Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, юли 22, 2010

Саудитската медийна група „Ислямско послание” взе решение за излъчването на първата ислямска телевизионна програма по сателит на испански език

22 . 07. 2010 Хенрик Мохамед Бродер

Риад пуска ислямски сателитен канал на испански език

Екип на Ориент.бг

Вчера испанският парламент изненадващо отхвърли предложението на група депутати от консервативната Народна партия да се проучи възможността за налагане на забрана за носенето на забрадка на обществените места в страната. Проектът беше отхвърлен с гласовете на част от народните представители на управляващата Социалистическа партия, която предварително беше обещала пълна подкрепа. Тезата на противниците бе, че по този начин се нарушават демокрацията и религиозните свободи. Така Испания не последва примера на Белгия и Франция, които наложиха подобни забрани. В същото време общинските съветници от Барселона гласуваха подобен текст и понастоящем това е най-големият испански град, в който фереджето не е позволено на публични места.

На фона на тези събития, саудитската медийна група „Ислямско послание” взе решение за излъчването на първата ислямска телевизионна програма по сателит на испански език. Нейното наименование ще бъде „Кордова”. Ръководителят на групировката шейх Абдел Азиз Фаузан отбелязва, че това е нейния най-голям и важен проект. Сред целите на мероприятието е записано: „Посланието на исляма да достигне до близо 700-те милиона, говорещи на испански език в Южна и Северна Америка, Африка, Испания и други части на света”. Според шейха испанските мюсюлмани знаят твърде малко за своята религия и те трябва да се запознаят с нейните детайли.

Много интересни обаче са обстоятелствата, свързани с подбора на седалището на телевизионната програма. Първоначалното предложение е било това да бъде Аржентина, поради водещото място на тази държава на южноамериканския континент. Впоследствие се е преценило, че „влиянието на местната еврейска общност е толкова голямо, че на моменти граничи с упражняването на монопол в някои области на обществения живот.”

Втората опция е бил Парагвай, чийто президент Фернандо Луго е погледнал благосклонно на възможността „Ислямско послание” да излъчва от неговата страна. Саудитската медийна компания се е изненадала, че бивш представител на едрия католически клир, какъвто е епископ Луго, е бил ентусиазиран за проекта. Все пак аргументът, че Парагвай е малка страна и много често е спохождана от политическа нестабилност, е надделял в избора на алтернативно седалище на ислямската телевизионна програма.

Саудитците са се спрели на испанския град Гранада за седалище на ислямския телевизионен канал. Той е подбран много умело, тъй като този град има символична стойност за ислямската религия. Гранада е последният град на Иберийския полуостров, в който през 1492 г. е възстановена испанско-католическата власт след осемвековно арабско-мюсюлманско управление. Понастоящем селището е столица на автономната провинция Андалусия - наименование, което е носела Испания по време на ислямското владичество (711-1492). През посочения период Андалусия олицетворява в арабската история силата, могъществото и просперитета на ислямската държавност в световен мащаб. Преди повече от две години строежът на местната джамия в Гранада предизвика огромен скандал. Местната мюсюлманска общност я издигна без формално да получи разрешение от общинарите.

Шейх Фаузан се надява, че е възможно дори самият град Кордова да приюти студията на ислямската програма, което е най-желаният за тях вариант. Причината за това е не само факта, че ислямският медиен продукт се нарича по този начин, но и това, че този внушителен испански град е бил столицата на самата ислямска държавност на Иберийския полуостров. Там са живели халифите от възстановената Омаядска династия, които няколко века са упражнявали своята власт над почти цялото западно Средиземноморие. Очевидно се търси ефекта от силната връзка с миналото и се акцентира върху желанието за възстановяване на славните исторически спомени у мюсюлманите. Причина за подобно твърдение е фактът, че сред плановете на холдинга „Ислямско послание” е също така създаването на португалско говорящи екипи с цел насочване на програмата към Португалия и най-вече към Бразилия.

Преди няколко месеца излезе интересната статистика, че от всички страни-членки на Европейския съюз, ислямската религия се разпространява най-бързо именно в Испания.

В светлината на всичко казано дотук е хубаво да се добави и една от водещите новини в областта на религиите. Вчера палестинското издание „Палестаин онлайн” съобщи, че известният немски журналист от еврейски произход Хенрик Бродер е приел исляма. Това е изненада, тъй като той е популярен с многото си антиислямистки материали в списание „Дер Шпигел”, където работи. Коментаторът е известен с фразите си: „Не искам Европа да се подчини на мюсюлманите; Европа се променя под натиска на демографския ислям.” Журналистът вече се нарича Хенрик Мохамед Бродер.ориентбг.инфо

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи