Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, юни 30, 2009

Мюсюлманско изповедание - Главно мюфтийство :

Почина бившият главен мюфтия Мехмед Топчиев
Friday, 26 June 2009 18:00

Бившият главен мюфтия Мехмед Топчиев, който бе начело на Мюсюлманското изповедание в най-тежките времена за мюсюлманите от 1976 до 1988 г., почина на 21 юни 2009 г. Покойникът е погребен в родното му село Брестовене, област Разград.

Аллах рахмет ейлесин! Аллах да дари с търпение семейството и близките му!

-
Саркози: Ислямските забрадки са символ на робство
Friday, 26 June 2009 01:40

В уникална реч пред двете камари на парламента на Франция президентът Никола Саркози отправи остра критика срещу традиционното мюсюлманско пребраждане на жените, което според него е неприемлив символ на заробване.

Заемайки страна в дългогодишния и разгорещен спор в страната, държавният глава каза, че във френската република няма място за т.нар. бурка и нейните варианти на забраждане на жените до степен, напълно прикриваща лицето им.

"Бурката не е религиозен въпрос, това е въпрос на свобода и достойнство на жените. Бурката не е знак за религиозна принадлежност, а за подчинение и поробване на жените", заяви Саркози, внимателно четейки от бележките си.

"Искам ясно да заявя, че това няма да бъде добре дошло на наша територия", добави той сред ентусиазирани аплодисменти от депутатите във Версай.

Саркози подкрепи инициативата на депутати от няколко партии за парламентарна комисия, която да разгледа въпроса с бурката и да предложи методи за спиране на разпространяването й.
Според Мохамед Мусауи, председател на Френския мюсюлмански съвет дебатът по това "изключително маргинално явление" е започнал да придобива ислямофобски тонове и президентът трябва да го върне към нормалното състояние. Мусаи допълва, че съветът е против комисията, а самите мюсюлмани убеждавали пребрадените жени, че умереността е най-доброто решение.

Според западните медии това е първото подобно явяване на френски държавен глава от времената на Шарл Луи Бонапарт Наполеон насам.

От 1875г. на президентите е забранено да влизат в парламента с идея, че така се защитава независимостта на депутатите. Но съгласно реформите, прокарани миналото лято от партията на Саркози, парламентът откри възможност държавният глава да говори директно пред законотворците.

Саркози направи историческия прецедент със съответната помпозност - той премина сред шпалир от гвардейци с вдигнати саби, за да произнесе реч в стила на американското годишно обръщение на президента "За състоянието на съюза".

Президентът бе критикуван за разходите от половин милион евро за пищната церемония, която според левицата цели единствено да лъска имиджа му. Левият вестник "Либерасион" публикува на първата си страница негова карикатура със скиптър и държава в ръката и надпис "Никола ІІ". Близо 50 депутати от партията на зелените и комунисти бойкотираха словото му. Но почти хиляда народни представители от двете камари на парламента плюс министрите присъстваха на събитието, макар че социалистите също бойкотираха последвалия дебат.

Източник: "Дневник"

-
Проведе се тържество-хатим в Сърница
Friday, 26 June 2009 01:33

На 20.06.09 в централната джамия на гр. Сърница се проведе тържество-хатим по случай завършилите хатим 11 момичета при имама Ахмед Харун.

На тържеството присъстваха Районният мюфтия на Пазарджик - Абдуллах Салих и ваизът на РМ Пловдив - Мехмед Вели.

Момичетата прочетоха стихове от Корана, а гостите – Абдуллах Салих и Мехмед Вели направиха по малко насихат. На края бяха раздадени награди и грамоти на завършилите хатим момичета.

-
Районно мюфтийство Смолян организира летни коран курсове в Доспат и Рудозем
Wednesday, 24 June 2009 16:43

На 20.06.2009 г. и 22.06.2009 г. Районно мюфтийство гр. Смолян проведе срещи в гр. Рудозем и гр. Доспат с преподаватели в Коран-курсовете за организирането на летните Коран-курсове 2009 г.

На срещите присъстваха около 30 преподаватели от област Смолян, като протекоха според предварително обявения дневен ред:

1. Отговорността за възпитанието на децата от страна на:
А) Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България.
Б) Районно мюфтийство гр. Смолян.
В) Преподавател-имам.
Г) Мюсюлманско настоятелство.
Д) Родители.
2. Пропаганда и антипропаганда:
А) Лекции, хутбета, брошури, срещи (индивидуални и общи).
3. Инструкции за Коран-курса.
4. Справка за Коран-курса.
5. Програма за Коран-курса.
6. Областно състезание за учениците в Коран-курса.
7. Национално състезание за учениците в Коран-курса.
8. „Религия-Ислям” в училище.
9. Средните ислямски училища.
10. Висш ислямски институт – гр. София.
11. Курс за хафъзи – гр. Мадан (момчета, момичета).

12. Хадж.

-
В Южен Тайланд ще прилагат шериатските закони
Wednesday, 24 June 2009 16:38

Министър председателят на Тайланд Абхисит Веджаджива е заявил, че могат да бъдат въведени шериатските закони и да бъде предостсвена по-голяма автономия на мюсюлманските провиции по границата с Малайзия.

„По-голяма децентрлизация и отчитане на специфичните потребности – това е прекрасно, заявил Абхисит, който е на посещение в Сингапур. – Така ние ще можем да реализираме изискванията на шериатските закони и системата на образование”.

По такъв начин Абхисит има намерение да усмири сепаратистките настроения в провинцията, където само за последния месец жертви на стълкновения са станали 30 човека.

-
Мюсюлманка – кмет на град Маракеш
Wednesday, 24 June 2009 16:36

За първи път за кмет на град Маракеш – един от най-големите марокански градове е била избрана жена.

На проведеното на 22. 06. 2009 г. гласуване в градския съвет 33-годишната юристка Фатима Зехра Мансури е извоювала убедителна победа, получавайки 54 гласа, докато нейният съперник – сегашният кмет Омер Джазули получил само 34.

„Това е голяма чест за мен, да оглавя общината, - заявила щастливата победителка. – Надявам се, че успешно ще се спрвя с тази нова задача.”

Фатима Мансури е учила право във Франция и не е единствената жена кмет в Мароко. Град Есавира също се управлява от представителка на нежния пол.

-
На Корана печат от Равината
Wednesday, 24 June 2009 16:34

Главният равин на френската армия е предложил да се постави печат на Равината върху Корана, пред който се кълнат войниците на ЦАХАЛ /Израел/ по време на клетва. Тази идея е дошла на френския генерал Корсе, който е бил на посещение в Израел през месец юни тази година.

По време на цермонията по полагането на воинската клетва пред военослужещия стоят личното му оръжие и свещеното писание, в зависимост от неговото вероизповедание. Пред евреите – Тората, пред християните – Библията, пред мюсюлманите – Корана.

На генерала му направило впечатление, че на Тората издавана от еврейската армия има печат на армейския равинат, а на Корана той липсва.
Равинът счита, че доколкото Свещеият Коран се издава от армията, то той представлява „част от военната екипировка”. „И ако няма друго ведомство, което да води на отчет светите книги, то следва и на Корана да бъде поставен печата на военния равинат” – заявил френския равин.

-
В Москва се проведе десетият международен конкурс за четци на Корана
Wednesday, 24 June 2009 09:18

Международен конкурс за четци на Корана се проведе миналата седмица в Москва. В конкурса взеха участие изтъкнати четци на Свещения Коран от Русия, Индонезия, Казахстан, Малайзия, Саудитска Арабия, Финландия, България и други страни.

В тазгодишния конкурса учавстваха представители от много страни, докато преди десет години на първия участниците са били единствено от Москва и Московска област и се е провел в молитвената зала на Московската съборна джамия. Тази година в подготовката за мероприятието са взели участие голям брой студенти и участници в курсове.

В четенето на Корана наизуст победител е участникът от Таджикистан Сиратуллах Раупов, второ място зае мароканецът Мухаммед Лахсен Вали, а третото място е присъдено на Ел-Мустафа Оулд Мухаммед Йеслем от Мавритания. В тази категория участва българският представител Ибрахим Ходжа – двукратен национален първенец за хафъзи на България.
В номинацията „Четене на Корана от книга” победител стана предствителят на Турция Бюнямин Топчуоглу, на второ място – алжирецът Ясир Исмарин, а на почетното трето място Азраие бин Абдулхак от Малайзия.

За присъстващите гости, професионални четци и членове на журито се проведе майсторски клас за четене на Коран.

-
Туристките в ОАЕ само в традиционно облекло
Wednesday, 24 June 2009 09:13

В навечерието на свещения месец рамазан в Емирата Шарджа е започнала кампания против носенето от жените на предизвикателно облекло, несъответстващо на местните обичаи и ислямски традиции.

Кампанията е адресирана преди всичко към жените преселнички и туристи, недостатъчно запознати с мюсюлманския морал. Както пишат емиратските вестници, позовавйки се на официално изявление на ръководството на полицията, целта на акцията е провеждането на разяснителна работа сред представителките на нежния пол за това, как трябва да бъдат облечени в съответствие с местните традиции, ако се намират в магазин или друго обществено място.

Сътрудниците на полицията ще отправят всички предизвикателно облечени дами към дома /хотела/ им, за да се преоблекат.

-
Министри мюсюлмани в Непал
Wednesday, 24 June 2009 09:12

Непалският министър председател Мадхав Кумар Непал е разширил своя кабинет с още пет министри, двама от които са мюсюлмани.

Това са министърът на труда и строителството Мухаммед Афтаб Алям, парламентарист от областта Терай, и министърът на вътрешните работи Ризван Енсари, член на Непалската комунистическа партия /обединени марксисти и ленинисти/.

Трябва да се отбележи, че в предишното правителство под ръководството на лидера на маоистите не е имало нито един представител на мюсюлманската общност. Назначаването на двама мюсюлмани за министри (макар и комунист) е предизвикало вълна от ентусиазъм и радост сред техните едноверци.

-
Хюсеин Хафъзов: Определени политици използват мюсюлманите за предизборни цели
Written by Анна Кълцева
Tuesday, 23 June 2009 19:51

Преди няколко дни Главното мюфтийство излезе с остра декларация до държавните институции, в която обяснява, че в България се полагат основите на политика на потисничество, насочена към мюсюлманите. С декларацията се предлага по-ефективен диалог с държавните институции и се апелира за недопускане на политика и говорене, предизвикващи религиозно и етническо поляризиране на обществото.

Религиозните общности у нас възприеха по различен начин декларацията. Пред „Всеки ден” председателят на Централния израилтянски духовен съвет Роберт Джераси подкрепи Главното мюфтийство и определи декларацията като “един апел за разговор”, но изтъкна, че този разговор е нереализуем в обстановка на предизборна кампания. Представителят на Светия Синод Русенският митрополит Неофит бе категоричен пред “Всеки ден”, че в България не съществува религиозна нетърпимост. Той бе подкрепен от председателя на църковното настоятелство на Арменската апостолическа църква в София Григор Асланян, който изтъкна, че българският народ е “доста толерантен и доста търпелив народ”. Той смята, че документът на мюсюлманското изповедание е предизборен ход на ДПС. Обърнахме се за коментар и към главния секретар и говорител на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов.

Г-н Хафъзов, защо в този предизборен момент решихте да излезете с декларация до държавните институции?

Трябва да има своеобразна градивна критика към всички медии, защото този въпрос щеше да бъде излишен, ако всички медиите отразяваха фактите през последните години около мюсюлманското вероизповедание. И сега на цялото общество щеше да бъде вече ясно какви са нашите проблеми.

Какво, според вас, не казаха медиите през тези години, на какво не обърнаха внимание?

През последните няколко години в страната има над 110 посегателства над мюсюлмански храмове. Това оскверняване обижда мюсюлманската общност. Това са множество палежи, чупене на прозорци, надписи по джамиите с обидни думи, влизане с взлом, чупене на инвентар и ценни предмети. Ние уведомявахме и медиите, и българските държавници, и органите на реда, които трябваше да вземат адекватно отношение, но за съжаление това не се случваше.

И твърдите, че няма никаква адекватна реакция?

Нашите молби и оплаквания винаги са били разглеждани в Комисията по вероизповедания на Народното събрание. Но, за съжаление, никога не е имало резултат. Преди половин година оплакванията за вандалщина върху мюсюлманските храмове бяха 100. Сега вече те са 110. Нито един от тези случаи не е довел до обвинения или подвеждане на виновни под отговорност. Най-много са случаите в Плевен, където ежеседмично джамията е осквернявана. Само преди седмица по време на обедна молитва бяха хвърлени бутилки в джамията в София. Нашата общност вече в много от случаите не счита за необходимо да се обръща към органите на реда, защото абсолютно нищо не се случва. Ние доста остро поставихме тези въпроси в Комисията по правата на човека. Там ясно изразихме мнение, че трябвало тези деяния да бъдат разглеждани не като криминални престъпления, а като заплашващи етно-религиозния мир в страната действия. Защото само този начин може да се възпре тази надигаща се вълна на насилие. И не говоря само за храмовете. Имаше случаи през последните няколко месеца на бити мюсюлмани и това бе изпращано като информация до медиите, но те не я публикуваха. В Пловдив 55-годишен мюсюлманин бе пребит от бой точно пред джамията по време на Рамадана, а на излизане от джамията богомолци бяха замеряни с камъни и бе пукната главата на 4-годишно дете. Всичко това остава ненаказано.

В декларацията си говорите за провокации на политици, които целят дестабилизация на страната чрез оклеветяване на мюсюлманите. Кои политици визирате?

Ние като деполитизирана институция не бихме искали да споменаваме конкретно имена. Това, не мисля, че е редно. Но обществото много добре знае изказванията на всеки политик. Не е тайна популисткото говорене на определени политици. Те се опитват единствено и само да придобият политически дивиденти. Хвърлят в публичното пространство определени недоказани обвинения. И петното остава. Обществото като цяло започва да си мисли и да ни третира като такива, за каквито тези политици представят мюсюлманите, без да има основание за това. През годините бяха задържани множество духовници от нашата общност. Защо нито един от тях не е осъден, не е подведен под отговорност?! А изявленията, че в Малинова долина Главно мюфтийство цели да обучава терористи?! Това обвинение достатъчно ясно показва отношението на определени политици към нас. Бих искал да изтъкна и проблема с Недим Генджев, който продължава от 20 години. Той е един много силен момент за нас. Един човек, който не се ползва с подкрепата на мюсюлманската общност, продължава да съди Главно мюфтийство и да оспорва легитимността на ръководствата на Главно мюфтийство. Той печели някои от делата.

Обвинявате ли съдебната институция?

Не. Ние смятаме, че Генджев е подкрепян от определени среди, защото той не може да бъде толкова силен, че да присвои 1 млн.лв. от банковите сметки на Главно мюфтийство и досега по това дело да няма никакъв резултат. Обществото не знае за това. Във връзка с последната конференция от 2008 г. по жалба на Генджев са били привиквани около 1000 представители на мюсюлманското вероизповедание. Те са привиквани по надлежния начин, но много от нашите служители се оплакват от нестандартно поведение към тях…

Какво имате предвид?

Те са били, едва ли не, заплашвани, защо са отишли на конференцията през 2008 г., какво са яли, как са се отнасяли към тях и т.н. И някои възрастни хора, които никога през живота си не са стъпвали в МВР, се уплашиха и сравниха ставащото със събитията през 1984 – 1985 г. След подобни неща някои обявяват, че вече не искат да участват в наши мероприятия.

За какво говорим – за зараждаща се религиозна нетърпимост в българското общество между гражданите на страната, или за съзнателна провокация от страна на политици и определени кръгове?

Категорично заявявам, че българското общество като цяло е толерантно. То е такова и ще бъде такова. В това нямаме никакво съмнение и го обявяваме най-отговорно. По места, където има и мюсюлмани, и християни, те съжителстват прекрасно от много години насам и нямат никакви проблеми помежду си. Но политиците, които се опитват чрез нас да израснат в политическо отношение, използвайки етно-религиозния момент, който е много чувствителен в България се опитват да спечелят, сплашвайки хората. Оттук вече идва проблемът. Част от населението, което не познава добре нашата общност и спецификата на нашата религия, подкрепя тези политици. В чиито изказвания има една определена тенденция към вменяване на опасност от наша страна. И част от хората им вярват.

Наистина ли незначителна част от имотите на мюсюлманската общност са възстановени?

В момента имаме около 300 невъзстановени вакъфски имоти и около 20 000 декара обработваема земя. Виждаме определено отношение към нашите имоти. Възможно е това да е станало поради личното отношение на някои чиновници. Визираме джамията в Стара Загора, Самоков, Кюстендил – въобще, те не са малко. По някакъм начин държавата ги е иззела и в момента не иска да ги върне. А в София има нужда от още една джамия. Ние имаме такава и това е сградата до Президентството, където се помещава Националният археологически музей.
В същото време непрекъснато има обвинения, че твърде много нови джамии са построени в България?
Това е поредната провокация и спекулация с цел да се манипулира общественото мнение. В страната има 1450 мюсюлмански настоятелства. Общо храмовете са 1457. А до преди 100 години те са били около 3 000. В момента от тази брой са джамиите с минарета са 1217. Храмовете без минарета – текетата, са 240. През последните 19 години новопостроените джамии са 323 на територията на страната. Само 56 от тях са напълно нови. Към настоящия момент 97 джамии са започнати, но са незавършени.

Настъпва ли радикалният ислям в България?

Първо трябва категорично да заявим, че няма такова понятие за радикален ислям въобще. Ислямът е един. Има недобросъвестни среди и лица, които използвайки религията, се възползват за определени икономически, политически или социални дейности. В България това понятие не го приемаме, категорично отхвърляме възможността за такива течения. Ние с нищо не сме показали враждебност и не сме заплаха за националната сигурност.

Какво е становището на Главното мюфтийство за забрадките в училище?

Ние пледираме към държавниците ни да се преразгледа отношението държава-вероизповедание-религиозни общности. Когато говорим за християнския кръст, можем да говорим, че това е религиозен символ. Но когато говорим за забрадки, ние не сме съгласни, че това е символ. Това определение е крайно погрешно, поради което обществото бива подведено. Забрадката е божия заповед, т.е. задължение за всяка една мюсюлманка. Разбира се, която желае да живее според каноните на религията. Ако желае, всяка пълнолетна мюсюлманка би трябвало да носи забрадка. Ние живеем в демократично общество и тези които искат, е нормално да носят със забрадки.

В декларацията ви се казва, че е заплашен общественият мир в България. Има ли такава заплаха?

Напълно сме наясно и заявяваме, че в момента ситуацията е поносима, но не е приемлива. Има тенденции, които, ако продължат да се развиват в тази посока, биха били опасност за етно-религиозния мир в страната. На този етап нямаме фрапиращи действия, които да преекспонираме и да надигаме вой до небесата. Ние сме наясно с това. Но има тенденция и ако ние като мюсюлмански дейци не вземем отношение сега, ще изпуснем момента да противодействаме. Нашата декларация е апел към държавниците да вземат отношение. Ние вярваме, че държавата има достатъчно демократичен ресурс или инструментариум да противодейства и всички заедно да възпитаме младото поколение в по-голяма толерантност. Защото засега политиците работят точно в обратна посока.

Признавате, че и вие не сте били достатъчно активни в тази посока?

Да, това ще е една от основните теми на новоучредения Национален съвет на религиозните общности в България. Но не е достатъчно само ние сами да работим. Трябва да има държавна, политическа и обществена подкрепа, за да успеем в това начинание.

Предизборен ход ли е декларацията на Главно мюфтийство?

Първо, тази декларация бе обмисляна, подготвяна и гласувана в продължение на 3 месеца. Целим да предизвикаме размисъл и дискусии. Не целим да влияем на изборите. Това е съвпадение. Но България е в предизборна ситуация от половин година и ще продължи да бъде още толкова. Ние сме изразили нашите искания много отдавна по всеки един казус. Сега ги обобщаваме. Второ, да признаем, че политиците ни нападат не само, но най-вече когато в страната има избори. Така че ние сме изправени пред предизвикателството да вземем отношение точно в този момент. Определени политици точно в предизборните си кампании използват етно-религиозната заплаха. Но има и политици като Ахмед Доган, които градивно се опитват да дискутират тази тема. Това е нормално и редно за нашето общество. Но е друго, когато тази тема се използва, за да се насажда омраза, както го правят други политици. Ние сме изправени това предизвикателство точно в този момент в период. И с тази декларация искаме да заявим, че не желаем да бъдем използвани за примамка. В момент на предизборна кампания политиците използват мюсюлманската общност за своите преидизборни цели. Трето, ако все пак се налага да се включим в това предизборно говорене, нека всички политически формации и авторитети ясно заявят отношение към случващото се с мюсюлманското вероизповедание през последните години.

Източник: www.vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи