Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, юни 19, 2010

Нарушава се общественият ред,време е за полиция




Над 200 мюсюлмани се събраха в Плевен на протест срещу Недим Генджев

Яна Дамянова

Около 200 мюсюлмани от регионите на Плевенска и Ловешка област се събраха днес на мирен протест пред сградата на Областната администрация в Плевен. Протестът е срещу решението на Върховния касационен съд, което връща Недим Генджев на поста председател на Висшия мюсюлмански съвет и духовен глава на вероизповеданието в страната. Това съобщи пред медиите районният мюфтия на Плевен Хаджи Неджиатин Мустафа Неджип.

Мюсюлманите недоволстват от решението, защото според тях Генджев е кадър на БКП и

се опитва да върне възродителния процес. Те го обвиняват в продажба на апетитни имоти на мюфтийството, за което ще получи солидна комисиона. Опитва се да заличи настоятелствата, продава вакъфските имоти на изповеданието, обявява преподавателите в коран-курсовете за радикалисти. Това, според плевенския районен мюфтия показва, че Недим Генджев иска да заличи вероизповеданието и по този начин ще се стигне до възродителен процес, т.е. мюсюлманите няма да могат да изповядват религията си свободно. В подкрепа на твърденията си мюфтията обясни, че възстановеният предводител е изпратил писма до общините в страната, с които им заповядва да заличат действащите в момента мюсюлмански настоятелства.

Вярващите в Аллах смятат съдебното решение на Върховния касационен съд за връщането на Недим Генджев за несправедливо. Районният мюфтия Хаджи Неджип обясни това с факта, че в състава на Висшия духовен мюсюлмански съвет, който през 1996 г. Генджев е регистрирал, са влизали 30 члена. Сега 4-ма от тях живеят в Турция и не искат да работят с него, 15 са починали, останалите нямат кворум и са нелигитимни, не могат да вземат решения за бъдещето на мюсюлманите, каза той.

Още през октомври миналата година е проведена върховна мюсюлманска конференция, на която е избрано ново ръководство, но съдът и до момента отказва да го признае за легитимно. Това е решението на казуса, каза мюфтията и посочи, че ако съдът не се съобрази с него, всички мюсюлмански настоятелства ще призоват членовете си да излязат на протест пред съдебната палата в София.

Простестът на мюсюлманите в Плевен днес беше подкрепен и от ДПС в лицето на народния представител Митхат Метин. Според него с възстановяването на Недим Генджев за председател на Висшия мюсюлмански съвет се внася несигурност в мюсюлманския свят. Това е началото на други по-тежки събития, които биха могли да отключат нови политически моменти, въпреки че до момента не се открива политическа връзка в тази ситуация, каза още той.

дарик / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи