Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, август 19, 2010

Mюсюлмански празници и обичаи

Mюсюлмански празници и обичаи

Исляма следва лунния календар, следователно празниците на мюсюлманите се изместват във времето с течение на годините. Ето някои от най-известните сред тях:


Нощта на късметa

Познат още като „Нощта на избавлението”, този празник се състои две седмици преди началото на свещения месец Рамадан.

Мюсюлманите в повечето страни увеличават продължителността на дневната молитва, искайки прошка от Аллах за греховете, които са извършили през годината. За голяма част от тях, цялата нощ бива прекарана в молитви. Според преданията, през тази нощ се наглася съдбата на човека за следващата година.

arabic prayer


Рамадан

Свещения месец на прочистването, божественото съзерцание и благодат.

През него, всички мюсюлмани се въздържат от храна, вода, тютюн и удоволствие всеки ден от изгрев до залез слънце, също така се стараят да бъдат по-щедри и милостиви към другите.

ramadan



Краят на Рамадан (Ейд)
Този фестивал отбелязва края на Рамадан. Обикновено се празнува с пищна гощавка в компанията на роднини и приятели, или на голям площад с церемониални представления, традиционна кухня, концерти и шоу програми. Акцента се поставя върху обществената и семейната сплотеност.


Празник на жертвоприношението

Четири дни, които обуславят края на светото поклонение към Мека. Мюсюлмани из цял свят принасят животни като жертви по случай празника, като една трета от добитото месо се дава на бедните, а останалото се споделя с близки и приятели.


Ислямска Нова Година

Отбелязва светото пътуване на пророка Мохамед от Мека до Медина, което е довело до създаването на мюсюлманската религия и общност. Отпразнува се с обмяна на подаръци и уютни семейни събирания, на които се разказва историята на Мохамед и неговите последователи.


Ноща на силата

Този празник отбелязва началото на откровението на Корана. Обикновено се празнува към края на свещения месец Рамадан, най-често на 27-ма дата. Мюсюлманите прекарват деня и нощта в четене, рецитиране и преосмисляне на Корана.



Ашура

Последователите на Шиа Ислям почитат убийството на Хюсейн, син на Али (Кербала), в днешен Ирак. Хюсейн е бил внук на пророка Мохамед и всички мюсюлмани го считат за официален наследник на Калфис. Това е време за пост, скръб и театрално разиграване на историята.


Молуд (раждане на пророка)

Деня се отбелязва с представления, разказване на историите на пророка, и лекции за неговите мъдрости.


arabiz / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи