Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, юни 01, 2009

Обама подава ръка на ислямския свят

31 май 2009, 777 прочитания

Американският президент Барак Обама ще поднесе тази седмица личните си обещания на мюсюлманския свят за "промяна в начина на комуникация". Това ще стане в четвъртък (04.06.2009 г.) в дългоочаквана реч, която той ще произнесе в Кайро.

Съветници в Белия дом обясняват, че в нея Обама ще засегне в дълбочина трудни проблеми като израелско-палестинския конфликт и ще предложи на мюсюлманите преодоляване на различията в името на "взаимните интереси и взаимното уважение". Същите думи той използва и преди два месеца в реч пред турския парламент, припомня в. "Сънди таймс".

В частни разговори служители на американската администрация казват, че Обама си е дал личен срок до две години да постигне пробив в Близкия изток въпреки съпротивата на израелския премиер Бенямин Нетаняху. "Някои от нещата, които ще чуете в речта, включват връщането към доказани и ефикасни политически инициативи, служили на националните интереси в миналото", заяви Денис Макдоноу, съветник на Обама по въпросите на външната политика. "Бих искал да използвам случая и да отправя послание как САЩ могат да променят към добро отношенията си с мюсюлманския свят", заяви самият Обама миналата седмица по време на срещата си с палестинския президент Махмуд Абас в Белия дом.

Анализатори, цитирани от Ройтерс, обясняват, че американският президент ще се опита да спечели доверието най-вече на мюсюлманите в Близкия изток, където САЩ са изправени пред най-големите си външнополитически предизвикателства - ядреното противостоене с Иран, израелско-палестинския конфликт и нерешените проблеми в Ирак и Афганистан. "Това, на което Обама може най-много да се надява, е да раздвижи общественото мнение в региона и правителствата да започнат да работят със САЩ", казва Елиът Ейбрамс от Съвета по външни отношения, работил като съветник в предходните републикански администрации.

Обиколката на Обама в Близкия изток започва в сряда (03.06.2009 г.) с посещение в Рияд и среща с краля на Саудитска Арабия Абдула. Освен арабската инициатива за решаване на израелско-палестинския конфликт двамата ще обсъдят и отношенията с Иран. Инициативата е част от опита на Белия дом да изгради съюз от умерени мюсюлмански държави срещу Иран, коментира Ройтерс.

Мюсюлманите искат не думи, а дела

Барак Обама събуди надеждите на мюсюлманския свят, но за да спечели и сърцата и умовете на населяващите го 1 милиард души, трябва да предприеме дела и да промени реално американската политика към региона, се посочва в анализ на Ройтерс, позоваващ се на ислямски политици и анализатори. "Все още не е късно отношенията между САЩ и ислямския свят да бъдат променени", казва Тифатул Сембиринг, председател на Ислямистката партия в Индонезия, най-многолюдната мосюлманска държава.
"Но Обама трябва да ни даде някакви доказателства, че вече няма да има войни, подобни на тази в Ирак." За Саеб Ерекат, палестинският главен преговарящ, главната задача на Обама е да създаде палестинска държава. "Хората в региона не искат да слушат хубави думи, те искат да видят дела." Мохамад Маранди, професор по проблемите на Северна Америка в университета на Техеран, е на мнение, че Обама постепенно изпуска момента, за да подобри образа на САЩ в региона. Той смята, че американската политика по отношение на региона трябва сериозно да се промени.дневник

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи