Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, ноември 27, 2009

Курбан Байрама 2009 г. !

Кръв заля Курбан Байрама !

27 ноември 2009

Хасково, България

На снимките: Ритуалната молитва, клането и даряването на коча
На снимките: Ритуалната молитва, клането и даряването на коча
Литри кръв се проляха по време на тазгодишния Курбан Байрам в Хасково, видя с очите си репортер на „ШОУ”.
Още в петък, след голямата молитва в Чарши джамията в центъра на града, мюсюлманите започнаха ритуалното клане на кочове, кози и телета. Кървави ручейчета потекоха от всеки дом, в който бяха успели да съберат сумата за жертвено животно.

Три дни и три нощи мюсюлманите четоха молитви и благодаряха на Аллаха за дарените им здраве и живот. После теглиха ножа на кочовете и според повелята раздадоха месо на бедните. По стар обичай преди да се заколи жертвеното животно, главата му се намазва с червена боя, а после около половин час се четат молитви. След това се прерязва гърлото му и се оставя кръвта да изтече от тялото.

Цели четири огромни коча гътна бившият хасковски заместник-кмет Фикрет Вели. Месото на три от животните раздаде на бедните. Ексобщинарят закла още няколко овце в родното си село Паничково и хариза тлъсти парчета мръвка и на тамошните бедни. Специално за клането Фикрет Вели беше пазарил баш майстор-коляч, които пристигна специално за „поръчковото убийство” чак от Германия. Сръчността му не може да се измери с нищо – за по-малко от десет минути касапинът закла животното и го разфасова на парчета.

За три дни и три нощи за Байрама се събират цели родове, много от изселниците в Турция идват в България на гости на роднините.

За Ерол - собственика на моргата в хасковския квартал „Болярово”, има друга радост. Той получи най-красивия коч за мюсюлманския празник от бъдещия си зет. Украсеното със злато и сърма животно ще сближи два рода, защото то е знакът, че момчето, което подарява коча, ще се ожени за дъщерята на Ерол – Филиз. Сватбата ще е напролет, но „зестрата” беше изядена още на момента.

Тази година и циганите от хасковския квартал „Република” показаха принадлежността си към мюсюлманската вяра. Нямаше къща, в която тъмнооките да не гътнат по един коч.

Кървави ручейчета потекоха по калните улици и три дни и три нощи, също като в приказките, ромите ядоха, пиха и се веселиха.

Според един от най-добрите джипси-касапи - Румен, само в тяхната махала за Байрама са били заклани над 50 коча. Макар че същите роми от три години не са си плащали тока и водата…

Текст и снимки Тодорка НИКОЛОВА

Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи