Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, юни 18, 2010

Стотици мюсюлмани от Източните Родопи се стекоха днес пред централната джамия в Кърджали на масов протест

Мюсюлмани протестираха срещу връщането на ГенджевСтотици мюсюлмани от Източните Родопи се стекоха днес пред централната джамия в Кърджали на масов протест срещу решението на Върховния касационен съд за връщането на Недим Генджев на поста главен мюфтия, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. Традиционната им голяма петъчна молитва бе предшествана от протестни речи на местните мюфтии и имами в двора на джамията, а по-късно и под прозорците на областната управа след зрелищно шествие по централните градски улици. „Не на сатаната Генджев”, „Искаме 10 ноември да дойде и за мюсюлманите”, „Не на престъпниците и крадците на вакъфи” и други подобни надписи на български и английски се четяха на издигнатите плакати. Стана ясно, че голяма официална делегация, съставена от духовни водачи на различните нива, кметове и депутати от ДПС ще посетят централата на Организацията Ислямска конференция в Джеда, Саудитска Арабия. Целта е организацията, която обединява ислямското вероизповедание от 57 страни в света, да бъде запозната с проблема, разтърсил мюсюлманската общност в България. Районният мюфтия на Кърджали Бейхан Ахмед обяви, че днешният протест е подкрепен и от християнската общност в областта. Той подчерта, че „е абсурдно решението на ВКС, след като милион и половина мюсюлмани у нас са категорично против връщането на Недим Генджев”. Съдебното решение бе определено от протестиращите и ораторите им като груба намеса на държавата в делата на вероизповеданието. Всички поискаха незабавна регистрация на избрания от конференцията им духовен водач Мустафа Алиш Хаджъ. Той е обжалвал в Софийския апелативен съд отказа да бъде регистрирано избраното на конференция от 2009 г. ръководство на мюсюлманското вероизповедание. Магистратите от Софийския градски съд отказаха да го признаят за легитимен. Върховният касационен съд пък посочи за глава на мюсюлманската общност Недим Генджев, който води дела от 1996 г. за собственото си завръщане на върха на вероизповеданието. На митинга бе припомнено тъмното минало на Генджев, бе цитиран и секретен доклад, доказващ, че бившият капитан от Държавна сигурност действително е бил фаворит на службите и на самия Тодор Живков за поста главен мюфтия по времето на т.нар. „възродителен процес”. Мюсюлманите обявиха, че няма да се примирят нито с фактите от биографията на Генджев, нито пък с налагането му за духовен лидер на общността у нас.
Подобни протестни акции срещу решението на ВКС за връщането на Генджев имаше и в другите градове на страната. /БГНЕС

Кърджали / България

Минаре България

Мюсюлмани се надигнаха срещу Недим Генджев


18.06.2010

С плакати "Не на престъпниците" и "Възродителният процес е в ход" над 100 мюсюлмани от Хасково и региона протестираха по централните улици на града.

Недоволството им е насочено срещу решението на Върховния касационен съд да възстанови като главен мюфтия на България Недим Генджев.
Мюсюлманите настояват да бъде легитимиран изборът на Мустафа Хаджи, направен на конференция миналата година.

Припомняме, протестно шествие имаше в началото на месеца и в София, след като стана ясно решението на ВКС.

В центъра на Хасково бе прочетена декларация, която твърди, че възстановеният от съда Недим Генджев е участвал активно във Възродителния процес и е бил близък до бившата Държавна сигурност.

По времето, когато беше главен мюфтия Генджев е продал вакъфски имоти, което по нашите закони е недопустимо, заяви още районният мюфтия на Хасково Басри Еминефенди.

Представители на протестиращите мюсюлмани заявиха още, че с позицията си държавата иска да отслаби мюсюлманската общност в България и да постигне разцепление, подобно на двата синода в Православната църква.

На митинга на мюсюлманите днес присъства и депутатът от ДПС Гюнер Сербест. Това, което става, ще бъде докладвано на парламентарната група. ДПС няма позицияв момента, но ще обсъди проблема на електората, заяви той.

Протести срещу връщането на Недим Генджев като председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет имаше и в област Силистра. Представители на джамийските настоятелства се събраха в Дулово.
В Шумен в протестния митинг пред Томбул джамия участваха всички имами, ръководства на мюсюлманските настоятелства и мюсюлмани от областта.

нюз.бг / Бг Таймс

МЮСЮЛМАНИ СКАЧАТ СРЕЩУ ВЪРХОВНИЯ СЪД ЗАРАДИ ГЕНДЖЕВГолям митинг стягат мюсюлманите в Кърджали срещу решението на Върховния касационен съд, което връща Недим Генджев за духовен глава на вероизповеданието в страната. Протестът ще се проведе в петък от 12,30 часа пред джамията в областния център. Протестът е част от проявите в областта, насочени срещу бившият възродител Генджев, каза за сайта „Кърджали бг вести” районният мюфтия Бейхан Мехмед. Той посочи, че вече са се състояли импровизирани митинги пред джамиите в Джебел и Крумовград. На тях Бейхан Мехмед е информирал вярващите за поредния разкол в мюсюлманското вероизповедание. В Кърджали всеки петък ще се събираме на протест, докато Генджев не престане да се меси във вероизповеданието, каза районният мюфтия.
Бехан Мехмед съобщи още, че на проявата в Кърджали ще присъства председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед.
За „Кърджали бг вести” Шабанали Ахмед прогнозира, че на протест ще се съберат 4 000-5 000 мюсюлмани. Организираме митинги в цялата страна. Мюсюлманите ни подкрепят, каза председателят на Висшия мюсюлмански съвет.
Досегашният главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ е обжалвал в Софийски апелативен съд отказа да бъде регистрирано избраното на конференция от 2009 г. ръководство на мюсюлманското вероизповедание. Прът в колелото на Мустахфа Алиш Хаджъ сложиха магистратите от Софийски градски съд, които отказаха да го признаят за легитимен. Върховния касационен съд пък посочи за глава на мюсюлманската общност Недим Генджев, който води дела от 1996 г.

Автор: Георги Кулов

Източник: Кърджали БГ Вести

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи