Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, ноември 12, 2009

Ислямофобия в Германия ?

Имагинерен проблем или чиста проба ислямофобия ?

Убийството на египтянката ел-Шербини постави Германия в много деликатна ситуация
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Убийството на египтянката ел-Шербини постави Германия в много деликатна ситуация

На процеса в Дрезден по делото за убийството на младата египтянка Марва ел-Шербини, обвиняемият Алекс В. бе осъден на доживотен затвор. Една недвусмислена присъда - смята нашият коментатор Райнер Золих.

Да припомним накратко историята на този тъй важен за Германия процес: Младата египтянка Марва ел-Шербини завежда дело срещу германеца Алекс В., изселник от Русия, тъй като той я нарекъл терористка и боклук. През лятото Алекс В. убива бременната тогава жена в съдебната зала - пред очите на семейството й.

Алекс В. не показа лицето сиBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Алекс В. не показа лицето си

Убийството на Марва ел-Шербини бе изтълкувано не само от непоправими фанатици като израз на антиислямски настроения в Германия. Силно емоционални реакции от този сорт имаше и в редовете на мнозинството от онези мюсюлмани в Египет, Германия и други страни, които са най-последователни противници на екстремизма.

От омраза към исляма

Много германци от своя страна видяха в това убийство просто един изолиран случай. Те останаха учудени от бурните реакции на много мюсюлмани, смятайки ги за пресилени и ирационални. Работата на съда обаче не беше да отсъди доколко уместни са били тези реакции или пък до каква степен Германия е обхваната от антиислямски настроения. Съдът трябваше да се произнесе по един конкретен случай и по мотивите на убиеца. И тази присъда е абсолютно еднозначна: убиецът получи най-високата присъда, доживотен затвор. И той ще я излежи изцяло, тъй като едва ли може да разчита на преждевременно освобождаване.

Със своята присъда съдът утвърди нещо по принцип самопонятно: Германия нито омаловажава, нито оставя ненаказани престъпни деяния, да не говорим за убийства, мотивирани от омраза към чужденците. Те се наказват с пълната строгост на закона. Два момента обаче останаха неизяснени. За много мюсюлмани остава непонятно как в една страна с такива големи мерки за сигурност като Германия е възможно един престъпник да влезе с нож в съдебната зала.

Марва ел-Шербини и съпругът й в деня на сватбата имBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Марва ел-Шербини и съпругът й в деня на сватбата им

Дискриминация няма, но има открита неприязън

На второ място остава да се замислим върху така различния начин, по който реагираха на престъплението мюсюлманите и немюсюлманите. И в този случай отново се прояви дълбокото взаимно неразбиране, както през 2006 година във връзка с конфликта около карикатурите на Мохамед или при оспорваната реч на папа Бенедикт в Регенсбург.

Много малко бяха за съжаление от ислямска страна онези гласове, които напомниха, че в Германия не съществува държавна дискриминация срещу мюсюлманите. А от германска страна за съжаление бяха малко онези, които прозряха същинския проблем: съществуващото сред значителна част от германското общество недоверие, страх, дори открита неприязън срещу исляма.

Автор: Райнер Золих/Редактор: Йорданка Йорданова

DW / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи