Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, август 22, 2008

Сърбия се уплаши от роман за Мохамед



Сърбия се уплаши от роман за Мохамед

Спорен роман за живота на пророка Мохамед беше изтеглен от продажба от книжарниците в Сърбия, за да се предотврати конфликт с мюсюлманското малцинство в страната, заявиха от сръбското издателство Beobook. “Съкровището на Медина”, дебютният роман на американския журналист Шери Джоунс, се появи на книжния пазар в Сърбия на 1 август, само седмица преди “Random House” да отменят американската премиера на книгата, насрочена за 12 август.

“В Сърбия винаги е имало пазар за исторически романи”, коментира Александър Яшич, директор на сръбското издателство Beobook. “Не мислех, че това е обида за някого.” В неделя, две седмици, след като книгата се появи в сръбските книжарници, мюсюлманската общност поиска разпространението й да бъде забранено. Дотогава вече са били продадени 600 копия, но издателите от Beobook се съгласяват да прекратят диструбицията на оставащите 400 броя от първия тираж.

“Сърбия е единствената страна, където книгата на практика е била продадена”, казва Яшич, допълвайки, че неговата цел като издател е била просто да постигне финансов успех, а не прави политическо заявление. Мюсюлманската общност в Сърбия твърди, че романът, и най-вече подробностите, които описват отношенията между Мохамед и неговата съпруга Айша, са обида за чувствата им. Книгата проследява живота на Айша от годежа й с пророка до неговата смърт. “Личният живот е нещо, което трябва да пазим за себе си и никой не трябва да говори за него”, обяснява сръбският имам Мухамед Юсуфспахич – вторият в йерархията на мюсюлманското духовенство в страната.

Полемиката възобнови предишни случаи на негативно представяне на исляма. През 2006 г. датски вестник публикува спорни карикатури, включително и една, изобразяваща пророка Мохамед да носи тюрбан, който прилича на бомба. Карикатурите предизвикаха широки протести по целия свят, в които поне 50 души загинаха, а посолствата на Дания бяха атакувани. Мюсюлманското малцинство в Сърбия наброява 550 000 души, като повечето от тях живеят в пограничните райони с Босна и Черна гора.

Ненавистта към мюсюлманите беше основната причина на войната в Босна (1992–1995) и за честото обтягане на отношенията между мюсюлманите в района и сърбите, които са православни християни. Самата Босна е разделена на две части. В едната доминират сърбите, а в другата – мюсюлманите и хърватите. “Обидите на религиозното чувство води до войни в този регион”, казва имамът Юсуфспахич. “Ако бяхме способни да ги предотвратим в миналото, щяхме да имаме по-малко войни.”

изт.,сряда, 20 август 2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи