Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, ноември 20, 2009

Мостът на джемерата в местността Мина вече е безопасен за хаджиите !

Мостът на джемерата в местността Мина вече е безопасен за хаджиите !

Thursday, 19 November 2009

Реконструкцията на разположения в близост до Мекка мост за замерване на шейтана (джемерат) се е наложила вследствие на това, че по време на хадж на него се струпва голямо количество поклонници и не са изолирани случаите, когато възникват стълкновения.

На джемерат се извършва един от обрядите на хаджа – замерване на дявола с камъни. Тук всеки поклонник е длъжен на ден да хвърли по седем камъчета по трите каменни стълба известни, които символизират сатаната. Струпването на голяма човешка маса на ограниченото пространство на моста води до много неудобства за хаджиите и често е причина за стълкновения между тях.

Както съобщава "Trend News", за да се избегнат нещастните случаи за в бъдеще през 2006 г. е било взето решение старият «служил 32 години» мост да бъде демонтиран и на неговото място да бъде построен нов. По този начин значително е увеличена общата площ на моста, като движението на поклонниците е така проектирано и изпълнено, че потоците на идващите и излизащите от моста да не се срещат и по този начин е изключена възможността за каквито и да са стълкновения.

Контролът на движението по моста, чиято пропускателна способност в момента е 300 хиляди поклонника на час, според думите на командващия силите за безопасност в местата за провеждане на хаджа генерал Саад ел-Хелайви, ще бъде осъществено от 1200 сътрудници от силите на безопасността. Общият контрол на обстановката в светите за исляма места ще се контролира от централен команден пункт с помощта на 1850 телевизионни камери.

Новият мост, както съобщават саудитските меди, е «високо-технологичен». На него е инсталирана и система за охлаждане на въздуха, като с впръскване на водни капки неговата температура се поддържа на комфортно ниво – 29 градуса по Целзий.
Трябва да се знае, че в дните за изпълнението на хаджа през втората половина на ноември в района на Мекка температурата е около 35-38 градуса по Целзий.

Всичко това е направено в интерес на хаджиите, тъй като извършването на хадж е един от стълбовете на исляма и всеки мюсюлманин, комуто здравето и средствата позволяват е длъжен поне един път през живота си да го извърши.

Мюсюлманско изповедание - Главно мюфтийство

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи