Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, юни 15, 2009

„Свидетели на Йехова”-секта

„Свидетели на Йехова” са пред легализиране в Германия

15 Юни 2009

Свидетели на Йехова на служба в Хамбург. Снимка: Вестдойче рундфунк

Няколко германски провинции се опитват да попречат на „Свидетели на Йехова” да получат официален статут като основните религиозни изповедания. Те обаче едва ли ще успеят, след като групата, обвинявана от бивши членове в „тоталитарни методи”, спечели знаково съдебно дело в Берлин. Подробности за битката на “Свидетели на Йехова” в съда и за съпротивата на някои провинции, представя сп. “Шпигел”.

Марина И. Можеше да е жива. Малката й дъщеря щеше да има майка, а вдовецът й нямаше да е самотен баща. Кръвопреливането можеше да спаси живота й.

На 3 юли 2008 година съпругът на Марина я завел в болница в малък град в западногерманската провинция Хесен. Тя била на 28 години, майка на седемодишна дъщеря и дълбоко посветен член на „Свидетели на Йехова”. Лекарите й поставили диагноза „спонтанен аборт” и силно кървене. Кръвопреливане можело да спаси живота й, но жената настояла, че не иска такава манипулация. Придружавали я няколко члена на църквата и показала на лекарите документ, който указвал какви манипулации е съгласна да й се правят. Два дни по-късно Марина била мъртва.

Прокурорите в Гисен, град в Хесен, разследват случая, за да разберат дали е възможно да се повдигнат наказателни обвинения. Случаят на жената, чиито живот можеше да бъде спасен привлече вниманието на политици и представители на правителството в столиците на провинциите в западната част на Германия. Те се надяват, че смъртта ще се превърне в нов аргумент в продължилия две десетилетия спор между държавата и „Свидетели на Йехова”. Последователите на изповеданието, които в Германия са почти 166 000, смятат, че краят на света, пълен с грехове, е близо. Но те също така вярват, че в рая има само 144 000 места за малцината избрани – онези, които са доказали, че са благочестиви и следват Библията в живота си. Например хората, които разпространяват словото Божие като раздават по улиците копия на списанията на „Свидетели на Йехова” „Стражева кула”.

От години „Свидетели на Йехова” се опитват да бъдат признати в съда като църква от немското правителство, за да могат да се ползват от същите права и привилегии като католическата и протестантската църква.

Те вече имаха успех в провинции като Хесен, Бавария и Долна Саксония. Но провинциите Райнланд-Пфалц и Баден-Вюртмберг се съпротивляват на църквата. В Райнлан-Пфалц министър-председателят Курт Бек от левоцентристката Социалдемократическа партия заплашва, че групата може да получи данъчни приходи в провинцията или да започне бизнес, в който профсъюзите няма да имат думата. В Германия данъкът “десятък” за църквата е одобрен от правителството.

Преди няколко седмици Бек призова всички членове на правителството на провинцията „интензивно да търсят доказателства”, които биха могли да помогнат да бъде спряно официалното признаване на „Свидетели на Йехова”. Бек заяви, че е обзет от „доста значими съмнения дали групата може да бъде определена като религиозна общност, която спазва германската конституция”. Интелектуалните лидери на централно организираната група не одобряват членовете й да гласуват или да участват на избори.

Помощниците на Бек вече събраха данни за различни случаи, които може да бъдат използвани срещу „Свидетели на Йехова”. През есента на 1999 година например делегация на „Свидетели на Йехова” в провинция Бавария се опита да попречи на животоспасяващо кръвопреливане на дете в училищна възраст. Бащата на детето, също свидетел на Йехова, дори използвал физическо насилие срещу главния лекар. В края на краищата кръвопреливането трябвало да бъде направено под полицейска защита. А през 2001 година в провинция Баден-Въртемберг 16-годишен пациент, болен от рак, починал, тъй като родителите му отказали да му се направи кръвопреливане, позовавайки се на вярата си.

„Това си е чиста секта”

Изявленията на бивши свидетели на Йехова, които твърдят, че организацията използва „тоталитарни методи”, също трябва да бъдат взети предвид. Те казват, че групата постоянно настоява да се правят дарения и да се работи в полза на организацията. Освен това те твърдят, че членовете, които изразяват някакви съмнения в убежденията на „Свидетели на Йехова” са подложени на невероятен психологически натиск. Освен това онези, които не желаели да се подчиняват на правилата на групата, били наказвани със сурово физическо „въздействие”.

Марк Ратаджцак, експерт по сектите в консервативния Християн-демократически съюз в правителството на провинция Северен Рейн-Вестфалия, настоява, че „Свидетели на Йехова” са „чиста секта”, която „анатемосва” и „потиска” всяка друга религия или подход към живота като „дело на Сатаната”. В свободното си време Ратаджцак ръководи спасителни операции на Червения кръст и смята, че е „нехуманно” „Свидетели на Йехова” да отказват кръвопреливане по принцип и по този начин да бъде застрашаван животът дори на деца.

Местният член на парламента казва, че би се радвал провинцията да се присъедини към инициативата за спиране на „Свидетели на Йехова”, което е инициирано от съседната Райнланд-Пфалц. Моника Брунерт-Йетер, член на Християн-демократическия съюз, казва, че партията й – най-широко представена в правителството на провинцията – ще се опълчи на всеки опит на правителството на признае „Свидетели на Йехова”. Парламентът на провинцията ще трябва да гласува подобно решение.

На противниците на „Свидетели на Йехова” обаче няма да им е лесно. Преди три години Берлин стана първата немска провинция, която трябваше официално да признае организацията като изповедание. Берлинското правителство загуби 15-годишната правна битка. Веднага след това „свидетелите” подадоха отделни молби за признаване в останалите 15 немски провинции. Те се позоваваха на решението на берлинския съд като на прецедент, който не оставя много място за действие на останалите провинции.

Този извод беше направен от представители на регионалните правителства на среща в Бон миналата година. Всичко, което организацията трябва да направи, е да избягва да нарушава законите, за да е сигурна, че властите няма да й отнемат официалния статут. Според представителите на властта „конституцията не изисква по-голяма лоялност от това”. И дори отделни свидетели на Йехова да престъпят закона, това няма да се отрази на статута на църквата като цяло.

Неотдавна дори правителството в католическа Бавария тихомълком призна „Свидетели на Йехова”, както и Саксония и Хамбург. В Баден-Вюртембег министърът на културата Хелмут Рау състави документ, признаващ църквата, който беше спрян от министър-председателя Гюнтер Йотингер. „Толерантността към религиозните убеждения” е едно, но признаването им като официално изповедание е „нещо съвсем друго”.

Ръководителят на парламентарната група на Християн-демократическия съюз в регионалния парламент на Баден-Вюртемберг Щефан Мапус отива по-далеч. „Религиозна общност, която отхвърля демократичните избори, не одобрява индивидуалните свободи и отхвърля например кръвопреливането, не може да бъде считана за съответстваща на конституцията.” Йотингер планира да обсъди въпроса с по-големите изповедания в страната.

Досега „Свидетели на Йехова” реагираха спокойно на подобни изявления. Правната ситуация е „недвусмислена”, казва адвокат от немската централа на „Свидетели на Йехова” в Хесен. В берлинския съд групата успешно доказа, че цитираните срещу нея случаи са отделни инциденти, за които трябва да се съжалява, но за които не може да бъде обвинявана групата.

Политиката на „свидетелите” да се въздържат от гласуване също не беше ефективно доказателство. В края на краищата отказът от глас не е насочен към отслабване на демокрацията. Той е просто резултат от „аполитичен начин на живот”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи