Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, август 22, 2008

В Черна гора се открива първото средно ислямско училище

22 . 08 . 2008 montenegro

В Черна гора се открива първото средно ислямско училище

След като отбелязват повече от 90 години присъствие в бившата югославска република Черна гора, на 20 август местните мюсюлмани тържествено откриха първото средно училище за деца, желаещи да задълбочат своите знания по ислямска религия. Пред кореспондент на сайта „Ислам онлайн” отговарящият за международните връзки на Главно мюфтийство на републиката Омер Халил Кажнаш заявява, че вече са приключили със строежа на сградата и очакват да запишат първите ученици за учебната 2008/2009. Те ще бъдат организирани в две паралелки от по 20 души, които ще се ползват и от услугите на пълен пансион. Възможно е обаче, поради нарастващото търсене, да бъде образувана и трета паралелка. Първите две групи ще бъдат специално предназначени за черногорците с босненски произход, които са най-активните в кандидатстването, а третата група – за техните сънародници от албански етнически произход. Учебното заведение се намира в столицата Подгорица и има 16 стаи, разположени на 4 етажа. Освен това е предвидено учениците да ползват библиотека, помещение с комютри, фитнес зала и малък театър. На този етап организаторите са обявили прием единствено за момчета, но от догодина в техните планове влиза и създаването на първия женски випуск.

Кажнаш разказва, че историята на строежа на сградата е относително дълга. Процесът започва през 2 000 г., но поради липса на средства той напредва изключително бавно. Според него събитията от 11 септември 2001 г. и последвалата политика на властите са възпрепятствали събирането на помощи от арабски благотворителни организации. Така или иначе, с течение на времето религиозната институция е успяла да събере достатъчно средства. Представителят на Главно мюфтийство споделя, че застрояването на 300 кв. м е струвало около 2 млн. евро. От тях приблизително 1,5 млн. евро са дарени от турска държавна институция. Паралелно с това Банката за ислямско развитие, базирана в Джедда, няколко благотворителни организации от Кувейт и Обединените арабски емирства са предоставили останалата част от необходимата сума - 500 000 евро.

Според статистическите данни черногорската ислямска общност наброява 140 000 души или 20% от общо 650 000 население на страната. Най-много джамии има в град Улцин – най-южния град в републиката. Те са 26 на брой.

Кажнаш разказва, че на практика въпросното учебно заведение е израз на преоткриването на ислямското образование в страната. На територията на Черна гора е имало ислямски училища по време на турското робство. Последното такова учебно заведение е закрито през 1918 г. в северната община Плевля. След Втората световна война местните хора, изпитващи нужда от религиозни познания, са били принудени да се обучават в Косово, в Босна и в Македония.

Наблюдатели припомнят, че местните мюсюлмани масово подкрепиха независимостта на републиката по време на референдума през 2006 г. Така те изиграха важна роля за формирането на крехкото преимущество на „да”-то за сметка на „не”-то, генерирано от просръбско настроените кръгове в черногорското общество. Надделява мнението, че позволението за строеж на въпросното учебно заведение е знак на благодарност от страна на властите за поведението на религиозното малцинство по време на съдбоносния за държавата момент. Оттогава мюсюлманите се възприемат като един от съюзниците на сега управляващите в Подгорица пронационалистически партии.

Имам Анис Буксхавич от град Биело поле отбелязва, че държавата дори разрешава на духовните лидери да водят молитва на затворниците-мюсюлмани по време на Курбан Байряма. Той дава своята положителна оценка и за законовата възможност, която новата държава предоставя на различните духовни институции – католическата и източноправославната църква и Главно мюфтийство, позволяваща им да възстановят собствеността си върху имоти, които са били конфискувани през югославско време. Буксхавич декларира намерението на институцията, след като си набави необходимите документи да предприеме сериозни реституционни дела.

Inform

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи