Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

сряда, август 20, 2008

С бурки* по трасето

Нов спортен екип дава на мюсюлманките комфорт на стадиона

19 август 2008

С бурки* по трасето

[Reuters]

Първо бяха буркините, сега дойде ред на хиджууда. Австралийската дизайнерка от ливански произход Адеда Занети, която улесни живота на консервативните мюсюлманки, като им даде бански (буркини - от бурка и бикини), излезе с ново предложение: екип за лекоатлетки. То вече намери приложението си на олимпиадата в Пекин в лицето на спринтьорката Рогая ал Гасра. Спортистката от кралство Бахрейн е първата атлетка, която се състезава облечена в хиджууд, комбинация от думите хиджаб (араб.) - или бурка, и хууд (анг.) - качулка, информира Ройтерс. Във вторник тя даже се класира за полуфинала на спринта за 200 метра жени и вече е устремена към златото, без да прави никакъв компромис с вярата си. Хиджууда се състои от панталон и блуза с дълъг ръкав плюс плътно прилепнала качулка, която прикрива косата и врата, както повелява ислямът. Направен е от незапарваща, мека и много гъвкава материя, която позволява всяко едно движение, като същевременно абсорбира влагата. Хиджууда може да се намери за около 56 долара.

"Вълнувам се, че атлетка отиде на олимпиадата и че има възможност да спечели златото със съвсем малко помощ от мен", казва Занети. Идеята за хиджууда й хрумва, когато вижда как племенницата й играе баскетбол с хиджаб. "Докато я наблюдавах, исках да направя живота на мюсюлманските жени по-удобен и да ги изкарам навън", обяснява тя.

Занети чула за първи път за Ал Гасра преди осем години в Сидни, но се среща с нея едва през 2007, за да пробва хиджууда. Самата спринтьорка казва, че специалният екип комбинира изискването й за семпъл дизайн от контролираща влагата материя, която позволява свобода на движението.

Занети, която от двегодишна живее в Австралия, е на 38 години, женена е и има четири деца. Самата тя, както много мюсюлмани, които са израснали в немюсюлманска среда, се е сблъсквала с трудностите да съчетаеш културна традиция, религия и съвременен и пълноценен начин на живот. "Като активен човек, който искаше да участва в колективни спортове и прояви, разбрах, че съм ограничена поради културните и религиозните си убеждения." Затова и решава да основе "Ахиида", компания за спортно облекло, което да отговаря както на ислямския дрескод, така и да бъде приемлив за лудите на тема спорт австралийци. И успява. Австралийски източници пишат, че буркините вече са одобрени от мюсюлманските духовници, а жените, които ги ползват, казват, че те им дават пълна свобода в плуването, като най-доволни са дамите, които искат да преминат трудния курс за спасители на плажа. Сайтът на "Ахиида" посреща с логото: Динамични спортни и плувни екипи за мюсюлманската жена днес", а водещите качества са свобода, лекота, удобство, комфорт и самоувереност.

*Бурка е връхна дреха, носена от повечето жени мюсюлманки, която покрива цялото тяло и главата

изт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи