Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, ноември 26, 2009

Утре,27.11.2009 г.-петък започва Курбан Байрам !

Утре започва Курбан Байрам...

Утре е първия ден на религиозния празник Курбан Байрам...

Изпратена 26.11.2009 10:31:47 UTC

Обновена 26.11.2009 10:31:47 UTC

Утре е първия ден на религиозния празник Курбан Байрам. В посланието си по повод началото на празника Курбан Байрам, директорът на Дирекцията по Вероизповеданията Али Бардакоглу подчерта, че традицията за коленето на жертвени животни е с много важно религиозно значение, но че трябва да се избягват прояви на жестокост към жертвените животни. Бардакоглу заяви, че религиозните празници са дни в които укрепват чувствата на братство, солидарност и взаимопомощ.
В посланието си Бардакоглу отправи призива, месото на жертвените животни да се раздава на бедните и нуждаещите се граждани.

Радио "Гласът на Турция" / Минаре България

>>>

УТРЕ МЮСЮЛМАНИТЕ ПРАЗНУВАТ КУРБАН БАЙРАМ !



ДНЕС Е ДЕНЯТ АРИФЕ, В КОЙТО ДЕЦАТА ОБХОЖДАТ КЪЩИТЕ ЗА БОНБОНИ И МЕКИЦИ !

Днес мюсюлманите ще отбележат деня „Арифе” - началото на най- големия религиозен празник Курбан Байрам, в който децата обхождат къщите, a домакините ги даряват с мекици и бонбони. В днешния ден се посещават и гробовете на роднини и приятели за отдаване на почит с молитва към тяхната памет. Утре е празничната молитва (намаз) в джамиите, която ще започне от 08.00 часа. Новоизбраният председател на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед съобщи за „Арда нюз”, че на молитвата вярващите ще бъдат информирани за спряната регистрация на извънредната Национална конференция на мюсюлманите/ от 31 октомври/ в Софийския градски съд.
Курбан Байрам започва 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 4 дни, през които по-заможните мюсюлмани правят курбан, като според традицията една трета от месото на жертвеното животно се раздава на бедните, с втората се гощават гости, а третата остава за семейството. Първият ден се празнува с най-близките. На него по-младите искат прошка от по-възрастните. Изповядващите мюсюлманското вероизповедание, ако имат финансова възможност може да отидат на поклонение “хадж” в Мека и там да отпразнуват празника. Курбан Байрам се чества всяка година според лунния календар и е свързан с много радости, надежди, със сърдечни молитви, отправени към Всемогъщия и Всемилостив Аллах. Този празник е посветен на жеста на Ибрахим (библейския Авраам), готов да принесе в жертва сина си Исмаил (Исаак), считан за прародител на арабите. В последния момент Аллах поднася на Ибрахим овен за курбан. Всевишният високо оценява готовността на вярващия, готов да принесе в жертва най-скъпото същество за един родител – сина си, в името на Аллах. Този случай се счита за началото на Курбан байрам. С течение на вековете Курбан байрамът се превръща в истински народен празник за мюсюлманите. Там, където мюсюлмани и християни живеят заедно, в празника участват и християни, доказателство, че всяка религия внушава доброта и човеколюбие и е близка до житейските проблеми на вярващите.

Гюнер ШЮКРИ



Кърджаалъ хабер / Минаре България

>>>

КОНЦЕРТЪТ НА ЧИТАЛИЩЕ “ЮМЕР ЛЮТФИ” - ПОДАРЪК ЗА КУРБАН БАЙРАМ


[Още снимки]

Читалище “Юмер Лютфи” зарадва кърджалийци с традиционния концерт по случай най-големия мюсюлмански празник Курбан Байрам във вторник вечерта. Концертът беше безплатен и публиката препълни Дома на културата благодарение на Община Кърджали и съдействието на фирмите “Марс – 55” и “Йълдъръм” в лицето на собствениците Кадир Кърджъ и Гюрсел Хюсеин. Генералният консул на Р Турция в Пловдив Джунейт Явузджан уважи събитието, придружаван от домакина инж. Хасан Азис. Местната публика за първи път се наслади на изпълненията на самодейния състав “Гласът на Кърджали”, чийто членове изпяха турски народни песни в съпровод на саз. Поетът Мехмет Сербест поздрави мюсюлманите със стихотворение от името на целия Измир, както се изрази той. Съставите и солистите изпълниха румелийски народни песни и танци, като най-бурни аплодисменти имаше за най-малките бъдещи звезди Емре Ахмед и Емин Есен. Читалището получи поздравителен адрес от инж. Хасан Азис, чрез който градоначалникът и общинската администрация честитят Курбан Байрам на цялата мюсюлманска общност с най-искрени чувства и пожелание за здраве, лично щастие, мир и благополучие във всеки дом. В приветствието се казва още, че както всеки голям религиозен празник така и този е съчетал в себе си най-добрите традиции, които са съхранени и предадени през вековете. В него ще открием любовта и радостта, семейната топлина и прошката, уважение към родителите, удоволствието от добре свършената работа и всичко, което заобикаля и съпровожда човека от раждането му и през целия живот. Това са вечните общочовешки стремежи на всеки отделен човек и на народа като цяло, които сближават хората и ги правят по-добри, се казва в поздравлението. Дейците на художествената самодейност получиха поздравителрен адрес и от областния управител Иванка Таушанова в който тя отправя пожелания към мюсюлманите за здраве, благоденствие и напредък. Некa Бог ви дари с щедрост и гостоприемство, с вяра и благост. Бъдете искрени в помислите си и праведни в намеренията си. Да е светло в домовете ви, да е сладък хлябът на трапезата ви. Мир, късмет и разбирателство да съпътстват ежедневието ви, допълва тя. Таушанова призова всеки един мюсюлманин да намери добра дума за гладните, болните и онеправданите. Културното средище получи цветя от Общината, Генералното консулство на Турция и ДМДТ “К. Лятифова”. За “Арда нюз” Джунейт Явузджан изрази радостта си от факта, че е бил част от празника на мюсюлманската общност в Кърджали. Концертът беше много хубав. Младите самодейци са много талантливи. Читалище “Юмер Лютфи” провежда много успешна дейност и вярвам, че за в бъдеще ще постигне още по-големи резултати, беше категоричен турският консул.

Ресмие МЮМЮН



Кърджаалъ хабер / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи