Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, август 05, 2008

Италия предприема мерки срещу дейности на местни ислямски институции

05 . 07 . 2008 roberto_maroni
Роберто Марони

Италия предприема мерки срещу дейности на местни ислямски институции

Преди няколко дни новият италиански вътрешен министър Роберто Марони е наредил да бъде забранено провеждането на петъчната молитва в джамията към Ислямския културен институт в Милано (ИКЦМ). Ръководството на ислямската институция се е обърнало към посолствата на арабските и ислямските държави в Рим, за да спрат „репресивната политика на министъра от екстремистката Северна лига”. То оспорва достоверността на мотивите на италианското МВР, в които се посочва, че „религиозният ритуал затруднявал трафика на превозните средства по улицата, намираща се до института и нарушавал спокойствието на гражданите”. Заедно с това, министър Марони е забранил и провеждането на тържествената вечерна молитва по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан по същите причини.

В обръщението на ислямската институция се твърди, че много често ИКЦМ е обект на нападки от местни политици, които се стремят да трупат дивиденти по време на предизборни кампании. В същото време представителите на ислямския институт претендират, че дейността им се вписва в рамките на закона и те никога не са го нарушавали. Споредо техните думи става въпрос за предприета широкомащабна акция на сегашния министър на вътрешните работи на Италия. Аргумент за подобна теза е фактът, че властите са затворили няколко мюсюлмански молитвени храмове, сред които са джамиите в Тревизо, Комо и Джелароти.

От ИКЦМ изразяват изненада, че нито едно дипломатическо представителство на арабска и мюсюлманска държава не е реагирало, дори когато италианското МВР е наредило да бъдат прекратени занятията в арабското училище в Милано. Според италианските мюсюлмани програмите в учебното заведение са били изцяло взаимствани от египетското Министерство на образованието за началния, прогимназиалния и гимназиалния стадий. В него са се обучавали над 500 деца. Сред посочените мотиви за тези действия на властите, акцентът пада върху обвинението, че училището е кораническо. В декларацията на ИКЦМ не се посочва дали все пак образователната институция е спазила изцяло италианските закони при създаването учебните програми. По закон последните трябва да бъдат одобрени от местното Министерство на образованието, а не от това, на която и да е чужда държава. Наблюдатели припомнят, че през 2006 г. властите в Берлин закриха арабско училище, финансирано от саудитското посолство, тъй като негов преподавател редовно призоваваше своите ученици (включително и от смесен брак) на „джихад срещу неверниците”.

Проблемът, с който се сблъскват мюсюлманите в Италия, е сходен с този, който стои пред редица мюсюлмански общности в Европа. Увеличаването на броя на мюсюлманите в Европа е една от причините за нарастването и на броя на молитвените храмове и домове, обслужващи техните религиозни нужди. Често общинските съвети отказват строежа на нова джамия, мотивирайки се с това, че сградата не се вписва в общия архитектурен план. Всичко това поражда напрежение, което периодично ескалира, особено когато изпълнителната власт е оглавена от десни и по-консервативно настроени политически сили. Многобройни са примерите също в Словения, Великобритания, Швеция, Дания, Германия и други европейски страни.

Разумното решение на подобна дилема е компромисът и от двете страни. Без да се злоупотребява с традиционното за Европа спазване на правата на човека, в това число и на религиозните, мюсюлманите трябва да са наясно, че молитвените храмове не могат да нарушават спокойствието и мира на немюсюлманите. Последните са не само мнозинство, но за Западна Европа - и гостоприемни домакини на стотиците хиляди мюсюлмани, които са намерили убежище и работа за себе си и семействата си. В същото време ислямофобията е една от проявите на расизма, срещу който всички наследници на създателите на Декларацията за правата на човека и гражданина от ХVІІІ век трябва да се борят.

Inform

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи