Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, август 13, 2010

Бизнес по време на Рамадан

Този период от арабския календар винаги е неприятен за чуждестранни бизнесмени, опитващи се да сработят сделките си със своите колеги в региона.

Мюсюлманите от цял свят постят по време на свещения месец Рамадан. Голяма част от тях считат религиозният ритуал за тяхната най-съществена отговорност, прекарвайки времето си в молитви, четене и рецитиране на Корана, дни и вечери в лишения и ритуално съзерцание. Тази необикновена комбинация между благочестие и празненство придава лека обърканост в арабският свят.

Рамадан може да се определи като най-неподходящият момент за бизнес. Особено, когато този бизнес намесва публичния обществен сектор. Работният ден е изключително кратък – близо 4 часа в някои компании. А ако имате работа с представител от мъжки пол, най-вероятно ще забележите раздразнителността му и подтиснатото настроение – резултат от липсата на чай, тютюн, почивка и удоволствие. Ако вашите ангажименти са отнесени до дама, то тя със сигурност ще бъде разсеяна от мисли за това как ще успее да пребори уличния трафик, за да вземе децата си на време от училище и да приготви постната вечеря до 6 часа, когато дневните лишения приключат. С такива мотиви, много мюсюлмани често си тръгват по-рано от офиса.

В някои държави като Саудитска Арабия, офисите затварят изцяло за около половин час по време на молитва. Този процес се повтаря близо 5 пъти дневно, така че добрата преценка на времето трябва да е първият приоритет на чуждестранния бизнесмен.

В натоварения Кайро, ако работата на мюсюлмански служител включва прекосяване на града, то тя най-вероятно няма да бъде свършена в рамките на един ден. Улиците на 17-милионната столица на Египет са буквално блокирани от превозни средства през месеца на Рамадан – автомобили, училищни рейсове и таксиметрови коли бързащи за да се приберат вкъщи на време за свещения дневен ритуал.

По време на Рамадан, можете да забравите бизнес срещите на обяд. Типичните френски, италиански, китайски и японски ресторанти затварят за ремонт и обновление, същото важи за голяма част от клубовете, баровете и кината. Не очаквайте да ви бъде сервирана бира, дори и в хотелски ресторанти, които остават отворени през този период (някой предприемчиви петзвездни хотели оставят единствено бара отворен, с разнообразие от алкохолни напитки сервирани само на чужденци). Разбира се, в огромен град като Кайро се намират заведения, които да се възползват от традициите и да отварят след 6 часа, добавяйки специални палатки към интериора си, в които приятели да могат да се насладят на традиционната за Рамадан вечеря – Сухор придружена от игри на карти и музика.

Като цяло – каквото и да очаква свършване по време на Рамадан, ще бъде забавено. Освен ако не става въпрос за изключително спешни процедури, отложете ангажимента си за друго време. През 2010г. Рамадан започва на 11-ти август и свършва на 11-ти септември.

arabiz / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи