Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, август 03, 2010

Нова джамия в Долно Черковище,общ. Стамболово

Чужденци бързат към Турция за Рамазана, местни откриват джамия

2010

Задръстванията станаха обичайни на границата с Турция

Засиленият трафик по пътищата на областта е заради стартиращия на 11-ти август Рамазан, довериха хасковски мюсюлмани. Тази година свещения месец за „правоверните“ започва с 10 дни по-рано в сравнение с миналата година. Това е причината стотици гастарбайтери да бързат към Турция, за да посрещнат по родните си места големия празник. Още от сега приливът на чужденци създава периодични опашки по граничен пункт Капитан Андреево.

За Турция ще тръгнат и много хасковлии, но в дните непосредствено преди празника. За да бъде на ниво посрещането на празника и в селищата от областта, местното мюфтийство откри днес,30-07-2010 нова джамия в Долно Черковище общ Стамболово. Тя била изградена изцяло от дарения на хора от региона, съобщи главния мюфтия на хасковско Басри Емин. Последният доста се позачуди кога точно беше Рамазана и близо няколко минути се консултираше с по-вещи в Канона. Накрая колективната памет надделя.

Една от причините за чуденето, е че началото на Рамазана е плаващо. Датата е в съответствие с мюсюлманския календар. Рамазан е 9-ти месец в него. В рамките на следващите след 11-ти август 30 дни, „правоверните“ не трябва да ядат и пият от изгрев до залез слънце. От поста се освобождават болните децата и бременните. 30 дневните пости завършват с тридневния шекер байрям, където се ядат най-вече сладки неща.

Г.Христов

http://haskovo.net / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи