Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, юни 04, 2009

Президентът на САЩ Барак Обама обеща да се бори срещу негативните стереотипи по отношение на исляма



Обама: Периодът на подозрения и разногласия между Запада и исляма да приключи

04 юни 2009, 15:05

Кайро, Египет


Президентът на САЩ Барак Обама обеща да се бори срещу негативните стереотипи по отношение на исляма.


“Част от моята отговорност като президент на САЩ е да се боря с негативните стереотипи по отношение на исляма”, каза Обама в обръщение към ислямския свят от трибуната на университета в Кайро.

Обама допълни, че “САЩ също не са стереотип на самодоволна самодостатъчна империя”.

Американският президент посочи, че цикълът на подозрения и разногласия между Запада и исляма трябва да приключи.

“Дойдох тук, за да търся нови пътища за сътрудничество. Разбирам, че такива промени не могат да станат за един ден и никаква дума не може да унищожи наследството от много години недоверие”, каза Обама.

“За да вървим напред, трябва да останем открити да се вслушваме един в друг”, подчерта американският държавен глава.

“Готов съм да донеса със себе си добрата воля на американците и приветствие от ислямската общност на нашата страна”, каза Обама.

По думите му Иран има право да притежава мирна ядрена енергия, но трябва да спазва договора за неразпространение на ядреното оръжие, предаде ИТАР-ТАСС.
-

Обама: Ислямът винаги е бил част от Америка


04.06.2009

Нора Виткова, Ина Друмева

Със "Салам Алейкум" американският президент Барак Обама започна дългоочакваното обръщение към мюсюлманския свят.
Обама избра за това университета в Кайро, произнасяйки едночасова реч, прекъсвана многократно от аплодисменти.

Да престамен да говорим едно при закрити врата, а да казваме друго публично, бе основното послание в историческата реч на американския президент.

Дойдох в Кайро, за да дам ново начало, подчерта той.

Америка не се състезава с ислямския свят, каза Обама в обръщението.
До сега нашите отношение са били определяни от различията ни. Това трябва да приключи.

Американският президент сподели, че е наясно, че промяната не може да стане за една нощ, но по думите му е убеден, че "трябва да се учим един от друг, да се уважаваме".

Ислямът винаги е бил част от Америка, добави Обама. Той допълни, че фактът че афроамериканец с името Барак Обама е станал президент на САЩ, означава много, но подчерта, че личната му история „не е уникална".

Познавам исляма на три континента преди да дойда в региона, където е възникнал изтъкна Обама и подчерта, че като президент на Съединените щати ще се бори срещу негативните стереотипи, които съществуват до сега.

По време на речта си Барак Обама няколко пъти цитира и свещената книга на мюсюлманите Корана.

Религиите
Интересите, които ни обединяват като човешки същества са много повече, от това което ни разделя

Интересите, които ни обединяват като човешки същества са много повече, от това което ни разделя, каза още Обама.

Американският президент призна, че е имало „години на недоверие", и че двете страни трябва да направят „усилие .. да постигнат общ език".

Обама изрази съгласието си, че „нито една реч не може да изтрие годините на недоверие", и призова двете страни „ да заявят открито това, което крият в сърцата си."

Свободата на религията е основа за това хората да живеят заедно.

В черта си Обама обърна внимание и на въпроса за правата на жените и колко важно е образованието.

Убеден съм, че нашите дъщери могат да допринесат за обществото, точното толкова, колкото и нашите синове."

Той допълни, че уважава жените, които живеят според традициите на страната си, но „това трябва да е техен избор".

Американският президент Барак Обама отново призова за мир, сигурност и просперитет. Той посочи, че трябва да се действа дръзко и коментира, че жените имат равни права в Америка - могат да гласуват и да изповядват всяка религия.

Чрез правораздаването жените имат възможност да защитят тези свои права. Обама призова всички да живеят в мир, разбирателство и сигурност и да обичат своя Бог и своите семейства.

В 21 век, по думите му, всички нации без оглед на раса и вероизповедание, трябва да живеят в сътрудничество и да си партнират.

Тероризма
Мой дълг като президент на САЩ, е да бъде гарант за сигурността на гражданите и да им осигуря по-добър живот

Прогресът ни трябва да е споделен, заяви американският президент в Кайро. Той заяви категорично, че светът трябва да се изправи лице в лице с предизвикателствата и Изтокът и Западът да се борят заедно срещу тях.

Американският президент обясни, че за него приоритетни са няколко точки в международните отношения на този етап.

Като първи приоритет Барак Обама изтъкна борбата с насилието и екстремизма, които са заплаха за сигурността.
Той посочи, че негов дълг като президент на САЩ, е да бъде гарант за сигурността на гражданите и да им осигури по-добър живот. Обама даде пример със ситуацията в Афганистан и изтъкна, че целта на САЩ е да осигури мира в района.

Американският президент изтъкна и действията срещу терористите от Ал Кайда, като припомни, че преди 7 години те отнеха живота на повече от 3 хил. невинни, сред които има не само американци.

Обама заяви категорично, че иска да изтегли всички американски войски от Афганистан и посочи, че смъртта на всеки един войник е агония за САЩ.Никой от нас не трябва да толерира екстремизма", категорично заяви обаче американският президент.

Той посочи, че САЩ ще отдели 1,5 млрд. долара за изграждането на училища, болници и всичко необходимо на афганистанския народ. Обама посочи, че хората разчитат на тази помощ и имат нужда от това.
Той цитира и изказване на Томас Джеферсън: „Надявам се, че мъдростта ще расте заедно със силата ни".

Барак Обама заяви категорично, че САЩ няма претенции към военните обекти или територията на Ирак.
Той поясни, че иска Ирак да бъде на иракчаните и потвърди, че всички американски войски ще бъдат изтеглени до края на 2012 г. Той посочи и че до края на другата година ще бъде закрит затвора в Гуантанамо.

Израел и Палестина
Прекалено много сълзи и прекалено много кръв беше пролята. Искаме майките да гледат децата си как растат, без да се страхуват за живота им

Като следващ приоритет в световната политика американският президент посочи стремежът към диалог между Израел и Палестина. Той припомни епизоди от историята и изтъкна, че над 6 млн. евреи са били измъчвани, разстрелвани, преследвани и убивани в газови камери.

От друга страна палестинският народ, сред който има християни и мюсюлмани, също се стреми към сигурност и мир.
„Ако погледнем нещата само от едната гледна точка, това означава, че сме слепи за истината", смята Барак Обама. Той посочи, че САЩ ще направи всичко възможно да осигури сигурност и мир в двете страни.

Американският президент смята, че това е не само от интерес на Израел и Палестина, но също така на САЩ и на целия свят.

Той за пореден път заяви, че не е легитимно продължаващото заселване на Западния бряг и пожела незабавното му прекратяване.
Израел трябва да направи конкретни стъпки, за да осигури правото и възможността на сигурни условия за живот и работа", заяви Обама.

За Иран
САЩ са предупредили Иран, че ще направят всичко възможно, за да гарантират мира и стабилността в района. Ако се налага, САЩ ще се намесят за да предотвратят евентуална ядрена война

Той призова да се говори открито и отново заяви, че трябва да престанем да говорим едно при закрити врата, а да казваме друго публично. „Прекалено много сълзи и прекалено много кръв беше пролята.
Искаме майките да гледат децата си как растат, без да се страхуват за живота им", заяви Обама.

Той посочи, че САЩ са предупредили Иран, че ще направят всичко възможно, за да гарантират мира и стабилността в района. Барак Обама заяви, че ако се налага, САЩ ще се намесят за да предотвратят евентуална ядрена война.

„Знаем, че някои страни разполагат с ядрено оръжие, знаем и че други страни не разполагат с такова. Нашата цел е нито една страна да няма ядрено оръжие и ядрената енергия да бъде използвана и развивана само с мирни цели", обясни президентът на САЩ.

Обама настоя още всички страни да гарантират правото на свобода на словото, еднакво правораздаване и свободата на човека да живее както желае. „Това не са американски идеи, а човешки права", посочи държавният глава. Обама призова за уважение към малцинствата, толеранс и компромис към различието им.

-

Ново начало в отношенията между САЩ и мюсюлманите (ОБЗОР)

04 юни 2009 | 14:44 | Агенция "Фокус"

Днес от аулата на университета в египетската столица Кайро, американският президент Барак Обама направи историческо обръщение към мюсюлманския свят, в което прокламира отварянето на нова страница в отношенията между САЩ и мюсюлманския свят. Няколко часа след пристигането на президента в Кайро и кратката му туристическа обиколка на редица забележителности в града, при изключително строги мерки за сигурност, Обама излезе на трибуната в Каирския университет.
Седем основни въпроса засегна Обама в обръщението си.
„Ислямът е част от Америка.” Това бе един от основните моменти в речта на американския президент Барак Обама в Кайро, която самият той определи като ново начало в отношенията на САЩ с мюсюлманския свят. Това ново начало, според Обама, трябва да се базира на взаимно уважение и зачитане на интересите на другия. В изказването си американският държавен глава посочи няколко основни проблема:
Екстремизма във всичките му форми, с който трябва да се бори светът. Президентът Обама говори за войната в Афганистан, която по думите му е била необходима и войната в Ирак, която САЩ са избрали да започнат.
Израелско-палестинският конфликт бе вторият ключов въпрос, засегнат в речта на Обама. Американският лидер подчерта силната връзка между САЩ и Израел, която нарече неприкосновена. Той заяви, че създаването на две държави е единственото решение за преодоляване на Близкоизточния конфликт и подчерта, че палестинците трябва да признаят правото на Израел да съществува и израелците трябва да сторят същото по отношение на палестинците. Според Обама само чрез зачитането на националните стремежи на двете страни в конфликта това решение е възможно.
„Това е в интерес на Израел, на палестинците и на целия свят,” подчерта Обама.
И двете страни трябва да изпълнят задълженията си, смята той.
„Палестинците трябва да изоставят насилието. Насилието няма да успее. Насилието води до задънена улица,” категоричен бе американският държавен глава. Сега палестинците трябва да се концентрират върху онова, което могат да изградят. Палестинската автономия трябва да се фокусира върху създаването на държавните си институции, допълни той.
„Хамас” (радикалното движение, което контролира Ивицата Газа) трябва да преустанови насилието, да признае миналите споразумения с израелците и правото на Израел да съществува.
„Продължаващата хуманитарна криза в Газа не служи на сигурността на Израел.”
„Израел трябва да осъзнае, че палестинците също имат право на съществуване.”
„САЩ не признават легитимността на продължаващото изграждане на израелски селища (в окупираните палестински територии). Време е това да спре,” категоричен бе Барак Обама.
„Арабските държави трябва да осъзнаят, че Арабската инициатива за мир бе едно добро начало, но те трябва да изпълнят задълженията си,” заяви още американският президент, който отбеляза, че арабските правителства не трябва да използват палестинския въпрос за извинение. Те трябва да помогнат на палестинците да изградят институциите си, добави Обама.
Ерусалим трябва да бъде дом за евреи, християни и мюсюлмани, каза още президентът в дългоочакваната си реч, посветена на връзките на САЩ с мюсюлманския свят.
Ядрените оръжия. Когато една нация преследва създаването на ядрено оръжие, това е заплаха за всички държави бе позицията на американския президент, който отбеляза, че въпросът с иранската ядрена програма е източник на напрежение между Вашингтон и Техеран. Барак Обама отчете правото на иранците да използват ядрена енергия за мирни цели при спазване на Договора за неразпространение на ядрено оръжие.
Демокрацията. Президентът на САЩ говори за демокрацията и нейното разпространение по света, като отбеляза, че нито една държавна система не може да бъде налагана на други страни.
Барак Обама говори още за религиозните свободи, правата на жените и икономическото развитие и възможности.
-
Президентът на САЩ говори на мюсюлманския свят

Американският президент Барак Обама започна определяната си като историческа реч в аулата на университета в Кайро. Сред първите му думи бе призива за нова ера в отношенията между САЩ и ислямския свят – отношения, основани на взаимния интерес и взаимното уважение. Обама подчерта, че разбира, че тази промяна няма да се случи изведнъж, но желанието за сътрудничество и готовността за диалог между Запада и мюсюлманския свят ще допринесат за справянето с основния проблем в региона на Близкия изток – екстремизма и тероризма, който от 11 септември, 2001 г. се превръща в главното предизвикателство в региона.

В първата част от речта си американският държавен глава изтъкна важността на исляма в историята и политиката на САЩ. Обама подчерта личното си уважение към мюсюлманската религия, визирайки своя произход, след което припомни хилядите мюсюлмани, изградили кариера и живот в САЩ. „Така че няма съмнение – ислямът винаги е бил и ще бъде част от американската политика и история”, подчерта той.

Въпреки това, президентът допълни, че в приятелските отношения трябва да има честност, която ще позволи да се погледне към главния проблем на региона - тероризмът и „Ал Кайда”, които са отговорни за смъртта на хиляди невинни. „Това, срещу което се противопоставяме ние, американците, е това, срещу което всички вие се бунтувате – убийствата на невинни цивилни граждани”, заяви Обама. Затова той призова за решителен и обединен отговор срещу насилието и международния тероризъм.

Израел и Палестина

Барак Обама увери, че връзката между Израел и САЩ е “неприкосновена. В рамките на речта си той заяви, че милиони евреи са преживели огромна трагедия по време на Втората световна война – “прогонвани, изтребвани и убивани в газови камери – това е международно признат факт. Отричането на този факт е напълно неприемливо”, допълни държавният глава на САЩ, визирайки иранската позиция, отричаща Холокоста.

Единственото решение на израелско-палестинския конфликт е да бъдат изпълнени стремежите и на двете страни в конфликта чрез създаване на две държави, които живеят в мир и сигурност. “Това е в интерес на Израел, на палестинците и на целия свят,” подчерта Обама. “Продължаващата хуманитарна криза в Газа не служи на сигурността на Израел. Израел трябва да осъзнае, че палестинците също имат право на съществуване.” „САЩ не признават легитимността на продължаващото изграждане на израелски селища в окупираните палестински територии. Време е това да спре,” категоричен бе Барак Обама.

И двете страни трябва да изпълнят задълженията си, смята той. “Палестинците трябва да изоставят насилието. Насилието няма да успее. Насилието води до задънена улица,” категоричен бе американският държавен глава. Сега палестинците трябва да се концентрират върху онова, което могат да изградят, смята Обама. Палестинската автономия трябва да се фокусира върху създаването на държавните си институции.
”Хамас” трябва да преустанови насилието, да признае миналите споразумения с израелците, правото на Израел да съществува.

“Арабските държави трябва да осъзнаят, че Арабската инициатива за мир бе едно добро начало, но те трябва да изпълнят задълженията си”, заяви още американският президент, който отбеляза, че арабските правителства не трябва да използват палестинския въпрос за извинение. Те трябва да помогнат на палестинците да изградят институциите си, добави Обама.

Ерусалим трябва да бъде дом за евреи, християни и мюсюлмани, каза още президентът в дългоочакваната си реч, посветена на връзките на САЩ с мюсюлманския свят.

Иран

Въпросът с иранската ядрена програма също беше засегнат в дългоочакваната реч на американския президент Барак Обама. Изтъквайки опасността от „започването на състезание по придобиване на ядрени оръжия в Близкия изток”, Обама призна, че Иран има право на мирна ядрена програма, която не цели създаването на ядрени оръжия, а само добив на енергия. Той допълни обаче, че всяка мирна ядрена програма трябва да е съобразена с международните изисквания. “Ще бъде трудно да се превъзмогнат десетилетията на недоверие между САЩ и Иран, но Вашингтон има реалното желание да отвори нова страница в отношенията си с Техеран”, заяви държавният глава от аулата на университета в Кайро.

Американският президент Барак Обама е в Египет в рамките на обиколката си в Близкия изток. Преди да започне речта си, която е планирана да продължи 50 минути, държавният глава на САЩ се срещна с египетския си колега Хосни Мубарак. По време на разговорите Обама е заявил, че САЩ са ангажирани да работят със страните от Близкия изток като със стратегически партньори. Той е благодарил на Мубарак за гостоприемството и двамата са обсъдили възможностите за постигане на мирно разрешаване на израелско-палестинския конфликт.

Египетските власти са отправили покана към председателя на иранската дипломатическа мисия в Кайро да присъства на речта на американския президент Барак Обама към мюсюлманския свят. Според американското посолство в Кайро списъкът с поканените да присъстват на обръщението е изготвен чрез консултации между властите във Вашингтон и Кайро, а иранските дипломати все още проучват предложението. В случай, че иранският дипломат приеме предложението, това ще е прецедент в историята от 1979 г., при който американски президент ще направи изявление, засягащо геополитически въпроси от региона, на което ще присъства ирански официален представител.

Обама пристигна в Египет от Саудитска Арабия, където беше обсъден арабско-израелският конфликт. Американският държавен глава получи изключително топло посрещане. Самият крал Абдула бин Абделазиз посрещна президента на слизане от самолета. По време на разговора между двамата лидери, Обама е заявил, че визитата му в Саудитска Арабия, която се счита за пазител на мюсюлманските светини – градовете Мека и Медина, е символ за уважението му към исляма и мюсюлманите и подходяща отправна точка за посещението в Египет, откъдето американският президент ще се обърне към всички държави в региона с нов призив за мир и прекратяване на конфликтите. От своя страна, крал Абдула е благодарил на президента за честта, с която го е удостоил, решавайки буквално в последния момент да пристигне първо в Рияд и след това в Кайро.

Относно въпроса с израелско-палестинската криза и Иран, Обама е уверил саудитския крал, че Израел се тревожи около разрешаването на въпроса с незаконните селища, а палестинските власти – около справянето с екстремизма, но много арабски лидери поверително са му казвали, че виждат заплаха в иранската ядрена програма много повече, отколкото тази заплаха касае Израел.

Близо 18-милионното население на египетската столица Кайро очаква пристигането на американския президент. Наложени са сериозни ограничения на движението, затворени са улици, а жителите на града са изправени пред големи предизвикателства, за да извършват ежедневните си дейности. Тъй като египетските власти не обявиха днешния ден за почивен, ограниченията и засиленото полицейско присъствие предизвикаха хаос в столицата. Освен десетките хиляди египетски полицаи, в града са разположени и близо 2 000 служители на американските специални служби.

всеки ден,четвъртък, 4 юни 2009

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи