Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, юли 01, 2010

Игричките на доносниците от ДПС

Защо възникна проблемът с носенето на забрадки при снимките за лични документи

© Снимка: БГНЕС



Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов преобърна основните новинарски теми и на някои от първите страници на вестниците днес четем, за проблема, възникнал от текстове в Правилника за документите за самоличност, според които при снимките за новите паспорти на жените не е разрешено да се снимат със забрадки. В текста на правилника все пак е уточнено, че снимки със забрадки или шапки са допустими, когато се виждат двете уши и около 1 см. от косата. Това, според някои мюфтии, противоречи на мюсюлманския канон.

Доста странно изглежда в момента да има напрежение по тази тема, след като преди цели 8 години поне в съда този въпрос е търсил и намерил отговор. През 2002 г. Върховният административен съд /ВАС/ е бил сезиран по същия казус.

Решението на Върховния административен съд по това дело можете да прочетете ТУК.

Тогава правозащитници са оспорили правилника на МВР или по-точно изискванията в текста как точно да изглеждат снимките, които се ползват за различните документи. Магистратите тогава са постановили, че няма нарушаване на европейски норми и погазване на човешки права.

Павел Шопов: Проблемът е възникнал по нареждане на ДПС

Павел Шопов от "Атака" заяви в предаването " 12+3", че проблемът не се предизвиква от районният мюфтия на Смолян, а е по " нареждане на ДПС". "ДПС дърпа конците на всички мюсюлмански общности, включително и тази в Смолян. Това е поредният опит на ДПС да предизвика напрежение". Шопов направи аналогия и с бунтовете на тютюнопроизводителите и настоящата ситуация. Според Шопов никой не пречи на гражданите да се снимат, както е написано в наредбата. "Компромис не може да има при спазването на закона, на подзаконовите нормативни актове, каквато е нередбата. Едни ще се снимат така, други-инак. Не знам каква е тази държава, в която за различните граждани за едно и също нещо важат различни правила.", допълни Шопов.

Цялото интервю с Павел Шопов можете да чуете в звуковия файл.

Кемал Еюп: Не си струва комисията за защита от дискриминацията да се самосезира

"Според мен не си струва да се самосезираме", заяви в предаването "12+3" председателят на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп. "Всеки, който желае може да сезира комисията.", допълни той и каза, че доколкото си спомня, в решението на ВАС се казва, че не се забранява от правилника за приложение на закона снимките да бъдат с кърпи на главата. " Не бих искал да навлизам в сферата на религиозните въпроси, но мисля, че не е проблем една жена да си покаже малко косата или ухото. Единна практика в ислямските страни няма", каза още председателят на комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп.

Как Еюп коментира обвиненията на Павел Шопов, че ДПС стои зад проблема и какви са останалите измерения на казуса можете да чуете в звуковия файл.

бнр / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи