рамазан ръцете, устата и цялото ни тяло са посветени на Всевишния. Наградата за това ни се дарява още в самия край на този бързо отминаващ Свещен месец. Байрамът е дар, който ни се предоставя още на този свят. Даровете в отвъдния свят пък са толкова безкрайни и чудни, невидени досега от ничие око.
През Курбан Байрама ние получаваме отплата за готовността ни да дадем всичко, което имаме, в името на Аллах. Курбанът (жертвоприношението) е символ на предаността и покорността: задължение, което трябва да се изпълни от всички вярващи (имащи материална възможност). Основната цел на жертвоприношението е сближаването с Всевишния. Курбанът не е само прилагане на жертва, а проява на привързаността към повелите на Създателя. Той е вид богослужение, а богослуженията се извършват само поради повелите на Всевишния. Повелите на Аллах пък са изпълнени с хиляди известни и неизвестни за нас мъдрости.
Курбанът присъства в основата на всички религии. Една от най-видните му мъдрости е фактът, че събира богати-бедни, малки-големи, вярващи-невярващи на една обща трапеза. Курбанът в исляма може да се сподели с хората от всички религии. Освен че сближава хората със Създателя, той съдържа и мъдрости, свързани с обществото, които са много важни за него.
Колкото и невъзможно да ни се струва, има толкова много хора, за които месото е лукс, който се появява много рядко на трапезите им - може би веднъж на година. Докато при други то е неразделна част от всекидневното им меню. Не са малко тези, които го вкусват само през Байрама. Има такива, които нямат дори и тенджера, в която да го сготвят. В една статия присъстващият в раздаването на курбан споделя как едно дете от Африка смуче кожата на закланото животно. Немалко пъти сме ставали свидетели на изблика на чувствата на получаващите парчето месо от курбана. Незабравими остават в съзнанието ни сълзите в очите им, породени от радостта, която изпитват. А имат ли край молитвите, които отправят към Всевишния в наше име, и пожеланията им за нас? Тогава разбираме какво голямо щастие е да споделяш.
Курбанът има много социални и нравствени ползи: от месото му се раздава на бедните, поканват се роднини, близки, приятели на гощавка, с което връзките между тях се заздравяват, създава се атмосфера на взаимоуважение, почит, обич и взаимопомощ сред хората. Всичко това се извършва в името на Всевишния, за спечелването на благоволението Му.
Курбанът е израз на благодарност към Аллах за благодатите, с които ни дарява. Извършилият това богослужение спечелва благоволението на Създателя и изразява благодарствената си задача към Него.
Подготовката за Байрама започва един ден по-рано. Животното за жертвоприношението е избрано или купено - най-добре гледаното и охраненото. Децата отиват често да го видят, пременен с ярката къна на челото му. Приготвянето на различните вкусотии за гостите е започнало отдавна. Сутринта джамиите ще бъдат изпълнени с хора, дошли да кланят Байрам намаз. За разлика от другите дни, децата също са станали, още преди да изгрее слънцето. Вълнението им се чете по лицата им. Облечени празнично, те очакват настъпването на времето за целуването на ръцете на възрастните. Торбичката за бонбони и подаръците е подготвена за мисията си. След общото събиране на трапезата за закуска идва и времето за коленето на Курбана. От къщите се чуват призивите "Аллаху Екбер, Аллаху Екбер". След това настъпва подялбата на курбана и раздаването му на бедните, комшиите и близките. Този момент се очаква от много хора. Много очи са насочени към вратата в очакване да се отвори от носещия месо от курбана. Улиците са изпълнени с деца и хора, отиващи да посетят близките си. Това продължава до края на Байрама.
Но нека никога не забравяме, че истински празник или истински Байрам ще има и ще изживеем само с възпитаването в духа на обичта и любовта, осъзнаването на отговорностите, които всеки трябва да притежава, и стремежа към благополучието на всичко и всеки.
С искрени пожелания Байрамът да ни обгърне като дъга с разноцветни благодати и ни дари с безкрайно щастие. Да ни направи щастливи както на този, така и на другия свят. Да се появи на хоризонтите ни като слънце, озаряващо сърцата на всички. Да ни напомни, че трябва отново да се върнем в собственото си Аз, да отблъснем омразата и завистта от сърцата си и бъдем отново такива, каквито сме били създадени от Всевишния. Да даряваме само обич, щастие, усмивки, както на себе си, така и на всички други. И най-важното - нека Байрамът бъде истински празник за нас с всички тези изброени пожелания! Сейджан Али

>>>

Близо 400 мюсюлмани от България са на поклонението в Мека

Близо 400 мюсюлмани от България са на поклонението в Мека, съобщи зам.-главният мюфтия Ведат Ахмед. В Мека, Саудитска Арабия, започна хаджът - традиционното ежегодно поклонение на мюсюлманите. Вероятно заради икономическата криза и новия грипен вирус тази година желаещите да станат хаджии са значително по-малко, коментира Ахмед.

В Свещения град Мека посрещнаха Курбан Байрама 389 мюсюлмани от България, като от кралската квота са се възползвали 50 души, уточни той. Зам.-главният мюфтия съобщи, че миналата година хаджии са станали близо 700 мюсюлмани, като 70 от тях са били от квотата на краля на Саудитска Арабия. Всяка година крал Абдула отпуска безплатна квота за хаджии, като средствата покриват транспортните и другите разходи по време на едномесечния престой, уточни Ведат Ахмед.
У нас големият мюсюлмански празник Курбан Байрам започна миналия петък с молитва в повече от 1100 джамии в страната, съобщи още зам.-главният мюфтия на България. В страната има около 1250 джамии, но не всички бяха отворени за празничния намаз (молитва), тъй като някои са в ремонт, а в други няма духовни кадри, каза Ахмед.
Курбан Байрамът е свързан с жертвоприношението и изразява преданост и благодарност към Всевишния, обясни Ведат Ахмед. Символиката на празника е свързана с покаянието, помирението и опрощението. Байрамът има дълбоко духовно и социално значение. Освен с молитвите, празничните дни са свързани със стремеж за подобряване на собствения живот, както и за постигане на добри взаимоотношения с околните, разказа зам.-главният мюфтия. Курбан Байрамът се предшества от Деня Арефе. На сутринта в деня на големия празник мюсюлманите стават по-рано от обикновено и се отправят към джамията. След сутрешния намаз следва проповед на имама и байрамският намаз. След това мюсюлманите отправят молитва към Всевишния за благополучие и опрощение, за мира на цялото човечество, обясни Ведат Ахмед. Вярващите си честитят байрама още в джамията. След това те се отправят към гробищния парк, за да почетат паметта на починалите си близки. Там те се молят за тяхното спасение в отвъдния свят. Курбан Байрамът започва след сутрешния намаз, продължава четири дни и свършва след следобедния намаз на четвъртия ден. По време на празничните дни мюсюлманите посещават роднини и близки, по-младите целуват ръка на по-възрастните, с което им засвидетелстват уважението си и им искат прошка, а скараните е редно да се помирят. Особено важно е да се посетят близки, които са болни или немощни. Празникът е най-вълнуващ за децата, които по традиция се даряват с много дребни пари и лакомства, разказа зам.-главният мюфтия.

Заман / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи