Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, юни 01, 2009

Преследване на мюсюлманското малцинство

Ройтерс: Пукнатини в българския етнически модел

01 юни 2009, 09:01

София, България

Над 20 години след предприетата от тогавашния комунистически режим кампания в България за преследване на мюсюлманското малцинство представителите му се страхуват, че нарастващата ксенофобия може да върне този кошмар. Според тях засилващата се антимюсюлманска реторика подстрекава към етническа омраза и отваря стари рани, посочва Ройтерс.
„Ние всички сме много притеснени. Хората са уплашени от крайнодесните партии, които проповядват и искат да видят България като държава на една нация”, казва 56-годишният философ и бивш учител Мустафа Юмер.
Мюсюлманите са около 12% от 7,6-милионното население на България. Страната си спечели похвали за избягването на етнически сблъсъци след края на Студената война, за разлика от бивша Югославия.
България е единствената страна в ЕС, където мюсюлманите не са имигранти. Повечето са потомци на етнически турци, заселили се по време на Османската империя. Те живеят заедно с християните в култура, известна като „комшулук”, припомня агенцията.
Но нарастващата популярност на крайнодясната партия "Атака" и формирането на по-крайно отношение на други десни политици спрямо мюсюлманите преди парламентарните избори през юли разкрива пукнатини в българския модел.
Атака е малко вероятно да бъде част от следващото правителство, но помогна за установяването на тона в предизборната кампания.
Някои мюсюлмани се опасяват да не изгубят гражданските си права, получени през последните две десетилетия и да не се повторят репресиите от 80-те години, ако националисти се присъединят към едно коалиционно правителство след изборите на 5 юли 2009 г.
Според анализатори старите традиции на добросъседството и предходните 45 г. на официален комунистически атеизъм за момента правят трудно навлизането на радикалния ислям в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи