Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, август 12, 2008

Светът скърби за Махмуд Даруиш

11. 08. 2008 mahmud_darwish

Светът скърби за Махмуд Даруиш

На 9 август почина считаният за национален поет на Палестина Махмуд Даруиш. Това стана в болница в американския град Хюстън, щата Тексас. Неговото влияние в родината му, в арабските страни и в целия свят е толкова голямо, че вече почти два дни това тъжно събитие не слиза от първите страници на всички арабски медии. Водещите световни информационни агенции като Ройтерс, АФП, Асошейтед прес и други отбелязаха подобаващо кончината на авторитетния поет. Германската телеграфна агенция излезе с материал под заглавие: „Арабската мисловна арена загуби най-известния си съвременен поет”. Всички са единодушни, че Даруиш е най-значимият съвременен арабски поет, който в поезията си обединява любовта към родината и любимата. Неговите творби са преведени на 22 езика, а авторът е удостоен с много международни награди. Палестинските власти обявиха тридневен траур, предшестващ погребението му в центъра на автономията – град Рамала. Поетът Наоми Шихаб Ния намери най-точните думи за него: „Дардуиш е духът на палестинския народ, красноречив свидетел на прогонването и осиротяването.”

Махмуд Дарвуиш е роден на 13 март 1941 г. в малкото селце Баруа, в Западна Галилея в селско семейство. След създаването на държавата Израел неговото семейство бяга в Ливан, но не след дълго отново се връща в Палестина. Завършва гимназия в Кафр Ясин. На 19 години публикува своята първа стихосбирка „Птици без криле”. Присъединява се към партията „Раках” – Израелската комунистическа партия. През 1970 г. той напуска Израел, за да следва в Съветския съюз. Автоматично е лишен от израелско гражданство. В Московския държавен университет обаче учи едва една година, преди да отпътува за Египет и Ливан. В Египет работи в най-тиражния вестник „Ал Ахрам”. През 1973 г. Дарвуиш става член на Организацията за освобождение на Палестина и по тази причина получава забрана за влизане в Израел. През 1982 г. пише известната „Поема за Бейрут”, в която пресъздава по свой начин драматичните събития по време на обсадата на ливанската столица от израелските войски. Пет години по-късно е избран за член на Изпълнителния комитет на ООП. През 1988 г. пише манифеста, възприет като „Декларация на палестинския народ за независимост”. Свидетелство за нарастналата му популярност е фактът, че през същата година той е цитиран от тогавашния израелски министър-председател Ицхак Шамир по време на дискусия в Кнесета. Даруиш е обвинен, че желае да прогони евреите от тяхната родина. Поетът прави пояснение, че в своето творчество той е имал предвид Западния бряг и ивицата Газа, а не цялата държава Израел. През 1993 г. той подава оставката си от заеманата високоотговорна длъжност в знак на несъгласие с договорите от Осло.

През 1995 г. Махмуд Дарвуиш присъства на погребението на своя приятел – писателя Емил Хабиби, основател на Израелската комунистическа партия. От същата дата той получава позволение от израелските власти да живее в Рамала. Великият палестински поет е посещавал България няколко пъти. Всички те са били преди 1989 г. Първата съпруга на Даруиш е писателката Рана Кабани, а втората – египетската преводачка Хаят Хийни. Поетът не остави наследници.

Махмуд Даруиш е автор на повече от 30 творби лирика и 8 книги проза. Те са написани на арабски език. Динамичната житейска съдбата на поета е допринесла за това той да говори свободно английски, френски и иврит. Много от творбите му стават текстове на популярни палестински песни. Даруиш адмирира еврейския поет Яхуда Амихай. Той е впечатлен от неговите стихове, пропити с любов към същата земя, която боготвори и Даруиш. Той му „обявява” своеобразно съревнование – кой ще успее да пресъздаде по-добре неповторимата красота на тази страна. Арабският поет пита: „Кой я обича повече? Кой ще я опише по-добре?”

През 2000 г. тогавашният министър на образованието на Израел Йоси Сарид предлага творбите на Даруиш да бъдат включени в учебните програми на израелското средно образование. Премиерът Ехуд Барак отказва, тъй като според него „Израел все още не е готов за това.”

Махмуд Даруиш е известен със своите светски възгледи и неприязън към радикалното движение „Хамас”. Той иронизира неговите дейци, отправяйки им реторичния въпрос дали те са представителите на Аллах в Палестина. В тази връзка председателят на Политбюро на Хамас Халед Машаал нарече великия поет „неверник” в интервю по „Ал Джазира”. Въпреки сарказма на ислямистите, духът на безсмъртния поет ще продължи да генерира човечност, а неговите неповторими творби ще продължават да привличат симпатиите на милионите честни хора в Палестина, в арабския свят и по цялата земя.

Inform

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи