Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, юли 13, 2010

Модернизмът и мюсюлманинът могат да битуват съвместно



Фарах Пандит Их: Не е необходимо да се прави избор между модернизма или това да бъдеш мюсюлманин

- “Не е необходимо да се прави избор между това да си представител на Запада или да бъдеш мюсюлманин. Както ислямът и демокрацията могат да съществуват заедно, така и модернизмът и мюсюлманинът могат да битуват съвместно“, заяви за в. „Заман“ Фарах Пандит Их и добави, че мюсюлманите са част от Запада.
“Не е необходимо да се прави избор между това да си представител на Запада или да бъдеш мюсюлманин. Както ислямът и демокрацията могат да съществуват заедно, така и модернизмът и мюсюлманинът могат да битуват съвместно“, заяви за в. „Заман“ Фарах Пандит Их и добави, че мюсюлманите са част от Запада.

След избирането си американският президент Барак Обама обеща да затвърди и увеличи диалога с ислямския свят. Фарах Пандит Их е специалният представител, назначен от президента за тази цел, а именно - да се занимава с ефективния комуникативен обмен между САЩ и ислямския свят. Пандит Их е родена в Кашмир в мюсюлманско семейство и е пълноправен американски гражданин. От юни 2009 работи в американското Министерство на външните работи - като представител на ислямската общност. Това назначение е вследствие миналогодишното изказване на президента Обама в Кайро, Египет. По думите му тогава, в отношенията между американския управленчески елит и ислямския свят ще се установи нов модел на поведение. Пандит Их е първото американско назначение в тази посока. Откакто е поела този пост, е обиколила 23 държави, провеждайки многобройни срещи с ислямски лидери и неправителствени организации.

Според данните от изследването на Изследователския институт за хората - PEW, посредством проекта за „Световно сближаване“ мюсюлманите по света по принцип подкрепят инициативите на американската страна за борба с тероризма и икономическата криза. Но изказванията на Обама, свързани с мюсюлманите, не вдъхват същото доверие в сравнение с по-предишни изявления. Анкетата е проведена сред мюсюлманите, живеещи в Съединените американски щати и още 21 страни, сред които 7 ислямски, през април и май тази година. По този повод Фарах Пандит Их държи да отбележи, че отношението на президента спрямо мюсюлманите коренно се е променило. „Това да си различен предполага диалог и съвместно сътрудничество с цел двустранно уважение, разбирателство с положителни дивиденти. За да може обаче да се установи това, са необходими постоянни, качествени и лоялни усилия“, предава думите на Обама Пандит Их.

Развитието на съвместния диалог изисква време

Американският представител Фарах Пандит Их акцентира върху това, че отрича да използва понятието „Ислямски свят“. „Аз не използвам понятието „Ислямски свят“. По време на изказването си в Кайро президентът Обама обърна внимание на сътрудничеството между отделните ислямски общности. Този акцент изисква коренната промяна на речниковото значение на гореспоменатото понятие“, споделя американката. По думите й, при взаимоотношенията на Обама с различните ислямски общности той е променил обичайния си стил и тон на говорене. Този нов ракурс символизирал толерантността на американския държавен глава, осъзнал отношението на исляма към различния. „В тази връзка ние не гледаме на исляма като на притурка. Стремим се да разберем различната структура, използвайки своеобразни механизми, но, разбира се, правейки това, ние знаем, че не съществува универсална формула“, споделя Пандит Их. Относно мнението й по отношение на изследването на PEW Пандит Их казва, че подетата от Обама инициатива е дългосрочна и за това е необходимо време. „Преди управлението на Обама нито един американски президент не е приоритизирал отношенията си с мюсюлманите по този начин“, казва представителката. По думите й, този ангажимент е включен в политическия план на президента с цел създаване на нови контакти, увеличаване на взаимното уважение, откриване на нови пътища за ускоряване на диалога и популяризиране на толерантността. Но това отнема време. „Не може да променим всичко изведнъж, натискайки бутон. Но Обама изисква от всички нас усърдна работа по време на този процес“, изтъква американският ислямски отговорник.

Обръщайки специално внимание на дискусиите за това дали модерният свят и ислямът са съвместими, Пандит Их казва: „Не е необходимо да се прави избор между това да си представител на Запада или да бъдеш мюсюлманин. Както ислямът и демокрацията могат да съществуват заедно, така и модернизмът и мюсюлманинът могат да битуват съвместно.“ По думите й, мюсюлманите са част от Запада. Местните управници трябва да обръщат сериозно внимание на интересите и терзанията на подрастващите с ислямско самосъзнание. Защото според нея съвместно положеният труд в посока намиране на правдоподобни отговори на споменатите интересите и терзанията е ключът към дългосрочен диалог и сътрудничество между общностите на дадена държава.

„Осъществяването на този предполагаем диалог и сътрудничество ще накара хората да осъзнаят, че могат да работят съвместно за общото си благоденствие“, смята Пандит Их.

Диалог с Facebook поколението

„Знаем, че ислямът и демокрацията са съвместими, също така и разполагаме с примери за това в световен мащаб. Между Запада и исляма няма никаква война, мюсюлманите са част от него“, казва Фарах Пандит Их. По думите й, относно връзката между модернизма и исляма в Европа, Южна Азия и навсякъде по света младото поколение активно се интересува от тази тематика. „Подрастващите се борят с много трудни въпроси, а те включват равносметката и на нашето поколение, която ние не сме направили. Как биха могли да бъдат модерни и в същото време мюсюлмани? Или каква е разликата между културата и религията? Това са само част от въпросите, възникващи в стремежа да се изгради личността“, заявява американският специалист. Тя смята още, че трябва да съпътстваме развитието и подкрепяме изграждането като достойни личности на Facebook поколението. Трябвало да подхранваме инициативния дух на под 30-годишните, предоставяйки им ясни и коректни възможности за развитие. Това според Пандит Их е един от важните методи, защото по този начин им се дава възможност да се изразяват подобаващо и, изграждайки своето бъдеще, да не прекъсват комуникацията с останалата част на света.

12 July 2010,Monday

"Заман" / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи