Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, август 22, 2010

Най-голямата рамазанска трапеза

В Истанбул беше направен опит за рекорд с най-голямата рамазанска трапеза

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор:Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

По едно и също време снощи 41 120 души вечеряха на гигантска рамазанска трапеза, ифтар. Ифтарът се организира от истанбулската община "Есенлер" и по своята масовост се кандидатира за регистриране в книгата за рекордите на света Гинес.

Двата централни булеварда на квартала "Есенлер" са били отцепени за движение, за да бъдат подредени 7 020 броя маси по протежение на 10 км. Били са консумирани 10 тона пилав, 8 тона месо, 1 500 тави с баклави, 100 000 бутилки с вода, 45 000 кофички с айран и 45 000 кутии с плодов сок.

Вечерящите са били обслужвани от 2 900 души,за да може да се нахранят едновременно, след като ходжата от джамията обявил края на оруча за деня.
Тъй като в района на квартала "Есенлер" се намира и централната истанбулска автогара, служители и шофьори на автобуси и пътници присъствали на ифтара.

Екип от 50 души от екипа за рекордите на Гинес, начело с професор Орхан Курал, който е и автор на книга на тази тема, е заснел с фотоси и видеоматериали ифтара и ги е изпратил в Лондон за регистриране в книгата за рекорди.

Според турския учен, досега най-масовият ифтар е регистриран във Вашингтон с 16 250 участници.

В Турция са правени много опити за регистриране в Гинес, но според професор Орхан Курал досега е регистрирана само с консумацията на 200 килограма хляб на глава от населението.бнр


Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи