Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, август 26, 2010

Близо 240 000 мюсюлмани в Сърбия отбелязват Рамазан

Сръбските мюсюлмани навлизат в рамазан разединени

25/08/2010

Мюсюлманите в Сърбия посрещат рамазан отново разделени на две враждебни общности.

От Игор Йованович за Southeast European Times от Белград -- 25/08/10

photo

В Сърбия има около 240 000 мюсюлмани. [Никола Барбутов/SETimes]

Близо 240 000 мюсюлмани в Сърбия отбелязват рамазан този месец, но разделението между двете групи остава. Докато общностите спазват празничните традиции, мнозина казват, че се надяват на мир и търпимост.

Макар че всички мюсюлмани в Сърбия принадлежат към сунитския клон на исляма, те са разделени на две групи с подобни наименования но със силно противоположни позиции -- Ислямската общност на Сърбия и Ислямската общност в Сърбия.

Ислямската общност в Сърбия, водена от мюфтията на Санджак Муамер Зукорлич, смята, че мюсюлманите в Сърбия трябва да се подчинят на властта на Ислямската общност в Босна и Херцеговина.

Ислямската общност на Сърбия обаче смята, че мюсюлманите от Сърбия трябва да имат собствена администрация. Те са сформирали риясат (висш съвет) през 2007 г. и са избрали реис (председател на съвета).

През последните няколко години между членове на двете групи е имало физически сблъсъци, особено в Нови Пазар, където мюсюлманите са мнозинство от населението.

С наближаването на рамазан представители и на двете общности призоваха за мир и търпимост.

Ислямската общност на Сърбия и сръбския мюфтия Мухамед Юсуфспахич, каза: "В името на Аллах Милостивия, допринасяйте за мира и стабилността както където живеете с други, така и където други живеят с нас или без нас."

Главният мюфтия на Ислямската общност в Сърбия, Муамер Зукорлич, каза, че бошнаците посрещат рамазан с "борба за свободата, правата и честта" на мюсюлманите в Санджак и Сърбия. Той каза, че постите са "най-добрият начин да се възпитават душата и тялото в духа на въздържанието".

Юсуфспахич каза за SETimes , че "никой не харесва" конфликта в ислямската общност, но подчерта: "Тук няма разделение на вярата. Това е просто едно недоразумение и продукт на различни мнения за начина на организация на нашата общност. А това е позволено в исляма."

Той добави, че твърдо вярва, че мюсюлманите в Сърбия не трябва да стават подвластни на риясата в Босна.

"Бог ни е създал свободни хора. Той очаква от нас да създаваме ред, а не да го рушим. Това е валидно за всяко време и всяко място. Това е валидно днес, за нас; това е валидно за Сърбия," каза Юсуфспахич.

Амела Жупич от Нови Пазар казва: "Тъжно е, че това се случва. Надявам се, че ще има интелигентни хора, които да успокоят всичко това," каза тя за SETimes.

Тя каза, че рамазан е голямо предизвикателство, защото човек трябва да се въздържа от храна и всички телесни удоволствия от изгрев до залез слънце. "Необходима е силна воля за такъв пост. По тази причина ние се доближаваме най-много до Бога през този месец," каза Жупич.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com.

Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи