Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, август 28, 2008

Чеченските власти подкрепиха Кремъл, откриват най-голямата джамия в Европа

27 . 08. 2008 kadyrov_ramazan

Чеченските власти подкрепиха Кремъл, откриват най-голямата джамия в Европа

В столицата на република Чечня Грозни се проведе заседание на Организационния комитет за тържественото откриване на джамията „Ахмед Кадиров”. Събитието е предвидено за 17 октомври 2008 г. Мероприятието е ръководено от Главния мюфтия Султан Мирзаев и в него са участвали също министър-председателят Удис Байсалтанов и множество министри. Ислямският молитвен храм е проектиран за над 10 000 богомолци, което според строителите го прави най-големият в Европа. На практика се изгражда цял молитвено-социален комплекс.

В него са включени също административни сгради на вероизповеданието, университет, средно училище, общежитие за студентите, хотел и библиотека. Изграждането му започна през 2006 г. по инициатива на сегашния президент на Чечня – 32-годишния Рамазан Кадиров. Чрез въпросната джамия той иска да почете паметта на баща си (също бивш президент на републиката), който бе убит през 2004 г. по време на атентат, организиран от сепаратистите.

Пред местните медии Мирзаев е декларирал, че е взето решение тържеството да бъде проведено по време на Втория световен форум за мир, който ще протече в периода 17-19 октомври под наслов: „Ислямът – религия на мира и новаторството”.

Близо 50 държави от ОНД, Азия, Америка, Африка и Европа са заявили желание да участват с делегации.
Интересното е, че до настоящия момент рекордът за най-голяма джамия на Стария континент се държи също от сграда в Русия. Става въпрос за молитвения храм, който беше открит през 2006 г. в столицата на република Татарстан Казан. На неговото тържествено откриване присъства генералният секретар на Организацията ислямска конференция Икмаладин Ихсаноглу. Татарските власти претендираха, че тогава на тържествената молитва са

присъствали повече от 17 000 богомолци. По този начин първенството на чеченската джамия за най-голям европейски ислямски молитвен храм остава под въпрос. Едва след завършването на джамията в Грозни и старта на нейното функциониране ще се види дали не става въпрос за своеобразно състезание между властите на различните субекти на Руската федерация, чието населението в мнозинството си изповядва ислямската религия.

Междувременно правителството на Чечня официално обяви подкрепата си за признаването на независимостта на двете сепаратистки републики Южна Осетия и Абхазия от Русия.

Пред руската телеграфна агенция „Интерфакс” Кадиров заяви, че двете републики са били винаги жерства на грузинската агресия и са имали право на самоопределение. Според него „сега тяхната независимост е въпрос на живот и смърт, тъй като никой няма право да заплашва с унищожение цял народ.”

Редица анализатори направиха извода, че една от целите на прекомерно силната реакция на Москва срещу Грузия е да покаже на иредентистки настроените субекти на Руската федерация като Чечня, Дагестан и Ингушетия какво ги очаква, ако тръгнат по пътя на Тбилиси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи