Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, август 28, 2008

Джамиите

Швейцарските власти се застъпиха за джамиите

Правителството отхвърли искане за забрана на минаретата


На фона на засилващата се кампания на редица националистически движения в Европа срещу мюсюлманското присъствие на Стария континент Швейцария се оказа една от първите държави, опълчили се на тази тенденция, пише в. "Интернешънъл хералд трибюн". Правителството постанови, че искането на две от най-крайните политически сили в страната - Народната партия и Конфедеративния демократически съюз, да бъде забранен строежът на минарета противоречи на конституцията и нарушава основни човешки права.

"Подобна забрана ще застраши допълнително крехкия мир между различните религии и няма да спомогне за предотвратяване на разпространението на ислямския фундаментализъм в Швейцария", се казва в постановлението на министерството на правосъдието и полицията.

Противоречивата кампания срещу минаретата започна още през май миналата година, когато Народната партия ги обяви за символ на "политическия и агресивен ислям", който не бива да бъде толериран в една християнска държава. Тогава депутати от партията подчертаха, че акцията им не е насочена срещу самата мюсюлманска общност и премахването на "обидните" архитектурни елементи няма да се отрази на функционирането на джамиите.

През последващите месеци двете националистически сили успяха да съберат достатъчно подписи за прокарване на национален референдум по въпроса, който съгласно швейцарските закони ще има задължителен характер. Преди това обаче предложението трябва да бъде обсъдено в парламента, което може да отнеме години.

В момента в Швейцария съществуват само две минарета - в Цюрих и Женева, които освен това не са снабдени с високоговорители, призоваващи към молитва. Повечето джамии пък се разполагат в сгради на бивши фабрики и складове.
Копенхаген брани имиграционната си политика от ЕС

Дания няма да промени имиграционната си политика и ще положи всички усилия, за да убеди европейските институции да не налагат промени в нея. Това заяви датският премиер Андерс Фог Расмусен, чиято страна, известна със строгите си закони за чужденци, е изправена пред трудна битка с Брюксел, пише агенция "Блумбърг".

Преди месец Европейският съд в Люксембург отхвърли искането на Ирландия, което е сходно със ситуацията в Дания, да запази стриктните си имиграционни процедури с аргумента, че правилата на Евросъюза надделяват над националното законодателство на отделните държави членки. В частност Дъблин беше принуден да се откаже от ограниченията в разрешителното за пребиваване на чуждестранни съпрузи или съпруги на граждани от ЕС.

В Дания в момента действат подобни правила - датски граждани под 24-годишна възраст нямат право да водят в страната партньорите си, притежаващи чуждестранен паспорт. Целта на подобно ограничение е да се намали броят на чужденците, предимно от мюсюлмански произход, попадащи в Дания посредством договорени бракове с датски мюсюлмани. Според Брюксел обаче правилото, прието през 2002 г., е пряко нарушение на европейския принцип за свобода на движението и събирането на семействата.

изт.,28.08.08
*
Италианските националисти вдигнаха мерника и на джамиите

"Северна лига" иска да спре строенето на нови мюсюлмански храмове

Италианските националисти вдигнаха мерника и на джамиите

[Reuters]

Крайната националистическа партия "Северна лига", която е част от италианската управляваща коалиция и изигра ключова роля в скорошната кампания срещу ромските имигранти в страната, поде инициатива срещу издигането на нови джамии, пише в. "Файненшъл таймс". Очаква се председателят на парламентарната група на партията Роберто Кота да представи проектозакона пред Сената следващата седмица.

Документът предвижда всеки нов проект за строеж на джамия да получи не само одобрението на регионалните власти, но и на местните граждани, които ще могат да гласуват в специално свикан за случая референдум. Освен това бъдещите ислямски храмове не трябва да имат минарета или високоговорители, от които имамите по традиция свикват вярващите за молитва, а самите служби трябва да се провеждат на италиански, а не на арабски език.

Засега шансовете на подобен законопроект да бъде приет от парламента са незначителни най-вече заради факта, че той противоречи на редица конституционни норми, отбелязва "Файненшъл таймс". Освен това инициативата на "Северна лига" до момента не е била одобрена нито от партията на италианския премиер Силвио Берлускони "Форца Италия", нито от десния "Национален алианс". Зад новия законопроект застана единствено ултраконсервативният Съюз на християндемократите и демократите от центъра (UDC).

"Северна лига" обаче вероятно разчита на гражданска подкрепа за спорната си кампания, залагайки на разпространените опасения сред италианците във връзка с разрастването на мюсюлманското малцинство в страната. В момента в Италия мюсюлманите наброяват 1 млн. души, а регистрираните джамии са 258.

Подобни ксенофобски прояви не са необичайни за националистическата партия. В началото на август членове на "Северна лига" яростно протестираха срещу намеренията на властите в град Генуа да превърнат средновековния замък "Коменда ди Пре" в мултирелигиозен център за християни, евреи и мюсюлмани, пише в. "Кориере дела сера". Според партията хората, изповядващи исляма, не трябва да бъдат допускани до място, основано от кръстоносни рицари. В опит за компромис местните власти предложиха на мюсюлманската общност да издигне първата джамия в Генуа на мястото на средновековен мюсюлмански храм с условието да няма минаре.

изт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи