Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, август 29, 2008

„Ал Джазира” издаде изследване за Джон Маккейн

29. 08. 2008

al_jazeera„Ал Джазира” издаде изследване за Джон Маккейн

проф. Владимир Чуков

Центърът за изследвания към катарската телевизия „Ал Джазира” издаде задълбочен анализ, посветен на визията за Близкия Изток на Джон Маккейн, кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ. Според авторите на материала сенаторът от Аризона е заемал изключително крайни позиции по проблемите на този регион и е успял да повлияе върху администрацията на сегашния президент Джордж Буш. Сред тях е и тезата за необходимостта от промяна на режимите на „държавите – разбойници” („Остта на злото”), преосмислянето на мирния палестинско-израелски процес в сегашния му вид, както и че единствено възможното разрешаване на конфикта между Израел и Палестина е в изграждането на разделителна стена и увеличаването на военната мощ на еврейската държава.

Трудът, озаглавен: „Джон Маккейн, Близкият Изток и третият мандат на неоконсерваторите”, е издаден в три части. В първия том са изложени биографичните данни на сенатора от Аризона и неговата политическа кариера след 1983 г. Поставя се, също така, акцент върху връзките му с Републиканската партия и основните политически събития в САЩ, които формират неговите възгледи.

Във втората част са засегнати принципните позиции на Маккейн по проблемите на Близкия Изток, най-вече по войната в Ирак, палестинско-израелския мирен процес, иранското ядрено досие, разпространението на демокрацията в арабските страни и други. В отделни параграфи са обобщени изразените виждания на кандидат-президента спрямо водещите арабски държави: Египет, Саудитска Арабия и Сирия. Създава се впечатлението, че проблемите на исляма представляват важен сегмент от политическия дискурс на Маккейн.

В последната част на изследването е представена общата визия на сенатора от Аризона за американската външна политика, осъществено чрез наблюдение върху изданията и дейността на мозъчните тръстове, за които се счита, че са близки до Маккейн. Експертът към аналитичното звено на „Ал Джазира” Ааля Беюми отстоява мнението, че общите политически възгледи на кандидат-президента са твърде противоречиви. Във вътрешната политика той е изключително либерален и подкрепя минималната държавна намеса в икономиката, в същото време е твърде консервативен във външнополитическите си позиции. Въпросният анализатор определя републиканския кандидат-президент като убеден „ястреб” още от 90-те години на миналия век. Според него сближаването на Маккейн с „неоконсерваторите” е ключ към аргументирането на споменатото противоречие и най-вече – за тълкуването на външнополитическите възгледи на номинирания за държавен глава.

Директорът на Центъра за изследвания към „Ал Джазира” д-р Мустафа Мурабит отбелязва, че външната политика на президента Буш постави САЩ във фокуса на политическия процес в Близкия Изток. Нещо повече, според него жизнено важни за жителите на региона проблеми влязоха в предизборната кампания за държавен глава на САЩ. Те трябва да бъдат оценени и решени от американския избирател.

В представянето на труда пред медията ръководителят на аналитичното звено отбелязва, че екипът от изследователи е готов да изработи паралелен анализ, чийто обект ще бъде неговият съперник – кандидатът на демократите Барак Обама. Според д-р Мурабит това би било полезно за арабските читатели, за да направят задълбочено сравнение между двамата кандидат-президенти.

Анализаторите от „Ал Джазира” са категорични, че ако Маккейн стане президент, той ще започне външната си политика в Близкия Изток с определен „прагматичен” старт. Вероятно ще се опита да се разграничи от тежкото негативно наследство на Джордж Буш. След време обаче републиканецът постепенно ще се върне към традиционното русло на „ястребите”.

Интересното в случая е, че водещите арабски експерти не се наемат да предвидят как ще завърши битката Маккейн - Обама, както и да отговорят на въпроса кой от двамата е по-удобен за Близкия Изток. Прави впечатление фактът, че все пак опитните анализатори от тази най-рейтингова арабска електронна медия, станала причина за недотам добрите отношения САЩ-Катар (Дж. Буш изпрати две писма до емира на Катар, в които се настояваше за нейното закриване), започват своя изследователски труд за американските президентски избори с анализа за Маккейн, а не с този за Обама. Техният избор е показателен – още повече, имайки предвид обстоятелството, че демократическият кандидат е много по-чест гост в ефира и на страниците на арабските средства за масова информация.

изт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи